Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tönkretette a közös családi...

Tönkretette a közös családi étkezéseink hangulatát, hogy vegetáriánus lettem. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Az az opció kilőve, hogy egyek húst!

Komoly tanácsot légyszi, aki nagy antivegetáriánus, paleo hívő és elítélő jelleggel válaszolna, az inkább ne tegye.

A probléma az, hogy magamnak kell készítenem külön fajta ételeket, amit imádok, mert megtanultam főzni, ráérzek a fűszerekre, változatosabban és egészségesebben étkezem, de sajna a család nehezen akarja elfogadni. Apa nagy húsevő, minden egyes étkezéskor szánakozva bámul, anyu besértődik, amiért nem eszem a főztjéből, de mindenbe húst kell tennie, mert akkor meg apa háborog, tesóimat nem érdekli, csak hülyének néznek, de a főztöm azért ízlik nekik. :D

Lényeg, hogy már kb 2 éve nincs meg a régi családi érkezések derűs hangulata és hiányolom.

Mit tehetnék?

2014. febr. 10. 13:53
1 2 3 4 5 6 7
 11/61 anonim ***** válasza:
90%

Pedig ideje lenne a családnak megszoknia. Nem sokat tudsz tenni a hangulat javításáért, de nekik is el kell fogadni a döntésedet.

Sajnos olyan hangulat így tényleg soha nem lesz már, hogy közösen dicséritek az ebédet és a szakácsot, mert két táborra szakadtatok. De ettől még nem kellene rossz hangulatnak lennie.

2014. febr. 10. 15:14
 12/61 anonim ***** válasza:
89%

Nézd: vagy a te elveid, vagy a papa-mama elvei.

Ha te kitartasz a vega-téma mellett, akkor nem kell és nem is szabad azzal foglalkozni, hogy ki mit eszik és hogy néz rád. Egyenek együtt, te pedig eszel külön.

Egyet ne akarj: mindent! Nincs olyan, hogy te vega vagy, ők pedig nem, DE azt akarod, hogy mindenáron olyan legyen a nagy családi légkör, mint anno (mert ebben implicite az is benne van, hogy ők alkalmazkodjanak hozzád...). Nem fog menni.

Az elvek melletti kiállás a harc - és a szülőkkel szembeni kamaszkodi lázadás - egyik jele. Csináld, ne törődj senkivel, de ne is panaszkodj!

2014. febr. 10. 15:48
 13/61 anonim ***** válasza:
41%

Mit tehetnél? Röviden, tömören: semmit.

Kitaláltad egyik pillanatról a másikra, hogy nem eszel húst (mintha ettől változna bármi is), te magadnak elfőzőcskézel és kivonod magad a családi étkezésből. Olyan embere vesznek körül, akik szerint hülyeséget csinálsz, ezt nem is akarják leplezni, szóval ne legyél megsértődve. Ha ennyire bánt, egyél más időben vagy máshol és kész.

2014. febr. 10. 15:50
 14/61 anonim ***** válasza:
10%
Megértem az 5ös válaszadót, magam is eltévelyedett gondolatnak tartom a csak növényevést. Ha a lányom vega akarna lenni, minden erőmmel próbálnám rábeszélni a húsra. Mondjatok primitívnek nem érdekel. Nálunk a rokonságban vannak vegák, az egész család az, hát mindegyik depressziós, alig 40 kilós emberek.
2014. febr. 10. 15:50
 15/61 anonim ***** válasza:
93%

Ez azért hihetetlen, miket írnak itt egyes emberek... Nem ennétek együtt egy olyan emberrel, aki a családtagotok, akit szerettek, csak azért, mert mást eszik? Nézem, látom, de nem hiszem el. :D Ha az illető allergiás lenne valamire, cukorbeteg volna, fogyókúrázna vagy épp egy betegség miatt kellene speciális diéta, akkor is így állnátok hozzá? Mi az, hogy nem bírnátok ránézni egy vega tányérjára? Miért mit eszik, ami undorító?

Saját példa: vegetáriánus vagyok, egy éve. Nem, nem vagyok 40 kiló, és depressziós sem. :) Külön élek, de nagy családi ebédekre hazamegyünk a szüleimhez vagy az apósomékhoz. Rajtam és a férjemen kívül senki nem vegetáriánus. Ennek ellenére minden egyes alkalommal meg tudják oldani, hogy mi se éhezzünk: olyan ételt főz anyukám, aminek az elkészítésekor egy adott ponton ki lehet hagyni a húst. Pl. a család rántott húst eszik, mi rántott gombát. A család milánóit kap, nekünk anyukám félretesz a szószból és elkészíti csak gombával. A család vadast kap, szintén félretesz a szószból és csak egy részét főzi hússal.

