Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A férjem mostanában azzal...

A férjem mostanában azzal vádol, hogy csak a gyerekeknek élek és őt elhanyagolom. Mit csináljak másként? Férjként mit vártok el a feleségetektől, hogy érezzétek, fontosak vagytok neki?

Figyelt kérdés
Két gyermekünk van, 2,5 éves és 8 hónapos. Az utóbbi időben a férjem többször felhozta, hogy elhanyagolom. Én nem így érzem, de mivel eddig nem panaszkodott erre, valami baj biztosan lehet, csak nem tudom, hogy mi. Próbálok mindig csinos lenni és figyelni, hogy legyen olyan idő, amikor csak rá figyelek, vele foglalkozom, de ez utóbbit nem minden nap tudom megoldani, mert sokszor már estére olyan fáradt vagyok, hogy azonnal elalszok amit a gyerekeket letettük aludni. Mit csinálok rosszul?
2013. máj. 14. 12:31
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
100%
A 4 gyerekes anyuka ide is leírhatná hogyan kell átszervezni a napot mindenki okulására :D Sokaknak jól jönne egy kis löket.
2013. máj. 14. 12:59
 12/36 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek 11-el! :)
2013. máj. 14. 13:01
 13/36 anonim ***** válasza:
100%

Ha ő úgy érzi, hogy elhanyagolod, akkor hiába érzed te azt, hogy szerinted meg nem, mert benne megvan ez az érzés.

Nem csak az a fontos, hogy csinos legyél, mert hiába vagy csinos, ha elalszol, amint lerakod a gyerekeket aludni.

Bébiszitter, nagyszülők, valakinek le lehet adni a gyerekeket időnként, és legyenek olyan hétvégék, amikor csak egymással foglalkoztok.

2013. máj. 14. 13:06
 14/36 anonim ***** válasza:
100%

Az szerintem nagyon fontos, hogy igenis minden áldott nap legyen olyan idő, amikor csakis rá figyelsz.

Ha nem bírod, akkor kérj segítséget. Én most járok egy családhoz segíteni, pedig az anyuka otthon van. Ő gyerekezik, én meg megcsinálom az egyéb feladatokat. Így nem hullafáradt, mire hazajön a férje, teljesen jó.

Persze nem mindenki engedheti ezt meg magának. De akármilyen kis segítség jól jöhet. Esetleg a szomszédságban nézz körül. Még a nagymamám mesélte, hogy amikor ő volt kisgyerekes, a gyerekeknek volt egy pótnagyijuk a szomszéd néni személyében, aki kimondottan élvezte, hogy végre hasznosnak érezheti magát, nem is kért cserébe semmit.

2013. máj. 14. 13:08
 15/36 anonim ***** válasza:
100%

A négy gyerekes anya vagyok:

Elöször is NEM TRAGÉDIA, ha nincs minden abszolút rendben, elvégre NEM múzeumban élünk, hanem lakásban. Ez természeresen nem jelenti azt, hogy a lakás szemétdomb legyen, de ha nincs elrakva a kimosott ruha, vagy azonnal elmosogatva, attól semmi baj sem történik.

Amikor a gyerekek alszanak, akkor lehet házimunkát végezni, de ha fáradt vagy, akkor nyugodtan feködj te is le egy órára, akkor nem leszel annyira nyúzott - a munka meg megvár.

A házimunkát lehet akkor is végetni, amikor a gyerekek ébren vannak: a fözésnél minden gyereket leültetek valahová - mert nem tartom biztonságosnak, ha kis gyerekek mászkálnak ott, ahol az ember forró edényekkel, éles késsel dolgozik. Ha mindenkinek van helye ilyenkor, akkor természetesnek fogadják el a gyerekek, nem fognak nyafogni. Mindenki kap valamit, amivel "segit" - egy kanalat, amivel az asztalt lehet kaparni, veregetni, egy lábast, amiben kevergetni lehet, pár szem zöldséget/gyümölcsöt, amit "föz" a gyerek - és esetleg megrágcsálja, stb. A lényeg, hogy ök is be legyenek kapcsolva a munkába - ebböl lesz idövel a tényleges segitség. Igy a gyereknek is érdekes, meg az anyuka is tud fözni.

Persze azért ilyenkor nem célszerü több fogásos, erösen munkaigényes menüt tervezni, hanem valami egyszerübbet.

A fözésnél sokat segit, ha olyasmit fözöl, ami "továbbfejleszthetö", pl. pörköltet megéri nagy adagot fözni, mert nincs több munka vele, mint két adaggal. Másnap lehet a maradékból rizseshús (ennek a maradéka meg jó rakott zöldségekbe), hortobágyi palacsinta, húspástétom, gulyásleves. A párolt rizs maradékából lehet rizssaláta, kinai sült rizs, rizsgolyó. A különféle fözelékekböl ami marad, ahhoz külön fözöl vegyes zöldséget, teszel bele tésztát és kész egy laktató leves.

Ezt a végtelenségig lehet variálni, de a maradékokat le is lehet adagokban fagyasztani, és ha valamiért kifutsz az idöböl, akkor csak meg kell melegiteni.

