Hogy lehet egy nőt magára hagyni egy kisbabával?
Tudom, hogy így a kérdés költőinek tűnik. Úgyhogy kifejtem.
Van egy nyaralónak használt fészerszerűségünk, ahol néhány évvel ezelőttig minden úgymond normális volt. Kis kert, tavasztól őszig mindenki kijárogat, egy-egy estére esetleg bevackol, de aztán hazamegy a kényelmes házába.
Az elmúlt 5 évben viszont több közeli szomszéd szerszámtárolóba/fészerbe/nyaralószerűságbe beköltöztek és lakás céljára használják egész évben. Szinte mindegyikben egyedülálló anyukák vannak pici vagy kicsit nagyobbacska gyerekkel, gyerekekkel (4-ről tudok biztosan).
Egyikkel beszélgettem tegnap és elmesélte, hogy egyedül maradt, amikor 4 hónapos volt a babája (most 13 hónapos). Innentől kezdve nem tud fenntartani egy városi normális életet. Szülők, rokonság nem segítenek, apa által fizetett gyerektartás mértéke közröhej etc... Viszont baba mellett dolgozni, annyi pénzt keresni, hogy mellette egy önálló garzont bérelhessen ma Magyarországon képtelenség.
Így marad ez a kényszermegoldás, hogy egy ilyen valójában nem lakható városon kívüli helyen meghúzza magát.
Ez hogyan lehetséges? Ilyenkor tényleg nincs segítség?
Nem tetszik a vita, ami lett a kérdésemből. Én nagyon nem ebbe az irányba szerettem volna elmenni.
Kihangsúlyoztam, hogy nem csak egy, de még csak nem is két ember felelőssége egy gyermek.
Determináltak vagyunk. Ha van egy felelőtlen nő vagy egy felelőtlen férfi, attól még nem lehet hajléktalan egy kisbaba. Van ott még több tucat szereplő a háttérben.
Barátok, akik befolyásolnak jól vagy rosszul. Szülők, nagyszülők, akik felnevelnek (vagy sem). Tanárok, akik felvilágosítanak vagy sem, példát mutatnak vagy sem. Papok, anyakönyvvezetők, akik összeadnak pénzért. Diszkó és bártulajdonosok, akik meggazdagodnak. Orvosok, védőnők...satöbbi emberek, akik mind ott vannak és hozzátesznek valamit ahhoz, hogy a végén mégiscsak ott áll egy férfi, aki valamiért nem akarja azt a gyereket, akit ő csinált; ott áll egy nő, aki képtelen egyedül boldogulni és ott fekszik egy kisbaba, akinek még egy meleg ágya sincsen.
Kérdező (#22), már bocsi, de szerintem amit itt leírtál, az nem más, mint a felelősség szétkenése... ilyen alapon nyugodtan lehetne folytatni a sort egy istenség akaratától a bolygók együttállásán át a a csapadékos tavaszig. A dolognak meg az a logikai bukfence, hogy a társadalomban a "mindenki" meg a "senki" azok kb szinonimaként működnek, ha valamire azt mondom, hogy az mindenki felelőssége, az a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy senkié. Szóval pont az általad leírt gondolatmenettel lehet eljutni a valóságban legkönnyebben a kérdésedben említett helyzetig.
A probléma magvát meg szerintem ott kellene keresned, hogy valami tényleg döntően megváltozott az elmúlt mondjuk 30 évben az előtte való 30 000 évhez képest, és ez pedig a nők hozzáállása a helyzethez. Gorombán de érthetően megfogalmazva, 30 000 évig nem várták el, hogy attól, mert szültek egy gyereket mindenki essen hasra, és szolgálja ki, hogy ők a következő években folyamatosan a gyerekükkel foglalkozhassanak. Egyfelől. Másfelől a saját maguk számára sem vált a született gyerek az univerzum tömegközéppontjává, és legfőképp másoktól sem várták el ugyanezt. És ennek a nagyon is gyakorlati következményével szembesültél, ennyi történt.
Ha ugyanis befogadsz egy nőt a terhességével vagy gyerekével mert van helyed és lehetőséged, akkor cselekedtél egy jót, ez így volt sok éve is, meg ma is. Csak hát az emberi idők kezdete és az elmúlt 30 év közötti időszakban a nő ilyenkor igyekezett beilleszkedni a környezetbe, és igyekezett erre szocializálni a gyerekét is. Az elmúlt 30 évben viszont "jutalmul" azt fogod hallgatni a következő időkben, hogy (a saját házadban, ahova befogadtad) ezt csináld mert a gyerek, azt ne csináld mert a gyerek, mert 24 órában a gyerek mellett mert a gyerek, mert a gyerek, mert a gyerek, mert a gyerek... és aztán jön a csodálkozás, hogy nem a ház népe fog alkalmazkodni babóka istenséghez meg mamókához az ő földi helytartójához, hanem rövid időn belül zúgva fog szállni gyerekestül... és kialakul a kérdésedben említett helyzet - amivel persze legrosszabbul pont a gyerek fog járni.
Komolyan mondom, ha most a zasszony várandós lenne, vennék neki egy vonalas füzetet, ahova naponta 100x leírhatná, hogy "nem a mi gyerekünk körül fog forogni a világ". Nem azért, mert én ilyen kis aljas vagyok, hanem azért, hogy ne szúrjon rá se ő se a gyerek, ne izolálódjon rövid időn belül mindenkitől, akár magamat is beleértve.
