Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szülők, ti felajánlanátok,...

Szülők, ti felajánlanátok, hogy a gyereketek hitelét a házatokra terheljék?

Figyelt kérdés

Rólunk lenne szó. 2 éve vagyunk házasok, az adott településen dolgozunk. Férjemnek nagyon jó munkahelye van itt (200e a fizu), nekem jelenleg 70e a fizum, de úgy néz ki, lesz egy jobb állásom, kb. 100e-es fizuval.

Anyámék háza 25M körüli értékű, a hitel kb. 5M lenne. E nélkül magas önrész kellene, amit nem egyhamar tudnánk összeszedni, felénk 40-50%-os önrész kellene, ami még 2-3év lenne. Kamattámogatott hitellel csak 6% lenne a kamat.

Biztosan tudnánk fizetni, 50e körül lenne a törlesztő. Most 20e-et fizetünk a bérlésre, +közösköltség 10e... és havi 50-70e ft-ot félre is teszünk. Szóval biztosan tudnánk fizetni.

Szóval, ti ebben a helyzetben felajánlanátok a gyereketeknek ezt a lehetőséget? Mindkét szülőm 100e felett keres.

Én ezt kérni nem szeretném, csak vélemény érdekel. Nem is várom el, félreértés ne essék.

2014. ápr. 14. 17:48
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/75 anonim ***** válasza:

Komló nem csóró, hanem egy mocskos cigány telep. Ismerem, a közelben lakom...

Egyébként az ilyen dolgok nagyon veszélyesek. És nem azért mert a ház a tét, hanem mert más háza. Maximum akkor mennék ilyenbe bele, ha a gyerekem megbízható(de mint tudjuk ez semmit sem jelent), jó a kapcsolatunk és nem okozna semmilyen problémát, ha nekem kéne fizetni a továbbiakban a hitelt. De akkor sem javaslom az ilyet.

2014. ápr. 14. 18:55
 32/75 anonim ***** válasza:
94%
Olyan vagy, mint egy hisztis gyerek: neked most kell, meg most van az a ház, most akarod. Kiscsillag, nincs rá pénzed, kész, nem kapod meg. Majd ha lesz rá pénzed, lesz házad. Eszembe nem jutna ilyenre kérni a szüleimet, sőt, senkinek sem engedném, hogy bármit a lakásomra terheljen. Ma olyan, hogy biztos munka, nincs. Ez már nem a 30-40 évvel ezelőtti helyzet, amikor vígan tervezhetett az ember hosszú távra. Érhet baleset, a munkáltató kivonulhat egy perc alatt az országból,megszűnhet a melóhely, lehetsz beteg, tök mindegy. Nagyon sokan buktak már bele ilyenbe, a mi családunkban is van rá példa sajnos, pedig ott sem úgy indult, és mégis: másfél-két évre a hitelfelvételt követően totál csőd. Korábbi több százeres bevétel után...Most a végrehajtó csámcsog az egykori szülői házon.
2014. ápr. 14. 18:56
 33/75 anonim ***** válasza:
14%

8 éve mi is a szülői házra vettünk fel hitelt, nem jókedvünkből. Igy hozta a sors. Anyummal laktunk amikor is a tesóm a gyerekeivel mihozzánk volt kénytelen költözni válás miatt. Akkor felvetettük a lehetőséget, hogy mi lenne, ha hegyé épitenénk a háznak és igy ők is itt maradhatnak. Igy is lett. Anyukám minden gond nélkül belement, nagyon összetartó család vagyunk. És mivel férjem nagyon jól keresett már akkor is, megbizott bennünk. 3 év múlva már a mi különbejáratú tetőtéri lakrészünkre került a jelzálog.

Nekem még kicsik a gyerekeim, de valószinű, ha olyan a kapcsolat a gyerekemmel, megbizható, akkor ideiglenesen igen én is bevállalnám. De ez az adott körülményektől függ.

