Szülők, ti felajánlanátok, hogy a gyereketek hitelét a házatokra terheljék?
Rólunk lenne szó. 2 éve vagyunk házasok, az adott településen dolgozunk. Férjemnek nagyon jó munkahelye van itt (200e a fizu), nekem jelenleg 70e a fizum, de úgy néz ki, lesz egy jobb állásom, kb. 100e-es fizuval.
Anyámék háza 25M körüli értékű, a hitel kb. 5M lenne. E nélkül magas önrész kellene, amit nem egyhamar tudnánk összeszedni, felénk 40-50%-os önrész kellene, ami még 2-3év lenne. Kamattámogatott hitellel csak 6% lenne a kamat.
Biztosan tudnánk fizetni, 50e körül lenne a törlesztő. Most 20e-et fizetünk a bérlésre, +közösköltség 10e... és havi 50-70e ft-ot félre is teszünk. Szóval biztosan tudnánk fizetni.
Szóval, ti ebben a helyzetben felajánlanátok a gyereketeknek ezt a lehetőséget? Mindkét szülőm 100e felett keres.
Én ezt kérni nem szeretném, csak vélemény érdekel. Nem is várom el, félreértés ne essék.
Tehát az rendben van, hogy felveszem a hitelt és ők fizetik, de hogy az ő házukon legyen és én fizessem, az nem oké. Értem.
Vagyis akkor ma egy átlag magyar 10évig spórol az önerőre utána 20 évig fizeti a hitelt. Ja, végülis jól hangzik...
Igen, mert nem a lakhelyüket nem egy 25 millás házat buktatsz el, hanem pl kifizetnek 2 részletet, kisegítenek..
Értsd: nem azzal van baj, hogy segítségre van szükséged a szüleidtől, nem is azzal van baj, hogy a szülők nem szívesen segítenek, hanem azon, hogy a tesód és a szüleid lakhelyét veszélyezteted.
Senki nem úgy vesz fel hitelt, hogy úgy gondolja nem tudja fizetni..
Ezzel foglalkozom, látom milyen dolgok történhetnek..
Nagyon sok esetben semmi baj nem lezs, minden rendben lefolyik, de mégis túl nagy százalékban következik be gond..
.én a feleknek ezt a megoldást csak akkor szoktam javasolni, ha a szülők keresők, és van annyi bevételük, hogy ha gond van, akkor át tudják vállani átmeneteileg, vagy teljesen a hitelt, hogy a saját ingatlanjuk ne vesszen el..persze ilyenkor végg kell gondolni kié is az az ingatlan amire ahitelt fizetik( mármint jogilag, mert rendben, ogy a gyerekének segít az ember, de hányszor hallani yat, hogy a párok szétmennek, a szülő pedig nem a gyereke párjának fizeti az ingatlant, hanem a gyerekének ha így esne.. Tehát ezeket például érdemes írásban rögzíteni)
Ez szerintem egyén, család és anyagi helyzet függő.
Sok olyan szülőt ismerek, akik biztos anyagi háttérrel rendelkeznek, vannak saját megtakarításaik, de ezt nem szeretnék odaadni a gyerekeiknek, mert ezt maguknak gyűjtötték, azzal viszont szívesen segítenek, hogy a kérdésedben feltett módon hozzájuttatják a gyereküket egy saját otthonhoz. Nyilván ehhez megbízható, dolgos gyerekek is kellenek, akik mindent megtesznek, hogy a hitelt vissza tudják fizetni. Vészforgatókönyvként még mindig ott lehet a szülők saját megtakarítása, vagy a fizetőképességük legrosszabb esetben - még ha némi veszteséggel is - meg lehet szabadulni a hitellel vásárolt ingatlantól is.
Először alaposan fel kell mérni a kockázatokat és azt is, mit nyertek azzal, ha megveszitek ezt a házat.
