Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit csináljak ebben a helyzetb...

Mit csináljak ebben a helyzetben? Nem értenek meg a szüleim.

Figyelt kérdés
20 éves vagyok, egyetemre járok, ez a 2. évem mérnökinformatika szakon. Első félévem elég siralmas lett, csomó tárgy nem sikerült, na jó az összes egy darab 2 esem lett csak. Nem úgy áltam hozzá a dolgokhoz, ahogy kelett volna, nem igazán tanultam. 2. félévembe az első félévet csináltam, uyganis indult kereszt félév minden tantárgyból, plusz ugye az egyikre felvettem a ráépülőt, mivel az meg lett. 2 db 2-es egy db 3 as és 2 db 4 es lett a termés. Nem vettek fel koliba (hála az első féléves tanulmányaimnak) ezért a 2. évemtől albérletben lakok, így muszáj volt diákhitelt is felvenni. Most ott tartok, hogy egy darab tárgy lehet, hogy nem sikerül, de a többi valszeg meglesz, 2-3-4 esel. Dolgozok is egyetem melett, általába heti egy napot, kedden mert az szabad illetve hétvégén néha. Azért, hogy valahogy segítsek a kölcségekbe, de igazábol sok kedvem nincs, és elég sok időt elvesz. Egyáltalán nem könnyű 4 órás munkát találni, sőt szinte lehetetlen, így nem tudok midnennap dolgozni, d epersze itthon elvárnák, de nem értik meg, hogy nincs. Melelsleg minnél többet dolgozok, annál több idő is megy kárba, nem érné meg napi 4 órás munka, mert az azt jelenti, hogy legalább 1,5 órát utazni is kell a városba, ami napi szinten sok, ha 2 szer 3 szor dolgozok 8 órát, több időt megspórolok, d e apénz ugyanaz. Általába találkozok a barátnőmmel, heti 2-3-4 szer, de sokszor 1-1 órákat, vagy van, hogy tanulok is közbe. Olyan ritkán van, hogy egy napot eggyüt töltünk, mondjuk egy hétvégét 12-től estig, de azért sokat vagyunk együtt. Az érettségim szerintem jó lett, vagyis annyi pontot szereztem, amennyi kelett, így bekerültem egyetemre, főleg azokat a tárgyakat huztam meg, ami kelett egyetemre, azaz az informatika és a matek, azok 68, illetve 79 százalék lett lettek, 5 ös, illetve 4 es. Az infó az emelt volt. Többi érettségim is meglett 65-70 % al 4 es, de ez igazábol nem számított. Szerintem jó lett, apám szerint nem, szerinte egy nagy büdös 0. Első félévem azér tlett szar, nem éreztem jol magam a koliba, de igazábol nem is ugy áltam hozzá a tanuláshoz, mindig halogattam, meg azt hittem egyszerűbb, ezt elismerem ebbe igaza van. Második félévemre szintén megkaptam, hogy 0, nagyon jól esett természetesen. Mindig megkapok mindent, ha meglátják, hogy fifázok az a baj, hogy fifábol nem fogsz megélni, ha azt látják hogy épp forma egyte nézek, akkor az a baj, ha netezek az a baj(mondjuk ebből lehet tényleg sok van) de szerintem nem jáccok sokat, és nincs sok kikapcsolódásom. Eemelett megkapom, hogy tanuljak angolt, napi egy órát legalább, de egyszeráen nem visz rá a lélek, meg kezdjek el 2. nyelvet tanulni orosz vagy német önerőből, de nem érdekel leszarom, nem érdekelnek a nyelvek, egy angol nyelvizsgám lesz majd ez a lényeg, sztem az bőven elég, másrészt nem érzem azt, hogy nekem önerőből menne nyelvtanulás, ha nem magyarázzák, nem értem meg. Ha persze bnőmmel vagyok, akkor azért is kapom az ívet. Azt is megkaptam iratkozzak be informatikai tanfolyamra, egyetem melett