Nagy családosok, főállású anyák, pár kérdésem?
5 gyermekünk van, 3-12 évesek. Én itthon vagyok a legkisebbel, falun élünk, itthon is fogok maradni, nem éri meg dolgozni ahol élünk, délben pár gyerkőc jön is haza.
Lenne pár kérdésem nem túl összefüggőek
Gyerekneveléssel apcsolatban:
- elvárjátok a gyerekektől, hogy segítsenek? Saját szoba kitakarítása, asztal terítés/leszedés? Nagyobbaktól néha mosogatás? szóval nem nagy dolgok vagy megcsináljátok, mert ez a "munkátok"?
-apukától vártok segítséget a gyerekek körül vagy saját dolga elpakolása?
-a nagyobbaktól kértek segítséget a kicsivel kapcsolatban? (Pl. Baráthoz átkísérni 10 perc)
Érdekelnének ezek a dolgok másoknál hogy vannak mert kaptam rá megjegyzést
Másik dolog: itthon vagyok ugye, de azért lefoglalom magam (mezőgazdasággal foglalkozunk, bár főleg a férjem, de ha kell segítek), sok mindent csinálok házilag, sütök-főzök, gyerekek szeretnek kreatívkodni stb. szóval mindig van mit csinálni, még ha nyugisan is szerencsére. Férjemnek van egy nagymamája 90 éven felül, de nagyon jól megvan, ápolója is van. 2-3 naponta azért lenéz valamelyikünk. Az "elfoglalt" rokonok elvárhatják, hogy mindennap menjünk, vagyis ti mennétek?
Minden gyereknek van saját szobája (nem élünk palotába, kicsi szobák, de már az alakításnál terveztük az 5 gyereket). Majdnem 10 éves lányom és 5 éves kisfiam most össze akar költözni, de máskor kelnek, máskor fekszenek (fél óra kb. de már megszoktam a reggeli ritmust, így is nehéz 4 gyereket elindítani) engednétek?
Köszi a válaszokat, ha nem mindenre válaszoltok akkor is :)
Én nem vagyok ilyen anyuka, viszont nagycsaládban nőttem fel, szóval a másik nézőpontból ismerem a dolgot, ha nem bánod válaszolok én is.
1. Szerintem mindenképpen várd el. Ha már kicsi korban rászoktatod őket, hogy maguk után midnig elpakolnak, elmosogatnak, a saját szobájukat rendben tartják, akkor később is megteszik. Nekünk anyám a seggünket is kitörölte, soha semmit sem kellett csinálnunk, aztán nagyobb korunkban csodálkozott, hogy nem akarunk segíteni. Jobb a következetesség, nem pedig arra hagyatkozni, hogy segítenek ha majd kedvük lesz. Nem lesz kedvük.
2. Igen, várd el. Ő is ott él, ő is ott eszik. Maga után legalább pakoljon, mosogasson el. A gyereknevelés pedig szerintem alap, hogy az ő része is. Anyám szintén apám seggét is kinyalta. Addig nem evett amíg ki nem merte neki a tányérba a kaját. Ez így van a mai napig. Én egy barátomat se szolgáltam ki, és nem vártam el, hogy "besegítsen", mivel az ő dolga is a házimunka. Persze, így hogy főállású vagy, kicsit más tészta a dolog, de szerintem a maga után elpakolás/elmosogatás így is alapnak tekinthető. Hétvégén meg neki se törik le a keze, ha kiporszívózik.
3. Szerintem kérhetsz, DE csak akkor ha kedve van hozzá. A gyereket nem neki szülted, hanem magadnak. Megkérheted persze, de tedd hozzá hogy csak akkor ha van kedve, és ha esetleg nemmel felel, akkor ne csinálj neki lelkiismeretfurdalást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!