Bevállalnátok így egy babát? Hogy döntenétek a helyemben?
Sziasztok!
A párommal 2 éve vagyunk együtt, ebből 1 éve együtt is élünk. Én 23 éves vagyok, ő 30. Nagyon jól megvagyunk, eljegyzést és esküvőt is tervezzük, valamint beszélgettünk már a gyermekvállalásról is. Az eredeti terv az volt, hogy jövőre eljegyzés, rá 1 évre esküvő, rá 1 évre baba, de a baba úgy döntött, előbb jönne. :) Terhes vagyok, bár még a korai szakaszban járok.
Örülünk neki, de nagyon elgondolkodtam, hogy meg tudnánk-e adni neki mindent, ugyanis pár hónapja kezdtem el dolgozni, az egyetemet pedig most fogom befejezni. A munkában töltött évek miatt, ha jól tudom a minimális támogatást kapnám, ugynis nincs meg az átlag 2 évem. A párom viszonylag jól keres (150 000 ft-ot), félretett pénzünk is van, a lakás is a páromé, hitel, minden nélkül, autó is van, így azért mégsem a "semmire" szülnék. De azért mégis aggaszt, hogy így szinte csak a párom fizetése lenne, plusz a tizen-huszon ezer forint amit én kapnék. A félretett pénzünk szerintem elmenne a gyerekszoba berendezésére, babaholmikra. A párom nagyon jó apa lenne, látom ahogyan a terhes ismerőseinktől érdeklődik a várandósságról (mielőtt még terhes lettem volna, előtte is), a babákról, a baba ellátásáról, és a nevelésről is. Ő azt mondta, hogy vállaljuk be, ha kell túlórázik, hogy mindenünk meglegyen.
Engem mégis aggaszt, hogy nem minden támogatást kapnék meg (anyagilag), a munkában eltöltött éveim hiányában.
Ti mit gondoltok? Szerintetek nyugodt szívvel "belevághatunk"? Érdekelne, hogy akiknek van már gyermeke, milyen körülmények között vállaltatok babát, milyen lehetőségeitek voltak?
Köszönöm, hogy végigolvastátok, és leírjátok a véleményeteket!
Ilyen esetben tuti nem vetetném el...
Szándékosan nem biztos, hogy vállaltam volna a terhességet, de már egy meglévőt örömmel várnék...
Köszönöm az eddigi válaszokat. :)
Hát igen, még nem pontosan vagyok tisztában a lehetőségekkel, hogy milyen támogatásokban részesülhetnék, vagy, hogy mennyi is lenne az annyi.
Örökölni tudnánk, testvéremnek van egy 1 éves kislánya, úgyhogy az is nagy segítség lenne, hiszen a fürdetőkád, babakocsi, hordozó stb. ezek adottak lennének. Azért szerencsére nem olyan helyzetben vagyunk, hogy tényleg a nullából kellene gazdálkodnunk, és semmink nem lenne. :)
Ha értesz a spórolós részéhez a dolognak, az nagyon sokat segít. Egyik ismerősöm friss apuka, ő mondta hogy feleannyit költ pelenkára, mint más ismerősei, mert a drágábbat veszik ami extra nedvszívó és ritkán kell cserélni. Ha lesz tejed rendesen, az etetés is elég olcsó lesz az első időkben.
A gyerekszobát is érdemes úgy berendezni, hogy később is jó legyen, kisebb átalakításokkal... És ha megkapod az ismerősödtől a babacuccokat, az nagyon király.
A helyedben én mindenképpen megtartanám. De pályakezdőként egy bölcsődés gyerekkel nehezen fogsz tudni elhelyezkedni két év múlva. A párodnak van előrelépési lehetősége, hogy idővel többet keressen?
Sok boldogságot!
Én is megtartanám mindenképp. A párodat szereted, őt szántad gyerekeid apjának, nem is a semmire szülnél. Az egyetemi évek is beleszámítanak a biztosítotti jogviszonyba, így valószínűleg nem is a minimum ellátást kapnád. A párod emellett igényelhet adókedvezményt is. Ráadásul ott a sok kölcsön babaholmi, minden adott, akárhogy is nézzük. :)
Hidd el, a munkahelyi körülmények sosem lesznek tökéletesek. Ha már évek óta dolgoznál, akkor meg azon aggódnál, hogy milyen fizetésemelésről, előléptetésről csúszol majd le a baba miatt, akkor sem lenne aggodalmaktól mentes a helyzet. Ha már így adódott, örüljetek neki teljes szívből, mások hónapokon keresztül hőmérőznek, ovulációs teszteket csinálnak, ti meg ajándékba kaptátok a babátokat. :)
Hát, nézd, nem tudom. Támogatásra szülni amúgy sem lehet, sokkal többet nem kapnál. Magyarul keresetet sem így sem úgy nem pótol a dolog.
Éppen ezért mindenképpen azt kell nézni, hogy a más bevételetek elég-e?
Az a 150.000,- Ft sajnos nem valami sok. :s (Nyugi, én ennek kevesebb, mint a felét keresem, szóval nem leszólni akarom, csak a tény az, hogy ennyiből eltartani egy háromfős családot, elég szűkös...)
De mivel a baba már jön, csak emiatt biztosan nem vetetném el. De az is biztos, hogy ilyen körülmények között direkt nem vállalnék gyereket egyelőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!