Ha megveszitek a lakást, a nevetekre kerül, akkor utána már mehet a jelzálog a ti lakástokra nem?

Amúgy milyen jó,hogy mindenkinek hitelmentesen sikerült házat, lakást vennie a mai világba...Irigylésre méltó!

2014. ápr. 14. 18:58
 34/75 anonim ***** válasza:
83%
33, te nem néztél mostanában híreket? Nem olvastál újságot? Hányan buktak bele a lakáshitelbe? Mázlitok volt, hogy ti nem! Nem kell a cinikus megjegyzés a hozzászólásod végére!
2014. ápr. 14. 19:03
 35/75 anonim ***** válasza:
93%

Soha.

Anyósom megtette, nem sokára meg is halt. Apósomra ráterhelte az egészet, aki abba halt bele, hogy háromhavonta zargatták a hitelezők és el akarták a feje fölül árverezni a lakást - mindenezt a drágalátos sógornőm pénzügyi "húzásai" miatt.

2014. ápr. 14. 19:12
 36/75 anonim ***** válasza:
95%
Mi az önrészhez kaptunk kölcsönt tőlük, így kevesebb hitelt kellett felvenni. Havonta törlesztünk feléjük is.
2014. ápr. 14. 19:16
 37/75 anonim ***** válasza:

Kérdező, ne felejtsd el, hogy az állami kamattámogatás 5 évig fixálja a törlesztőt. Utána piaci kamatozású lesz.

Most soha nem látott alacsony szinten vannak a kamatok, ez szinte biztosan csak felfelé tud mozdulni.

Ha a jelenlegi 6% körüli kamat duplázódni fog az 5 év letelte után (teljesen reális a 12-15% körüli kamat akkor már), azt is fogjátok tudni fizetni további 5 évig?

2014. ápr. 14. 19:18
 38/75 anonim ***** válasza:

Ha megveszitek a lakást, a nevetekre kerül, akkor utána már mehet a jelzálog a ti lakástokra nem?

Nem mert nincs elég a "saját" hiteles lakáson és a szülők házára egyaránt jelzálog kerül. Így kérdező pl te tesód esetedből kiindulva válik és nem tudnák tovább fizetni akkor a hiteles lakás mellett a szülők lakását is vinné a bank.

2014. ápr. 14. 19:34
 39/75 A kérdező kommentje:

Az a terv, hogy 10 évre vesszük fel, de 5 év alatt kifizetjük. Vagyis az 5. év végére összeszedjük a fennmaradt részt.

Valaki írta, hogy X idő után át lehet tenni a terhet egyik ingatlanról a másikra. Ezt is megtennénk.

No mindegy, látom nem sokan tennék ezt meg.

Én bármikor megengedném a szüleimnek fordított helyzetben.

Amúgy egyik kedves előző válaszoló, te valamit nagyon félreértettél, én nem akarom ezt kérni, meg elvárni, és nem mellesleg nem vagyok a kiscsillagod sem.

Aki meg azt írta, hogy 900.000est lakást nem áldoznám be. Minek vegyem meg, költsek rá, ha egyszer nem akarok ott lenni? Másrészt ha te ott tartasz, hogy egy lakást csak megvenni kell, akkor el vagy kicsit tévedve. De mindegy, nem vitatkozom.

Lényeg, hogy nem fogunk lakást venni. Akkor felveszek szabadfelhasználásút az önerőhöz. Nem az az egyetlen opcióm, hogy a szülők házára terheljük, de anyagilag ez lenne a legjobb. Egy szóval nem írtam sehol, hogy másképp nem lehet.

2014. ápr. 14. 19:37
 40/75 anonim ***** válasza:
100%

"Én bármikor megengedném a szüleimnek fordított helyzetben."

Nekem sincs autóm de ha lenne még a szomszédot is elvinném a boltba. Persze amíg nincs addig bármit lehet ígérni.

2014. ápr. 14. 19:41
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!