Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Bevállalnátok így egy babát?...

Bevállalnátok így egy babát? Hogy döntenétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A párommal 2 éve vagyunk együtt, ebből 1 éve együtt is élünk. Én 23 éves vagyok, ő 30. Nagyon jól megvagyunk, eljegyzést és esküvőt is tervezzük, valamint beszélgettünk már a gyermekvállalásról is. Az eredeti terv az volt, hogy jövőre eljegyzés, rá 1 évre esküvő, rá 1 évre baba, de a baba úgy döntött, előbb jönne. :) Terhes vagyok, bár még a korai szakaszban járok.

Örülünk neki, de nagyon elgondolkodtam, hogy meg tudnánk-e adni neki mindent, ugyanis pár hónapja kezdtem el dolgozni, az egyetemet pedig most fogom befejezni. A munkában töltött évek miatt, ha jól tudom a minimális támogatást kapnám, ugynis nincs meg az átlag 2 évem. A párom viszonylag jól keres (150 000 ft-ot), félretett pénzünk is van, a lakás is a páromé, hitel, minden nélkül, autó is van, így azért mégsem a "semmire" szülnék. De azért mégis aggaszt, hogy így szinte csak a párom fizetése lenne, plusz a tizen-huszon ezer forint amit én kapnék. A félretett pénzünk szerintem elmenne a gyerekszoba berendezésére, babaholmikra. A párom nagyon jó apa lenne, látom ahogyan a terhes ismerőseinktől érdeklődik a várandósságról (mielőtt még terhes lettem volna, előtte is), a babákról, a baba ellátásáról, és a nevelésről is. Ő azt mondta, hogy vállaljuk be, ha kell túlórázik, hogy mindenünk meglegyen.

Engem mégis aggaszt, hogy nem minden támogatást kapnék meg (anyagilag), a munkában eltöltött éveim hiányában.

Ti mit gondoltok? Szerintetek nyugodt szívvel "belevághatunk"? Érdekelne, hogy akiknek van már gyermeke, milyen körülmények között vállaltatok babát, milyen lehetőségeitek voltak?

Köszönöm, hogy végigolvastátok, és leírjátok a véleményeteket!

2013. aug. 22. 09:50
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
82%
Semmiképpen ne vetesd el, spóroljatok mindenen, amit tudtok. Amit venni kell, azt is próbáld meg neten, használtan, bababörzén. Ha van lakás, kocsi és nincs hitel akkor biztosan vállald el, nagyon bánnád később, ha elvetetnéd.
2013. aug. 22. 10:54
 12/36 anonim ***** válasza:
78%
szerintem tartsd meg a babát! borzasztó nehéz lenne feldolgozni az abortuszt szerintem:( nyilván nem így képzeltétek el, de ha így alakult ebből kell a legjobbat kihozni. biztos nagyon boldogok lesztek:)
2013. aug. 22. 11:31
 13/36 anonim ***** válasza:
78%
Ilyen leendő apa mellett nem éri meg gondolkodni szerintem, létezik bölcsi, létezik ovi, vannak nagymamák is gondolom, akikről nem írtál rosszat, szóval gondolom ők is imádnák és mindenben segítenek, amiben csak tudnak, van házatok, nincs hiteletek, 170-180 ft havi keresetből és megtakarításból simán ki lehet jönni, ha ügyes vagy, még mentek nyaralni is:)
2013. aug. 22. 11:38
 14/36 anonim ***** válasza:
72%

Persze biztos aggasztó a helyzet,fiatal vagy és főleg h még ott a suli, és dolgozni akartál. De sztem sem lesz sosem tökéletes az időzítés. És ahogy a párodról írsz..biztos jól meg is vagytok. És a körülmények is adottak. Hidd el ennél 1000szer rosszabb körülményekre szülnek sokan. Kiváncsi vagyok hogy döntesz. nem akarlak se rá se lebeszélni. De sztem a körülményeitek adottak.

Én 24 éves vagyok dolgozom már...de én is biztos hasonló aggályokkal állnék a jövő elé mint te. Sőt valószínű én is az abortuszon is gondolkodnék.

Párod örül amúgy neki???