Nálatok legalább 4 embernek van jövedelme. Ahhoz igen nagy bajnak kell bekövetkezni, hogy egyszerre mindnyájan fizetésképtelenné váljatok, de nyilván azt Ti tudjátok legjobban felmérni, hogy mennyi ebben a kockázat és mennyi a nyereség.
Nálunk a családban is így vette meg első lakását huszonéves korában a testvérem. A nyugdíjas szüleinknek volt annyi pénze, hogy bármikor egy összegben ki tudták volna fizetni a hitelt, így túl nagy kockázatot nem vállaltak azzal, hogy a saját nagy értékű házukra került a jelzálog. Ha a testvérem fizetésképtelenné vált volna, a havi részleteket a szüleink is tudták volna fizetni a nyugdíjukból, vagy egyben ki tudták volna fizetni a saját megtakarításból, de végveszély esetén a lakás is eladható lett volna. Ma már ott tart ez az ügy, hogy a testvérem többgyerekes családapa, vett egy jóval nagyobb lakást, meg egy kisebbet is, amit kiad, van már saját megtakarítása is, ami elég lenne a hitel egyösszegű kifizetésére, de nem akarja visszafizetni egyben, mert a kamattámogatott hitelnek nagyon kedvező a kamata, a havi részlete (kb fele annyi, mint a bérbe adott lakásból származó bérleti díj).
A mai napig nagyon hálás a szüleinknek, amiért segítették Őt az elindulásban.
De igen, elvárod a felajánlást és idő kérdése, hogy ezt felhozd a szüleidnek.
Egyébként nem, semmi esetre sem kérnék ilyen dolgot, sőt magam utasítanám el, ha ilyet felajánlanának. A szüleim biztos hátterét sohasem kockáztatnám mert nekem most kell az a ház! Szépen gyűjtsetek még és a saját erőtökből vegyétek meg, ne akaszkodjatok a másikra.És a jön egy betegség, vagy megszűnik a nagyon biztos munkahely?? Hogy lehet így gondolkodni, épeszű ember nem vesz fel hitelt.
Én megértelek meg minden, de nem ajánlanám fel és nem is mennék bele, az egész család biztonsága érdekében. Sose lehet tudni, hogy mikor szűnik meg a munkahelyed, vagy mikor lesz valaki a családban esetleg tartós beteg, stb.
De még egyszer mondom, megértelek :)
"Tehát az rendben van, hogy felveszem a hitelt és ők fizetik, de hogy az ő házukon legyen és én fizessem, az nem oké. Értem.
Vagyis akkor ma egy átlag magyar 10évig spórol az önerőre utána 20 évig fizeti a hitelt. Ja, végülis jól hangzik...
"
Na jó, innentől kezdve hiteltelen, hogy te nem várod el. A nagy lópikulát nem várod el.
1. Nincs most annyi pénzetek, hogy megvegyétek az ötmilliós házat. Ez van.
2. Vegyetek telket, és építkezzetek apránként, ahogy összegyűlik a pénzetek.
3. Vagy vegyetek egy olcsóbb házat, amire van pénzetek, és idővel építgetitek. Szaunát már százezerért lehet építeni, tavat kiásni nagy meló, de két hétvége alatt meg tudjátok csinálni.
Szerintem még egyszer ne írd le azt, hogy "én nem várom el, félreértés ne essék", mert hangosan felröhög a gyk olvasók tábora, és csak saját magad égeted.
Valójában puffogsz és duzzogsz, amiért az általad csodálatosnak tartott házra a szüleid nem ajánlják fel a sajátjukat fedezetként. Jelzem, ötszörös az értékük közötti különbség! Remélem, eszükbe sem jut!
De képzeld el a következő helyzetet:
Van egy szuper házad, szauna, kacsató, kiülő, grillező, stb stb. Megdolgoztál érte, benne van a kezed lenyomata minden egyes kőben. Élvezed, jó ott lakni.
És akkor jön a huszonéves gyereked, hogy kockáztasd azért, hogy neki legyen egy háza, ami ötödét éri a tiednek. Ha azt mondod, hogy megtennéd, hazudsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!