Nem értem az ellenséges hozzáállást, kinek árt a kérdező vele, hogy mást eszik, főleg, hogy magára főz? Az egésznek a kulcsa a szeretet: akit szeret az ember, azt nem bántja olyan apróságokért, mint az eltérő étrend.

2014. febr. 10. 17:12
 16/61 anonim ***** válasza:
27%
Senkinek sem árt, egy szó nem volt ilyenről, csak olyan környezetben van, ahol ezt nem fogadják el, ezen egy válaszadó sem tud változtatni. A kérdező sem tud ezen változtatni, ott, ahol ő él, nem nézik jó szemmel, ha valaki különcködik vagy vega, ennyire egyszerű. Persze, egy hétvégi ebéd más, de minden nap már más tészta. Az édesanyját tudom a legjobban megérteni, főleg, ha ez a külön főzőcskézés még pluszban meg is terheli a családi kasszát.
2014. febr. 10. 17:16
 17/61 anonim ***** válasza:
83%

Állj ki az elveid mellett, azt teheted!!!

Bezzeg a legtöbb nagy húsevő nem kapna a szívéhez, ha hamburgerrel vagy egy nagy kondér sült krumplival állítanál haza, de ha vega vagy, akkor az már gáz, mi? :D Nevetséges.

Nem vagyok vega, mielőtt még valaki nekem esne, és tudom, hogy általánosítottam, csak utálom az ilyen hozzáállást. Le merném fogadni, hogy nálatok sem divat az egészséges táplálkozás, és anyukád sem csak tiszta és egészséges alapanyagokból főz.

De ha nem így van is, nincs joguk beleszólni abba, hogy te hogyan étkezel, főleg, ha magadnak finanszírozod.

2014. febr. 10. 17:21
 18/61 anonim ***** válasza:
80%

Nem is a kérdező családjára értettem, hiszen azzal valóban nem tudunk mit kezdeni. De egyes válaszadók kiakasztó módon írtak erről az egészről, mintha a kérdező valami gusztustalan, megvetendő dolgot művelne.

Alapvetően egyébként a vegetáriánus táplálkozás olcsóbb, mint a hússal való főzés, tehát még ez sem jó indok, hogy sokba kerül. Saját tapasztalatom, így nem a levegőbe beszélek. Annyi pénzből, amennyiből korábban a húsos étrendünket állítottam össze, még egészen különleges vega ételekre is telik olykor.

De hogy hasznos tanácsot is adjak: kérdező, ne add fel. :) Nem kötelezhet rá senki, hogy olyan ételt egyél, amitől adott esetben undorodsz. (Nálam is ez volt a kiindulóhelyzet, így megértem.) Ha a családod piszkálódik, kérdezz vissza valami általuk utált ételre, hogy megennék-e a kedvedért, csak mert te úgy lennél boldogabb. Talán megértik a helyzetedet előbb vagy utóbb, de a lényeg, hogy ne vedd föl, ha piszkálnak.

2014. febr. 10. 17:23
 19/61 anonim ***** válasza:
74%

Én több mint 4 éve vegetáriánus vagyok. A szüleim a mai napig szúrkálódnak ha otthon vagyok (egyébként külön élek). Pedig tudják, hogy nem káros, egészséges is vagyok, és tulajdonképpen semmi sem változott, azon kívül, hogy nem eszem húst. Az étkezésem nem kerül többe. Sőt, a párom mindenevő, az ő ételeire sokkal többet kiadunk hetente.

A szüleimmel én sem tudok mit kezdeni, nem tudom megváltoztatni őket. Próbálom elengedni a fülem mellett a beszólásokat, de emiatt nem fogok változtatni.

Szerintem akik nem értik és nem fogadják el a vegákat, azok valójában semmit nem tudnak a témáról. Ha kicsit is tájékozottabbak lennének, akkor tudnák, hogy ezzel senkinek sem ártanak, sem maguknak, sem másoknak. És nem "különcködésből" csinálják, hanem legtöbbször etikai vagy egészségi okokból.

2014. febr. 10. 18:05
 20/61 anonim ***** válasza:
17%
Etikai okból lehet valaki vega, de az egészségi "ok" az tudatlanságból fakad, nem pedig ok.
2014. febr. 10. 19:46
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!