2013. aug. 22. 13:30
 15/36 anonim ***** válasza:
78%

Annyi pénzből simán ki lehet jönni, nem is kell 2 év munkaviszony, csak 1- ha folyamatos, ill. ha mégsem kapnál tgyást és gyedet, akkor is havi gyest (28.500) + családi pótlék 12.200, ez is 40.000 Ft, több, mint a semmi, plusz családi adókedvezményt igénybe veheti a párod +10.000 jelent minden hónapban. Ehhez jön még az egyszeri anyasági, amit szülés után kapsz (64.125 Ft), ebből kijön sok sok apró dolog, habár írtad örökölsz is, szóval ezt akármire lehet költeni (visszatenni a tartalékba akár) Ezen kívül, ha szoptatsz, akkor az első fél évben semmi költség nem merül fel a baba evésével kapcsolatban, mert az 100% -ig elég neki.

Én is 23 voltam, mikor jött a baba nálunk 3 hónap ismeretség után! :) Mostanra már 15 hónapos nagyfiú, egy percig nem bántam meg! :)

Anyukám engem 17 évesen szült meg, becsúszott bébi voltam én is. Azt mondta nagymamám, hogy sosem beszélte volna le anyukámat rólam, mert ki tudja egy abortusz után, akár lehet soha többé nem szülhetett volna. Nem tudni sosem mit hoz az élet.

Mindenesetre itt nálunk, és anno anyukámnál is jól sült el a dolog, és ő sem bánta meg, pedig aztán ő még középiskolás volt.

Párom is hasonlóan keres, mint a tiéd, csak nálunk van sajnos hitel, de még így is tökéletesen jól kijövünk havonta.

Ne aggódj, az a pici jönni akar hozzátok, titeket választott, élni szeretne!

Sok sok szerencsét, boldog babavárást kívánok Nektek! A párod szeret, te is őt, minden happy, kell az a baby, hogy az életeteket szebbé tegye! Nincs is nagyobb boldogság, majd megtudod! Remélem! :)

Üdv! :)

2013. aug. 22. 13:33
 16/36 anonim ***** válasza:
69%
Én a helyedben, nem is gondolkoznék azon, hogy merjem-e vagy sem. Nyugodt szívvel vállald csak! Minden rendben lesz...higyj nekem...érzem... :)
2013. aug. 22. 13:38
 17/36 anonim ***** válasza:
69%
Én is 23 voltam amikor szültem 0 munkaviszonnyal! Így csak 26.000 párszáz ft gyest+12.500csp.-t kapunk,szerencsére a férjem jól keres,uh.megvan mindenünk! Nekünk is előbb jött, az eljegyzés után az esküvő előtt! :) én is vaciláltam,hogy így be merjük e vállalni,de hála Istennek igen. Ma már 2 éves. A probléma most van,mert mennék dolgozni,de nem nagyon kapkodnak a kisgyerekes pályakezdőkért! :(
2013. aug. 22. 13:44
 18/36 anonim ***** válasza:
69%
Szerintem is nyugodtan vállald! Nem lesz gond. És nézz utána az ellátásoknak is, mert ha nappalin tanultál abból is számít valami és ha már dolgozol, akkor nem kell olyan sok munkaviszony, ami a terhesség alatt nem szerezhető meg. Szóval érdeklődj, mert még hátha többet kapsz majd.
2013. aug. 22. 13:45
 19/36 anonim ***** válasza:
78%

Ha már kismama vagy, természetesen én is amellett vagyok, hogy tartsd meg a picit. A pénz is elég lehet, hiszen nincsenek hiteleitek, van segítség, kaphattok is a csládból holmikat- és összességében a baba ugyanolyan jól fejlődik egy használt kisruhában is, mint az amerikai designer honlapról rendeltben- ha megvan az összhang és a szeretet :)

A kapcsolatotok jövőjével kapcsolatban van néhány észrevételem, kérdésem, esetleg javaslatom: ha egyébként is terveztétek a házasságot, akkor esetleg érdemes előbbre hozni (akár egyszerű vacsorás polgári esküvőként is), ha nektek ez fontos, hogy a kicsi házasságban szülessen. Hacsak nem direkt ezt szeretnétek mindketten, nem szükséges ahatalmas lakodalom (nagy hassal nekem személy szerint egy picit inkább visszatetsző is), a lényeg, hogy mindketten úgy érezzétek, hogy ha számotokra fontos a házassági elköteleződés, akkor az olyan legyen, amilyennek ti álmodtátok.

Arra azért kérlek törekedj (még ha szerencsére most nagy is az egyetértés és a szerelem), hogy ne légy teljesen kiszolgáltatva: hiszen a párod lakása, a párod keresete stb.

