Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kezdek aggódni, mit lehet...

Kezdek aggódni, mit lehet ilyenkor tenni? (Szülés utáni depresszió? )

Figyelt kérdés
A testvéremnek van egy 7 hónapos kislánya, róla lenne szó. A testvérem alapvetően egy türelmes nő, nem az a hangosan üvöltöző, vitás típus. Pár napja azonban mintha egy 180 fokos fordulatot vett volna. A másik testvéremmel észrevettük, hogy a kislányával már nem úgy viselkedik ahogyan előtte. A baba pár napja nagyon nyűgös, sokat sír, hisztis lett, amit egyáltalán nem tud kezelni a testvérem. Előfordul, hogy határozottan teszi le/ vagy nyúl a gyerekért, már-már túlságosan is. Nagyon ideges, feszült és stresszes. Van, hogy mérgében már a babával kiabál, káromkodik neki, olyan szavakkal illeti, ami szerintem már túlmegy egy határon. Ráadásul ezt tesz úgy, hogy pl. ott vagyok én, vagy a másik testvérem. Minap beszéltem vele telefonon, a baba persze megint sírdogált mellette. Olyan kijelentéseket tesz, hogy már lassan utálja a saját gyerekét amiért ilyen. Elmeséli, hogy bezárta a szobába fél órára, hadd üvöltsön magába, őt nem érdekli. A testvérem beszámolt róla ahogyan telefonban hallotta, hogy mondja a babának, hogy majd kiüti, és akkor talán elalszik végre, és még hasonló kijelentések, káromkodások hagyják el a száját. Egyáltalán nem jellemző ez rá, rá sem ismerek. Tettlegességről nincs szó, de félek, hogy ha marad ez az állapot, ki tudja mi történhet. Én depresszióra gondolok, de fogalmam sincs hogyan tudnék vele erről beszélni, vagy finoman beszélni ezekről a dolgokról vele. Nem akarom letámadni, de nem tudom mit csináljak. A férjére is panaszkodik mostanában, pedig amúgy jó volt a kapcsolatuk. Állandóan panaszkodik, fáradt, ingerült, olyan dolgokat tesz és mond ami már ijesztő. Valaki volt ebben, vagy rokona esetleg? Én szívem szerint szakemberhez küldeném, de nem tudom hogyan mondjam meg neki...Segítsetek! Nagyon rossz érzésem van..
2014. jan. 17. 12:53
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
És ami leginkább aggaszt, az az, hogy amikor mérges mond bizonyos dolgokat a gyereknek pl. "majd kiütlek és akkor nyugodt maradsz", "most mi a bajod te k**va?" Mit hisztizel te kis pi**a?!!(és nem viccesen, viccből) és a többi dolog amit már leírni sem akarok inkább. Úgy hogy ő nem káromkodós típus, és oké ha idegességében az ember mond olyat amit nem kellett volna, de ő ezt másnap, vagy aznap délután olyan természetességgel elmeséli, vagy más előtt mondja, mintha normális lenne...
2014. jan. 17. 13:46
 12/18 A kérdező kommentje:
#10-es. szó sincs arról, hogy azért nem akarta, hogy más vigyázzon rá, mert hogy mit szólunk. A nagymamák már szinte könyörögnek neki, hogy hadd vigyék el, vagy hadd vigyázzanak rá. (És nem öregek, 45-50 évesek, tehát nem csinálnának semmi bődületeset, nem feledékenyek, vagy képtelenek ellátni egy babát.) Persze, mond olyanokat az ember amit nem kéne, de szerintem egy gyereknek ilyeneket üvölteni, nálam tartozik a véletlen kicsúszott, vagy a belefér kategóriába. Főleg, hogy nem egyszeri eset..
2014. jan. 17. 13:51
 13/18 A kérdező kommentje:
*nálam nem tartozik/fér bele
2014. jan. 17. 13:51
 14/18 A kérdező kommentje:
Szeretném ezt komolyan venni, és természetesen ott segítünk neki mindig ahol tudunk. Csak nem akarom azt, hogy az legyen a vége, hogy elmegyünk heti 1x teázni, miközben lehet, hogy sokkal komolyabb dolog áll a háttérben, akármi is legyen a baja, vagy a kiváltó ok. Mert ugye mi halljuk, tapasztaljuk ezt, és egyáltalán nem ismerünk rá. Főleg, hogy a 7 hónap alatt egyszer sem volt ilyen probléma, még akkor sem amikor a baba hasfájós volt, és tényleg többször kelt éjszaka. Nem tudom..
2014. jan. 17. 14:07
 15/18 anonim ***** válasza:
Én biztos nem hagynám magára a gyerekkel,ez totál dilis.Meg,hogy még rossz érzésed is van ezek fényébe nem lep meg.Itt nem könyörögni kell neki,ott a család fogjatok össze tetszik neki vagy nem.Kiüti a gyereket az mit jelent nála?bead valamit neki csönd legyen?itt nem pátyolgatni kell a tesódat mert ugy is vissza utasít mindent.=hónapos gyerek nem hisztizik ha üvölt valami baja van.A tesód meg alkalmatlan.Addig álljatok a helyzet magaslatára amig végzetes kárt nem tesz a gyerekbe.
2014. jan. 17. 14:08
 16/18 A kérdező kommentje:
15-ös hozzászóló! Köszönöm, hogy komolyan veszed a kérdésem. Igen, nagyon rémisztő az egész, főleg, hogy egy türelmes ember, nyugodt amúgy. Sosem káromkodik, egy tanult nő, tehát nem egy alpári, buta személyről van szó. Ilyen viselkedést sosem láttunk tőle, ez több mint aggasztó. És akkor még nem is írtam le mindent.. Tehát az én párom is észrevette, hogy valami nem oké a másik testvérem is, és nem az jött le, hogy ugyan..csak fáradt.
2014. jan. 17. 14:24
 17/18 anonim ***** válasza:
Citromfű tea, magnézium, halolaj kapszula, sok sok mozgás az lenne jó ha valki vigyáz a babára addig anyúkát elveinni egy fitnesz kluba vagy csak sétálni vele boltig.
2014. jan. 17. 20:04
 18/18 anonim ***** válasza:

Szerintem beszélj a férjével és mielőbb cipeljétek el egy pszichiáterhez!

Ültesd le a testvéredet és mond meg neki egyenesen, hogy kórosan viselkedik, orvosra van szüksége!

2014. jan. 18. 11:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!