Bocs mindenkitől, hogy az érthetőség kedvéért nem csomagoltam selyempapírba, hanem igyekeztem nyers egyértelműséggel fogalmazni.
23-as
Te mérhetetlenül nőgyűlölő lettél. Sajnálom.
Én még csak 19 éves vagyok, de ennél már most árnyaltabban látom a nőket. Sajnálom, hogy te ennyire elszúrtad az életed, hogy csak így tudsz rájuk tekinteni.
Egy pillanatra azért gondolkozz el a következőkön. Adott a fiatal anya. Egy karonülő gyermekkel. Munkát keres, hogy megéljen és gondoskodhasson magáról és a gyerekéről. Egy olyan gyerekről, akit fél órára sem lehet magára hagyni. (Ha megtenné egyébként, hogy magára hagyja, akkor egyébként büntethető lenne csak megsúgom.)
Nem a körmét lakkozza hátradőlve. Nem a hasát sütteti. Nem a férfiakat üldözi.
Na és ebben a helyzetben, őmellé senki nem áll oda. Senki nem ad neki munkát. Vagy ha ad, akkor ahhoz nem jár olyan fizetés, amiből egy kis garzon bérlete kijönne.
Amíg ő nem anya volt, hanem egyedülálló nő, addig kihasználták. Kihasználták a munkaerejét. Dolgozott ő is hétvégén és délutáni/esti/éjszakai műszakban. Fizetett a szórakozásért, hogy megismerkedhessen egy férfival. Fizetett mindenért, amiért más is...
És még az is elképzelhető, hogy versenyeztek érte. Versenyeztek érte a férfiak, hogy megkapják. Ígérgettek neki sok mindent, mert azt szabadon lehet.
Most már nem egyedülálló, most már van egy kicsi babája. De most már senki számára nem ér semmit. A nyertes pasi számára már teher a gyerekével együtt. A munkáltatók számára teher, mert már nem lehet annyira kihasználni a munkaerejét.
És a szülők, nagyszülők, barátok számára is teher, mert már ő szorulna a segítségre és nem ő az aki segíteni tud...
Ebben a szituációban mi a megoldás?
Régen ott volt a nagycsalád. Igenis volt valaki, aki befogadta és megtűrte. Ha család nem volt, akkor a földesúr, az egyház vagy később az állam nyúlt a hóna alá. Ma viszont senki sem?
Nézd Kérdező, amíg az elgondolkodás helyett az a zsigeri hárítás lesz benned, amit leírtál az első bekezdésedben most, addig ne is reméld, hogy bármiféle megoldást is lelsz az általad felvetett problémára, adig pontosan ugyanaz lesz, amit az elmúlt évtizedben látsz, hogy mindenki mondja a magáért, a probléma meg csak egyre rosszabb... na ez a tény, innen célszerű kiindulni.
(és nem, nem vagyok nőgyűlölő, 17 éve élek párkapcsolatban. Szóval tedd félre a zsigeri tiltakozást szerintem, ha kell, olvasd el újra, és értelmezd, amit leírtam, mert igyekeztem elég egyértelműre írni)
De leírom személytelenebbül is, hátha úgy befogadhatóbb lesz:
Szóval, az emberiség történetében, el egész a legeslegutóbbi időkig egy emberpár életében ők voltak egymásnak a biztos pont, az elsők, a holtomiglan-holtodiglan, jóban és rosszban. A gyerekek? Nos hát édesek, aranyosak, a nő szűlt 10-et, eltemetett 7-et... de a párja, az a párja maradt. A biztos pont.
Az elmúlt évtizedekben ez kifordult magából, a csecsemőhalandóság (szerencsére) meredeken lezuhant kb az 1%-ára, a válások száma meg meredeken felugrott, mára már 50% fölé, szóval a társ meg a gyerek helyet cseréltek, a gyerek lett a biztos pont, a mai jellemző hozzáállás a gyereket tekinti elsőnek.
Csak hát csókolom, van egy hatalmas különbség, az, hogy a társ az adott esetben eltarTÓ, a kicsi baba, az meg eltarTOTT. Tehát ez a társadalmi méretű helycsere evidens következményként elvezetett oda, hogy a nő magára maradt a kicsi babával, másképp egyszerűen nem lehetett, nyilván társadalmi méretekben senki sem fogja elfogadni, hogy ő legyen az eltartó és az X-edik a sorban. Én ezt ennek az ostoba trendnek az elején megmondtam volna neked Kérdező, hogy ez logikailag levezetve is csak ide vezetHET, ha éltél volna akkor, és lett volna internet:)
Nem még mindig nem értem egy kicsit sem, amit írsz. Most arról beszélsz, hogy a nagybetűs CSALÁDFŐBŐL a férfi egyenrangú társa lett a nőnek és ez a baj?
Addig működhet tehát szerinted a nagy férfi/apai felelősség, amíg kizárólagos zsarnoki hatalmat gyakorolhat a család felett?
Amúgy én egyetlen pillanatra sem a férfiakat hibáztatom, hanem az egész nagycsaládot és azokat, akik korábban hasznot húztak ebből a nőből. Merthogy egészen idáig rengetegen hasznot húztak belőle. Ezt tetszik látni?
Annak pedig, akinek korábban hasznot hajtott, annak nem szabadna most egy zsák eldobható szemétként rátekintenie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!