Szülők, ti felajánlanátok, hogy a gyereketek hitelét a házatokra terheljék?
Rólunk lenne szó. 2 éve vagyunk házasok, az adott településen dolgozunk. Férjemnek nagyon jó munkahelye van itt (200e a fizu), nekem jelenleg 70e a fizum, de úgy néz ki, lesz egy jobb állásom, kb. 100e-es fizuval.
Anyámék háza 25M körüli értékű, a hitel kb. 5M lenne. E nélkül magas önrész kellene, amit nem egyhamar tudnánk összeszedni, felénk 40-50%-os önrész kellene, ami még 2-3év lenne. Kamattámogatott hitellel csak 6% lenne a kamat.
Biztosan tudnánk fizetni, 50e körül lenne a törlesztő. Most 20e-et fizetünk a bérlésre, +közösköltség 10e... és havi 50-70e ft-ot félre is teszünk. Szóval biztosan tudnánk fizetni.
Szóval, ti ebben a helyzetben felajánlanátok a gyereketeknek ezt a lehetőséget? Mindkét szülőm 100e felett keres.
Én ezt kérni nem szeretném, csak vélemény érdekel. Nem is várom el, félreértés ne essék.
"Másrészt ha te ott tartasz, hogy egy lakást csak megvenni kell, akkor el vagy kicsit tévedve. De mindegy, nem vitatkozom. "
Miért talán az albérletbe nincs rezsi vagy arra nem kell költeni dehogy nem.
A kerti kacsatavas házat is kockáztatnád a szüleidért?
Hát most akkor pont azt teszed, ha nem kéred meg őket a jelzálogra ;)
Rendes gyerekük vagy.
jajj istenem, én sehol nem mondtam, hogy ezt elvárom, vagy ezt egyáltalán kérném, arra voltam kíváncsi, hogy ti ezt a szülők helyében FELAJÁNLANÁTOK-E!
"Miért talán az albérletbe nincs rezsi vagy arra nem kell költeni dehogy nem."
te eszes, dehogy nem kell, de ha a nyakamon marad a lakás és elköltözöm egy házba akkor már két rezsi van, nem? látszik, hogy csak kötekedsz, de nem gondolkodsz.
És igen, 'kockáztatnám', mert ismerem őket, hogy inkább nem esznek, de fordított esetben fizetnék a fizetni valót - ahogy mi is.
"Nem az az egyetlen opcióm, hogy a szülők házára terheljük, de anyagilag ez lenne a legjobb. "
Nektek igen, de a szüleiteknek nem feltétlenül.
Tegyük fel, hogy elveszíti a férjed az állását, te pedig nem kapod meg a százezres fizetést. A kölcsönt fizetitek 2 éve, még 8 van hátra. Nem kap egyikőtök sem munkát hónapokig. A szülők házát pedig elviszi a bank. Sem nektek, sem nekik nem lesz semmi.
Hát ezért felejtsd el azt, hogy az övékre terheljetek bármit is.
Nem. Pénzt adnék, jöhetnének lakni, de hitelt nem.
Ok, hogy tudjátok fizetni, de velük is történhet bármi. Anyós megengedte az egyik fiának. Akkor még laktak a nagy lakásban 3-an. Egy év leforgása alatt egyedül maradt, és nyugdíjaztAk. A hitelt fizeti sógor, de anyósom a rezsit nem tudja. Eladni nem lehet a jelzálog miatt. Mi segítünk, amit tudunk, de el fog úszni a lakás.
Sosem kérnék ilyet, felelőtlenségnek tartom.
"pestről nézve nehéz elképzelni, de vannak az országnak ilyen csóró részei is. "
"emeletes, rendezett udvar, kerti tó, kiülő, szauna..."
Hát, ha ilyen egy "csóró" környék, akkor milyen egy gazdag?????
Mi ma már beszélgettünk erről a témáról, de mivel most sokkal több infót leírtál, mint az előző kérdésben, szakemberként én is további infókat tudok megosztani Veled.
Kaptál itt rendesen hideget, meleget, de az a helyzet, hogy ésszel, megfelelő stratégiával össze lehet állítani olyan hitelkonstrukciót, ahol a kockázatot a minimumra lehet csökkenteni.
Az 5 évig fix, kamattámogatott hitelt fel lehet venni úgy is, hogy a kötelezően fizetendő havi részlet nem lenne több, mint 20.000Ft. Ez a megoldás azért jó, mert baj esetén még a szülők is ki tudnák fizetni ezt az összeget ideiglenesen, ha esetleg Ti fizetésképtelenné váltok. Ez mellett el kell indítani 2-3 db Ltp megtakarítást attól függően, hogy mennyi a teherbíró képességetek. A 30%-os állami támogatással együtt a hitel 5-6 év alatt teljesen kifizethető, de ha ez a megoldás megterhelő lenne, még akkor is olyan hitellehetőség, ahol a havi részlet végig fix és a kamat sosem megy 6% fölé.
Tudom hogy hihetetlen, de még olyan lakáshitel is összeállítható, amit 5 év alatt kamatmentesen ki lehet fizetni, ráadásul úgy, hogy a törlesztőrészletek és a futamidő probléma esetén rugalmasan alakíthatók a bank engedélye nélkül is.
48as válaszoddal kíváncsivá tettél :)
igazából én nem szeretném bevonni, mint írtam is, valószínű bele sem mennének, nem is akarom felhozni náluk. Fundás vagy esetleg? Most a héten jönnek hozzánk onnan (kolleganőm ezt is csinálja), nagy vonalakba le tudod írni, hogy hogy is lehetne alacsony törlesztő+ltp-vel megoldani?
Illetve még annyi kérdésem lenne, hogy egy 5-5.5M hitelre vajon mennyi önerő szükséges?
köszi
"Akkor felveszek szabadfelhasználásút az önerőhöz."
EZ AZ, AMIT NEM SZABAD CSINÁLNI!
Ez a lehetőség csak azoknak adott, akiknek a bejelentett jövedelem magas és folyószámlára érkezik, egyéb esetben a jövedelem nem lesz elég a milliós nagyságrendű személyi kölcsön és a lakáshitel törlesztőrészletére is. Egy ilyen terv azt fogja eredményezni, hogy a lakáshitel kérelmet elutasítják a bankok.
Manapság minden hitelnek nyoma van a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer), ezért az nem megoldható, hogy az önerőként felvett személyi kölcsönt "ne lássa" a lakáshitelt nyújtó bank a jövedelem terhelhetőségi limit számításnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!