Mit csináljak ebben a helyzetben? Nem értenek meg a szüleim.
"azt meg továbbra se értem, hogy ahol nincs állás hordetés od augyan minek is menjek be,? ha keresnének embert nyilván meg lenne hírdetve..."
Ez nem igaz, nagyon sok helyen első körben belsősöknek hirdetik, aztán dolgoztam olyan helyen is, ahol ha üresedés volt, akkor a kollégáknak szóltak, hogy tudnak-e ajánlani valakit (volt kollégát, bárkit), hogy ne kelljen ügynökségi díjat fizetni. Ha meg érkeztek érdekes önéletrajzok, akkor eltették...
Pár hete én is szétbombáztam a cégeket az önéletrajzommal(igaz külföldön), a legtöbb visszaírt, hogy most épp nincs üresedés, de elteszik, stb. Volt amelyiknek a honlapján ott volt, hogy recruit cégek ne zaklassák őket, mert annyi önéletrajzot kapnak, hogy abból válogatnak. Volt is interjúm így, mert pont akkor kapták meg az önéletrajzom, amikor épp kerestek embert.
Vannak cégek, ahol a honlapjukon kell feltölteni az önéletrajzod - és nem csak akkor, amikor épp hirdetnek.
A nyelv pedig nagyon fontos, épp nemrég volt itt kérdés, hogy szinte már a takarító állásokra is nyelvtudást várnak el. Ha normális fizetésért normális helyen akarsz dolgozni és nem a Suttyó Bt alagsori koszos irodájában napi 10 órában minimálbérért gályázni, akkor szedd össze magad.
Lusta vagy tanulni, lusta vagy dolgozni, a munkára a kifogást keresed, hogy megéri-e dolgozni 4 órát, semmit nem akarsz csinálni.
De azt tudod, hogy jól akarsz élni, de nem 80 ezret akarsz keresni?
Hány éves is vagy? Álomvilágban élsz, ébredj fel. Ha nem teszel magadért semmit, csodát ne várj!
A helyzet a következő. Ha normálisan akarsz tanulni az egyetem mellett, akkor VAGY barátnő VAGY heti 5-6 óra játszás VAGY bulizás. Aki nagyon okos és/vagy a szülei támogatják és nem kell dolgoznia, annak persze több is belefér. Neked dolgozni kell, akkor hiába érzed úgy, hogy jár neked a kikapcsolódás, nem lesz rá időd.
Az valóban komoly probléma, hogy a szüleid nem ismerik el a teljesítményedet. Persze ennek van is alapja, de egy szülőtől akkor se nagy segítség, ha mindenre csak azt tudja mondani, hogy ez egy nagy 0, meg ez is csak egy nagy 0, és te is csak egy nagy 0 vagy. Inkább azt kéne mondania, hogy fiam, ez most még elég harmatos teljesítmény, de tudom, hogy képes vagy rá és a következő félévben javítani fogsz. Mivel a szüleid nem mondják, én mondom most neked. Szedd össze magad, ne hagyd, hogy a szüleid lehangoljanak. Csinálj magadnak egy jó - reális - időbeosztást, és tartsd is magad hozzá. A játékot nyugodtan hanyagolhatod, a barátnődre próbálj rendszeres időt szakítani (én egyébként heti kétszer találkozom a barátommal, csütörtök délután kb. 4 órát és vasárnap egész nap). Persze eleinte nehezen fog menni, és nem fogod tudni magad a saját időbeosztásodhoz se tartani. Minden munkanap végén gondold át, hogy aznap mennyit teljesítettél az aznapi terveidből, és ha nem mindent, pedig nem a terv volt túl sok, akkor a következő napon próbáld meg jobban. Viszont ne emészd magad az aznapi sikertelenség miatt, hanem a következő napi tervre koncentrálj.
Segítségül leírom, hogy én nagyjából hogy csinálom ezt. Van egy füzetem (általános iskolai füzet, ami nem telt be, és az üres lapokat használom a végéről). Ebbe írom fel, hogy miket akarok csinálni (aznap vagy másnap). A tárgyra készüléstől az ebédfőzésig mindent beleírok. Olyan 8-15 dolog szokott egy napra összejönni, vegyesen hosszabbak-rövidebbek. Tapasztalat szerint ha egy nap nincs órám, akkor 5-6 órát tudok matekozni, és ezen felül már csak könnyebb dolgokkal foglalkozom (programozás, szabvál tárgyak, nyelvgyakorlás, ceruzahegyezés stb.) Az ilyen napokon max. 8-10 óra tanulás szokott összejönni. Azokon a napokon, mikor van órám, másképpen kell számolni. Legfeljebb hatórányi (6x45 perc) előadáson tudok rendesen odafigyelni, viszont ha abban volt is matek, attól még tudok utána matekozni 5-6 órát ugyanúgy.
Biciklivel járok az egyetemre, így a sport is megvan, meg olcsó is.
Neked mindenképpen azt javaslom, hogy ezt a félévet fejezd be, legyen meg minden tárgy, amilyen jól csak tudod, és miután az összes vizsgát megcsináltad, gondolkodj el, hogy akarod-e folytatni.
Azért a minden du szabaddá tevése esélytelen... Mérnökkaron nincs szabadság. Szinte minden tárgy kötelező, az előadás akkor van amikorra kiírják és hát a kérdezőnek szüksége van rá az fix.
Az a baj, hogy egy ilyen szakot nem lehet szülői támogatás nélkül végigcsinálni. Tudom jól, mert én is mérnöknek tanulok, igaz az én átlagom 4,1. Diákhitelt erre felvenni meg hülyeség volt... A diákhitelnek akkor van értelme, ha be is tudod fejezni amit elkezdtél. Ha nem törölték volna el az n*15-ös szabályt (már ha bme-s vagy) akkor első év után kiraktak volna az egyetemről. Szerintem te ezt sosem fogod elvégezni, bocsi, hogy ezt mondom, de sokat láttam már. Le lehet érte pontozni, de mivel ismétled a tárgyakat, így könnyű 2-3-4 jegyekkel átmenni másodszorra. (Igen, én is ismételtem egyszer egy tárgyat, pontosan tudom, hogy másodszorra már csak idióták és végtelenül lusta emberek buknak meg)
De tegyük fel, hogy elvégzed. Tartani fog egy darabig, mert már most egy éves csúszásban vagy és hidd el nekem, hogy ilyen hozzáállással lesz még az több is. Tehát 6 év alatt el is végzed a 3,5 fél éves képzést, lesz egy rakat tartozásod és ne hidd, hogy minden infós havi 400 ezrekkel megy haza. Azok a srácok keményen tanultak egyetemen, tdk munkát készítettek, szakkolisok voltak, egy szóval baromi profik. Neked egy olyan átlagos fizetést jósolnék, mert van hiány az infósokból rendesen, de ki kéne számolni azt is, hogy mennyi tartozásod lesz ahhoz képest.
Kívánom, hogy ne legyen igazam, kapd össze magad, legyél legalább 3-3,5, mert addig nem mondanám, hogy komolyan veszed ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!