persze még dolgozzak is, nyelvet is tanuljak, és szórakozzak is, nem lenne időm egyszerűen. Ha hazautazok pestről, akkor az van, hogy itthon ne tanuljak, családdal legyek, meg mindig kitalálnak vmit, h mibe segítsek, d elegtöbbször olyan, amit egyedül is meg tudnának csinálni. Apám idegbeteg ha ugyvan és nagyon begurul nekem jön, és ordít össze vissza, szoval félek tőle, bántani nem szokott, nagyon rég fordult már elő ilyesmi, de ordít. Igazábol előre félek, mert szerencsére ebbe a hallgatói szerződéses szarba kerültem én is egyetemre, így ha nem fejezem be a képzési idő 1,5 szörösén belül az egyetemet, vissza kellene fizetni a képzés díját, ami ugy 1,5 milla, de miből? emellé jön a hitel meg minden... Semmiben sem értenek meg, nem hagynak élni, csak tanuljak dolgozzak meg segítsek, bármit csinálok, az a reakció ebből nem lehet megélni. Ugy érzem nem fog menni, hogy időben végezzek, vagyis már nem nagyon hibázhatok tárgyakkal, mindnenek elsőre meg kellene lenni szinte és félek. Nem akarok nagy adóságba kerülni. De abban sem vagyok biztos, hogy nekem való ez az egyetem, nem tudom, hogy abba kéne e hagynom. Ha abbahagyom most kb 600 ezret kéne visszafizetni, hála a hallgatói szerződésnek... Nem tudom őszintén szólva, hogy jó helyen vagyok e, de igazából a fő bajom az, hogy semmit sem akarok, és semmibens em értenek mega szüleim. Nem tudom mi szeretnék lenni, mit kéne csinálni semmit. Az biztos, hogy nem 80 ezret szeretnék keresni, hanem viszonylag normális életet akarok, de nem érzek semmit, hogy melyik lenne számomra jó út. Apám azt is mondja menjek be infó cégekhez és mondjam nekik, h nincs e gyakornoki állás, de sztem ez nem így megy, persze időm sinc sbemenni, meg szerintem kiröhögnének meg ciki is, sztem így nem lehet állást kapni, meg nem is érzem azt, hogy lenne tudásom. Egy biztos, a barátnőm nagyon szeretem, és nem szeretném elveszíteni. Ő ugy epesti, ott ismerkedtem meg vele, miután felkerültem, én vidéki vagyok, és lehet, hogy megszakadna a kapcoslat, ha nem pesten lennék, bár szerintem nem, mert megoldanánk. Szerintetek mi tévő legyek? Mit kéne tennem, és mit tegyek, h megértsenek a szüleim. Számomra sokkal fontosabb az, hogy legyen egy szerető feleségem és jó családom átlagos körülmények között, mint h milliomos legyek. De azért nem 80-ból akarok megélni.
2013. dec. 7. 23:00
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:
de ezaz, hogy nicnsenek terveim, d emost szerintetek ez nem jó eredmény, meg egyetemen a 2-es 3-as? nem vagyok csodagyerek... meg heti pár ór ajáték vagy film nem fér bele?
2013. dec. 8. 01:26
 12/38 A kérdező kommentje:
Másik, hogy álítsam erre, egyrészt be is telik hamar a jó időpont, másrészt nem akkor van óra mikor én szeretném, van hogy 2 óra szünet is van közte és fontos órák, amir emuszáj bejárni. a munkával kapcs meg az volt a gond, hogy szerintem egy egyetemistátol nem várható el a midnenapos 4 órás munka, meg h eglsz hétvégén dolgozzon 8 órába, mert akkor tényleg semmi szabadidő nincs, heti 1-2 nap 8 órába reális, utazásra is csak 1,5-3 óra amegy el heti szinten ugyanannyi munkaidőért, nem pedig 7-8.
2013. dec. 8. 01:28
 13/38 anonim ***** válasza:
91%

