Elítélendő, hogy nem akarok ott lenni a szülésnél?
Nem elítélendő, bár a megfogalmazásod elég tapló. Gondolj bele, valószínűleg a feleséged sem vágyik erre túlzottan, lehet ő sem bírja a vért...stb, csak neki nincs más választása. Hmm?
Megjegyzem, 3 gyereket szültem, és nem szívesen nézek végig szülésvideót.
A férjem szerencsére nem így gondolkodott, mind a 3 gyerek születésénél ott volt. Azt látott, amit akart, azon kívül, hogy "anyuka most nyomjon" nem hallhatott semmi extrát. Segített, és szerintem a gyerekekkel való kapcsolatnak is jót tett, első pillanattól magabiztosan nyúlt hozzájuk, és imádják egymást. Nem sok férfit ismerek, aki így elzárkózott ettől, de azért van 3-4. Jellemzően a pelenkázástól is undorodtak, a büfiztetéstől is, és elmondásuk szerint nem tudtak mit kezdeni a 3 évnél fiatalabb gyerekkel :S
Azért próbáljátok megbeszélni a feleségeddel ezt. Írod is, hogy rosszul esik neki. Tuti nem fogja elfelejteni sose, ha nem mész be. A szülés rész nem hosszú, max egy óra, az ok, ha kimész. De a vajúdás tizensok óra is lehet, lehet ágyhoz lesz kötve, el se tudom képzelni, milyen rossz lehet egyedül. orvos meg szülésznő nincs ám ott végig, jó ha óránként ránéznek. Szerintem ezt gondold még át azért.
"Az embernek fel kéne nőni, ha a születés undorító neked, az nekem kicsit furcsa."
Mi lenne benne furcsa? Egy gusztustalan, véres folyamat, egy ember szétszakad, és egy másik előjön belőle. Ez tiszta horror. Azért mert egy kisbaba is benne van a sztoriban, még lehet undorító.
Ez ugyanolyan, mint a pelenkázás. A kaka undorító, de nem szeretjük kevésbé a gyereket, mert bekakál. Most csak a szülés biológiáját nézd, minden érzelem nélkül.
22-es! Ha pusztán a biológiáját nézzük, akkor nincs benne semmi undorító. Aminek tágulnia kell, az tágul, aminek szűkülnie, az szűkül, együtt dolgozik az anya és a gyerek, vérrel/nyákkal/ezzelazzal jár, de valószínűleg annak is megvan a funkciója.
Az undor - pontosabban az, hogy mitől undorodunk - valamilyen szinten tanult reakció. Az evolúciós undor pl. fertőző betegségektől, romlott ételektől, rossz szagoktól van. A szülés, mint biológiai folyamat (vagy a vele kapcsolatban lévő vér, fájdalom stb) ilyen ősi ösztönöket nem vált(hat) ki, mert nincs benne semmi olyan, ami a fertőzésre, betegségekre, azonnal életveszélyre utal, legalábbis a szemlélő számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!