Most, amikor még jó és harmonikus a kapcsolatotok, esetleg üljetek le megbeszélni, hogy egy esetleges válás vagy haláleset esetén mi történik. Vagy hogy fog-e változni és hogyan a közös kassza, ha otthon leszel, attól a gyermeknevelés részedről egy fontos hozzájárulás a család életéhez stb.

Írhattok házassági szerződést is (vagy ha nem házasodtok, akkor megéri talán egy közjegyzőhöz is elmenni)- megállapodhattok abban, hogy a te gyesen otthon töltött éveid is legalább olyan arányban fognak a későbbi esetleges váláskor beleszámítani a közösbe/vagyonmegosztásba, mint a férjed keresete vagy hasonló. Ami nektek elfogadható- csak beszéljétek meg, jogilag rendezzétek feltétlenül.

A párod lakása a házasság előtt szerzett külön vagyona. Tudd, hogy ez mindig a saját különvagyona marad, váláskor sem tarthatsz rá igényt, kivéve, ha ettől eltérően állapodtok meg pl. most.

Ha esetleg közös nagyobb beruházást, felújítást terveztek a jövőben vagy bővítenétek stb. érdemes előre lefektetni azt is, hogy ezesetben hogyan alakulna válás esetén az elszámolás. Hidd el, ha elmérgesedik a helyzet, akkor előre lefektetettek hiányában nagyon nagy nehézségekbe fog ütközni akár 10 év után is annak bizonygatása, hogy a gyes mellett te bármit is tettél a közös élethez. Pedig bizonyára fogsz- csak a normális családban az ember nem gyűjtögeti paranoiásan a számlákat, hogy hátha 15 év múlva szükség lesz rá.

Nem vagyok anyagias, csak racionálisan gondolkodom.

Úgy hiszem, hogy a házasság/együttélés és a gyerekvállalás alapvető feltétele a nyíltság és az őszinteség- anyagi dolgokban is. Felelősen, a jövőről is gondolkodva, esetleg a negatív eseményekre is valahogyan felkészülve. A házasság- gyerekvállalás nemcsak érzelmi, hanem anyagi/gazdasági közösség is. Ebben is partnereknek kell lenni és annak is maradni akkor is, ha X év és Y gyerek után mégis úgy gondoljátok, hogy továbblépnétek egymás mellől.

Ha ezeket a kérdéseket most tisztázzátok és az egymás iránti tisztelet jegyében ügyvéd előtt vagy közjegyzőnél le is fektetitek, akkor az a pártízezer forint hasznos beruházás lehet a jövőben is, nem is beszélve arról, hogy ez mindkettőtöknek biztonságot nyújthat.

A kérdésed végére válaszolva leírom a mi családunk körülményeit is: házasságot kötöttünk, aztán kb. 1 év után tudatosan készültünk a gyermekvállalásra. A házasság ELŐTT ügyvédnél házassági szerződést kötöttünk, nálunk ebbe sokminden belekerült, hiszen a férjem külföldi egy teljesen más vallású és kultúrájú világból.

Mindketten vittünk a házasságba érzelmeket is, anyagiakat is. Így mi még házasság és gyermekvállalás előtt írásban "megbeszéltük" számunkra fontos dolgokat és ezek között akadt olyan is, amit a szerződésünk hinyában másképpen szabályoznának a törvények, olyan (pl. vallási) kérdések is, amik meg aztán főleg nem a jogszabályokra épülnek.

Nekünk ez ad biztonságot, tiszteletet, kiszámíthatóságot a mindennapokban.

Ajánlom neked is ezt a megoldást.

Sokan erre azt reagálták a környezetünkben, hogy "biztos nem bíztok egymásban, mert ha meglenne a bizalom, nem kellene leírni semmit"- aztán ezek a párok váltak évekig, a kiskanalakon osztozva, egymásnak betartva, egymást a végletekig megrövidítve- pedig a kapcsolatuk elején egymást szerető, tanult, megbízható, kulturált embereknek láttuk mi is őket. A párkapcsolati krízisek bizonyára sok meggondolatlanságot, dühöt is képesek kiváltani az emberekből.

Sok boldogságot és örömteli babavárást, gyereknevelést kívánok nektek.

2013. aug. 22. 14:54
 20/36 anonim ***** válasza:
15%
2 éves lóf*.szos semmilyen kapcsolatra, gyesre szülni? NEM. Nem vághattok bele nyugodt szívvel!
2013. aug. 22. 15:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!