"azt meg továbbra se értem, hogy ahol nincs állás hordetés od augyan minek is menjek be,? ha keresnének embert nyilván meg lenne hírdetve..."

Ez nem igaz, nagyon sok helyen első körben belsősöknek hirdetik, aztán dolgoztam olyan helyen is, ahol ha üresedés volt, akkor a kollégáknak szóltak, hogy tudnak-e ajánlani valakit (volt kollégát, bárkit), hogy ne kelljen ügynökségi díjat fizetni. Ha meg érkeztek érdekes önéletrajzok, akkor eltették...

Pár hete én is szétbombáztam a cégeket az önéletrajzommal(igaz külföldön), a legtöbb visszaírt, hogy most épp nincs üresedés, de elteszik, stb. Volt amelyiknek a honlapján ott volt, hogy recruit cégek ne zaklassák őket, mert annyi önéletrajzot kapnak, hogy abból válogatnak. Volt is interjúm így, mert pont akkor kapták meg az önéletrajzom, amikor épp kerestek embert.

Vannak cégek, ahol a honlapjukon kell feltölteni az önéletrajzod - és nem csak akkor, amikor épp hirdetnek.

A nyelv pedig nagyon fontos, épp nemrég volt itt kérdés, hogy szinte már a takarító állásokra is nyelvtudást várnak el. Ha normális fizetésért normális helyen akarsz dolgozni és nem a Suttyó Bt alagsori koszos irodájában napi 10 órában minimálbérért gályázni, akkor szedd össze magad.

2013. dec. 8. 01:59
 14/38 anonim ***** válasza:
100%

Lusta vagy tanulni, lusta vagy dolgozni, a munkára a kifogást keresed, hogy megéri-e dolgozni 4 órát, semmit nem akarsz csinálni.

De azt tudod, hogy jól akarsz élni, de nem 80 ezret akarsz keresni?

Hány éves is vagy? Álomvilágban élsz, ébredj fel. Ha nem teszel magadért semmit, csodát ne várj!

2013. dec. 8. 06:22
 15/38 anonim ***** válasza:
93%

A helyzet a következő. Ha normálisan akarsz tanulni az egyetem mellett, akkor VAGY barátnő VAGY heti 5-6 óra játszás VAGY bulizás. Aki nagyon okos és/vagy a szülei támogatják és nem kell dolgoznia, annak persze több is belefér. Neked dolgozni kell, akkor hiába érzed úgy, hogy jár neked a kikapcsolódás, nem lesz rá időd.

Az valóban komoly probléma, hogy a szüleid nem ismerik el a teljesítményedet. Persze ennek van is alapja, de egy szülőtől akkor se nagy segítség, ha mindenre csak azt tudja mondani, hogy ez egy nagy 0, meg ez is csak egy nagy 0, és te is csak egy nagy 0 vagy. Inkább azt kéne mondania, hogy fiam, ez most még elég harmatos teljesítmény, de tudom, hogy képes vagy rá és a következő félévben javítani fogsz. Mivel a szüleid nem mondják, én mondom most neked. Szedd össze magad, ne hagyd, hogy a szüleid lehangoljanak. Csinálj magadnak egy jó - reális - időbeosztást, és tartsd is magad hozzá. A játékot nyugodtan hanyagolhatod, a barátnődre próbálj rendszeres időt szakítani (én egyébként heti kétszer találkozom a barátommal, csütörtök délután kb. 4 órát és vasárnap egész nap). Persze eleinte nehezen fog menni, és nem fogod tudni magad a saját időbeosztásodhoz se tartani. Minden munkanap végén gondold át, hogy aznap mennyit teljesítettél az aznapi terveidből, és ha nem mindent, pedig nem a terv volt túl sok, akkor a következő napon próbáld meg jobban. Viszont ne emészd magad az aznapi sikertelenség miatt, hanem a következő napi tervre koncentrálj.

Segítségül leírom, hogy én nagyjából hogy csinálom ezt. Van egy füzetem (általános iskolai füzet, ami nem telt be, és az üres lapokat használom a végéről). Ebbe írom fel, hogy miket akarok csinálni (aznap vagy másnap). A tárgyra készüléstől az ebédfőzésig mindent beleírok. Olyan 8-15 dolog szokott egy napra összejönni, vegyesen hosszabbak-rövidebbek. Tapasztalat szerint ha egy nap nincs órám, akkor 5-6 órát tudok matekozni, és ezen felül már csak könnyebb dolgokkal foglalkozom (programozás, szabvál tárgyak, nyelvgyakorlás, ceruzahegyezés stb.) Az ilyen napokon max. 8-10 óra tanulás szokott összejönni. Azokon a napokon, mikor van órám, másképpen kell számolni. Legfeljebb hatórányi (6x45 perc) előadáson tudok rendesen odafigyelni, viszont ha abban volt is matek, attól még tudok utána matekozni 5-6 órát ugyanúgy.

