Szülők, ti felajánlanátok, hogy a gyereketek hitelét a házatokra terheljék?
Rólunk lenne szó. 2 éve vagyunk házasok, az adott településen dolgozunk. Férjemnek nagyon jó munkahelye van itt (200e a fizu), nekem jelenleg 70e a fizum, de úgy néz ki, lesz egy jobb állásom, kb. 100e-es fizuval.
Anyámék háza 25M körüli értékű, a hitel kb. 5M lenne. E nélkül magas önrész kellene, amit nem egyhamar tudnánk összeszedni, felénk 40-50%-os önrész kellene, ami még 2-3év lenne. Kamattámogatott hitellel csak 6% lenne a kamat.
Biztosan tudnánk fizetni, 50e körül lenne a törlesztő. Most 20e-et fizetünk a bérlésre, +közösköltség 10e... és havi 50-70e ft-ot félre is teszünk. Szóval biztosan tudnánk fizetni.
Szóval, ti ebben a helyzetben felajánlanátok a gyereketeknek ezt a lehetőséget? Mindkét szülőm 100e felett keres.
Én ezt kérni nem szeretném, csak vélemény érdekel. Nem is várom el, félreértés ne essék.
Sajnos varnotok kell, ha a szuleid nem ajanljak fel a sajat hazukat. En nem tennem a helyukben.
Mindig van egy jobb ajanlat egyebkent.
Vesztek egy telket és ahogy a pénzetek engedi úgy építkeztek! Sztem. Legalábbis nálunk így jött be.
Üres telek és jön pénz akkor megyünk építőanyagért. Ennyi.
Lassabb, de biztosabb.
Nem. Sose lehet tudni, hogy mi történik 5-10-15 év múlva. Más miatt ne ússzon el a házam, akkor sem, ha az a saját gyerekem. Főleg, ha már idősebb vagyok, akkor nem is tudok már nagyon megoldást találni, ha lakhatás nélkül maradok.
Írod, hogy jó munkahelyetek van, akkor arra alapozzatok, ne a szülők házára. Illetve, ha a szülők jól állnak anyagilag, akkor én a helyükben nagyon szívesen segítenék pénzzel, de nem azzal, hogy a házamra jelzálogot tetetek.
"Tehát te nem vállalnád a kényelmetlenséget, hogy időközben el kelljen adni a lakásodat nagyobbért.
Viszont azt lehetőségként felveted, hogy a házat, ahol a szüleid és az öcséd élnek, azt kockára tegyék a te kényelmed miatt.
Értem."
nincs igazad. üsd csak be a keresőbe, hogy Komló, és nézd meg, milyen árak vannak. Vagy ott a Házon kívül múltkori adása. Egy 2.5szobás lakás piaci ára 900,000ft. És ennyiért sem veszik meg. Nincs az a hülye (rajtunk kívül...), aki ideköltözne. Elhiszem, hogy ezt pl. pestről nézve nehéz elképzelni, de vannak az országnak ilyen csóró részei is.
Szóval ha valamit itt megveszek, akkor az a nyakamon lesz, míg élek, ha csak oda nem ajándékozom valakinek. Nem kötelező elhinni, de akkor is így van.
és inkább nem adsz ki 900 ezer forintot, amit albérletbe is lassan kifizetnél, de a szüleid 25 milliós házát kockáztatod?
ááááááá
nekünk anyáék eleve a mi nevünkre íratták a házat, nem tudom milyen megfontolásból
tesom meg felnőve képes volt elkérni anyától a ház árának a felét...csak nézett a család...de nem lett belőle semmi
utána hitelt vett fel, nem terhelte rá
és én is hitelen gondolkozom (csak én adok magamnak min.5 évet), de eszembe nem jutna a szüleim házát, vagyis az én részemet fedezetként ajánlani
tekintve, hogy neked párod is van, tehát kapásból nem vagy egyedül, van B terv, ha egy fizetés kiesne, munkátok is van, felnőttek is vagytok, én a helyedben a hitelfelvételben is magunkra támaszkodnék, nem a szülőkre.
én megértem, hogy kivitelezhető lenne, nincs kockázat tudnátok fizetni, de ilyen kockázatmentességgel más út is vezet a hitelhez akkor, pláne, hogy veszteség nem is érne titeket, tehát nem lenne nagyobb a kamat, vagy akármi, sőt, az önrész lenne nagyobb, ergo a hitel kevesebb, tehát még jobban is jönnétek ki belőle...
Én lakást vettem, és technikai okok miatt (két helyről vettem fel hitelt, és egy lakásra nem lehett terhelni, még ha fedezte is volna az értéke) a szüleim házát is be kellett venni fedezetnek. Ezt hosszas tanácskozás után döntöttük el, de addigra megnéztük, hogy ha velem történik valami, akkor is tudom fizetni a megtakarításaimból 1 évig a hitelt (a tudásommal pedig könnyen találnék munkát), ráadásul a családom is ki tudná fizetni a saját jövedelműkből.
Kockázat minimális volt, így nem volt baj. De ha ezek nem álltak volna fenn, akkor nem hiszem, hogy belementek volna a szüleim, de én sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!