Biciklivel járok az egyetemre, így a sport is megvan, meg olcsó is.

Neked mindenképpen azt javaslom, hogy ezt a félévet fejezd be, legyen meg minden tárgy, amilyen jól csak tudod, és miután az összes vizsgát megcsináltad, gondolkodj el, hogy akarod-e folytatni.

2013. dec. 8. 09:02
 16/38 A kérdező kommentje:
Na mindgey látom itt elég sok hülye van... árulja már el valaki ugyan, ha bemegyke 8 kor a szaros egyetemre, ahova 7 kor el kell indulni, és mennék 4 órába dolgozni 3 után, és még nem is ebédeltem, haza se mentem hazaérnék 8 ra, mégis mire van időm? nem a munka büdös, csak itt egyesek nem bírjáák felfogni hogy dolgozhatok heti 16 órát ugyis hogy négynap megyek és utazok 6 órát vagy 2 nap megyke nyolcba és utazok 3 órét, ez a nem mindegy... máésrészt egyetem melett igenis nem lehet dolgozni, de fogajdunk aki itt szövegel egy sem egyetemista... van 500 beadandó ütszáz ez ötszáz az... órarendem s eén álítonm össze úgy ahogy akarom, kurzustól függ... egysuzeráen ha te dolgozol meg még hátvégén is smemire sincs időd...
2013. dec. 8. 09:53
 17/38 anonim ***** válasza:
100%
Elkenyeztetett nyamnyila vagy.
2013. dec. 8. 10:29
 18/38 A kérdező kommentje:
igen anyukád jol el szokot tkényeztetni, fogalmad sinc sneked semmiről...
2013. dec. 8. 10:32
 19/38 anonim ***** válasza:
93%

Azért a minden du szabaddá tevése esélytelen... Mérnökkaron nincs szabadság. Szinte minden tárgy kötelező, az előadás akkor van amikorra kiírják és hát a kérdezőnek szüksége van rá az fix.

Az a baj, hogy egy ilyen szakot nem lehet szülői támogatás nélkül végigcsinálni. Tudom jól, mert én is mérnöknek tanulok, igaz az én átlagom 4,1. Diákhitelt erre felvenni meg hülyeség volt... A diákhitelnek akkor van értelme, ha be is tudod fejezni amit elkezdtél. Ha nem törölték volna el az n*15-ös szabályt (már ha bme-s vagy) akkor első év után kiraktak volna az egyetemről. Szerintem te ezt sosem fogod elvégezni, bocsi, hogy ezt mondom, de sokat láttam már. Le lehet érte pontozni, de mivel ismétled a tárgyakat, így könnyű 2-3-4 jegyekkel átmenni másodszorra. (Igen, én is ismételtem egyszer egy tárgyat, pontosan tudom, hogy másodszorra már csak idióták és végtelenül lusta emberek buknak meg)

De tegyük fel, hogy elvégzed. Tartani fog egy darabig, mert már most egy éves csúszásban vagy és hidd el nekem, hogy ilyen hozzáállással lesz még az több is. Tehát 6 év alatt el is végzed a 3,5 fél éves képzést, lesz egy rakat tartozásod és ne hidd, hogy minden infós havi 400 ezrekkel megy haza. Azok a srácok keményen tanultak egyetemen, tdk munkát készítettek, szakkolisok voltak, egy szóval baromi profik. Neked egy olyan átlagos fizetést jósolnék, mert van hiány az infósokból rendesen, de ki kéne számolni azt is, hogy mennyi tartozásod lesz ahhoz képest.

Kívánom, hogy ne legyen igazam, kapd össze magad, legyél legalább 3-3,5, mert addig nem mondanám, hogy komolyan veszed ezt.

2013. dec. 8. 11:07
 20/38 anonim ***** válasza:
100%
Jaa, ahogy mondják, jó nagy nyámnyila vagy...én egyedül vagyok albérletben a gyerekkel, őt nevelem rendesen, mellette napi 8 órát dolgozom, és heti 3x suliba járok. Nyafogsz itt feleslegesen, ahelyett hogy összekapnád magad. És még mondják, hogy a nők a gyengébbik nem :)
2013. dec. 8. 11:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!