A takaritásnál is lehet egyszerüsiteni, észszerüsiteni.

Alapszabály, hogy MINDENKI MINDENT AZONNAL helyre tesz - igy nem lesz rendetlenség.

NEM több munka az elvett könyvet helyretenni, vagy ha kávét fözöl, a kávésdobozt, cukrot rögtön visszatenni, mint letenni és amikor kell keresgetni, hogy hol is van.

Eleinte, amig megszokjatok, nehezebb, de utána teljesen automatikus lesz, és nem kell rendet RAKNI, mert minden helyen VAN.

A fürdöszobában ugyanez érvényes, a mosdókagylót kézmosás, mosdás után egy odakészitett törlökendvel ( a mikrószálas kiváló) azonnal letörölni, meg a csapot is - igy mindig tiszta hatású, és amikor takaritod, sem kell súrolni.

A zuhanyzót, kádat ugyanigy áttörölni, a zuhanyzó üvegét vagy a csempét az ablakmosához használtos lehúzóval max. EGY perc alatt le lehet száritani - igy nem lesz vizfoltos.

A konyhában mindenki evés után azonnal a használt tányért, poharat, bögrét a mosogatóva teszi, (az esetleges ételmaradékot elötte azonnal a szemetesbe letörli - a konyhai papirtörlövel egy mozdulat)

és pici vizzel leöbliti. Igy nincs szanaszét edény, nem kell órákig mosogatni.

A takaritást/házimunkát érdemes megszervezni: minden napra legyen meg a terv: pl. hétfön nagyobb mosás (mert a pici gyerekekre ugyan sokszor kell, de a család felnött tagjaira nem minden nap szükséges), esetleg bevásárlás. Kedd fözös nap - ilyenkor az elöre megrevezett heti menühöz sok mindent elökésziteni, igy a többi napon csak rövid ideig kell fözöcskézni, szerdán fürdöszoba-takaritás, csütörtökon a nappali-hálók vannak sokon pénteken a konyha, szombaton nayobb heti bevásárlás - ilyenkor az apuka is segithet cipekedni, vasárnap meg családi pihenönap közös programokkal - délelött lehet kicsit alaposabban fözöcskézni, de nem kell egy lakodalomra valót késziteni.

A heti kajatervhez: célszreü mindenkit megkérdezni, hogy mit szeretne enni - és azt a heti programba belevenni. Az üzletek akcióit érdemes figyelembe venni és az alapján tervezni a nagyobb fözéseket - és mindig eltervezni, hogy mit hogyan lehet továbbfejleszteni.

Ha valamiböl sok marad, akkor adagokban lefagyasztani - nálunk nagyon jól bevált, és a gyerekeknek igen "vicces" - , hogy idönként (hónap végefelé, amikor kevesebb a pénz) tartunk egy "maradékevö napot", ez azt jelenti, hogy a lefagyasztott ételek küzöl mindenki azt választ magának, amire éppen kedve van.

De visszatérve a gyerekekhez: ha valamiért nagyon fáradt vagy, akkor az aznapi programot lehet röviditeni, vagy esetleg NÉHA kihagyni, ettöl nem lesz rendetlen a lakás.

A legfontosabb azonban nem a tökéletes REND, hanem az, hogy mindenki jól érezze magát.

Az apukát is be lehet fogni, de nem árt ott is elöre megegyezni. Ha nem akar mosogatni, akkor rendben van, de akkor ö fürdeti a gyerekeket, viszi ki a szemetet, stb - tehát ö is csinál valamit. Tapasztalatom szerint sokkal jobban müködik, ha mindenkinek megvan a saját dolga és nem felváltva csinálnak mindent, mert az a legtöbb esetben odafajul, hogy "TE nem csináltad meg, amikor soros voltál, most ÉN SEM fogom" - és kész a veszekedés.

Azt is tudomásul kell venni, hogy a mnkából hazajövö apa esetleg elöször le akar lazulni - FÉL órát rá lehet szánni, utána viszont az anyukának legyen szabadideje, amit gyerekmentesen tud eltölteni.

Egyelöre ennyi jutott eszembe hirtelen, remélem, akit érdekel, talál olyan ötletet, amit tud hasznositani.

2013. máj. 14. 13:51
 16/36 A kérdező kommentje:

Sajnos már nem nagyon tudom átszervezni a napomat. :(

Én mindkét gyerek 6 hónapos kora után visszamentem dolgozni, mert a GYED jóval kevesebb a fizetésemnél, nem tudnánk kijönni belőle.

Hajnalban megcsinálom a házimunkát, főzök, ha éppen kell (2-3 napra szoktam), azután ébresztem és összekészítem a gyerekeket én is elkészülök és munkába menet beviszem őket a bölcsibe, anyukám 3-kor viszi őket haza, én 6-ra tudok menni értük. Onnantól van közös játék, 7-kor vacsora (addigra hazaér a férjem is), megint játék, fürdetés és mindkét gyerek nagyjából 9-re már alszik is. Én ezután próbálok minél többször csak a férjemre figyelni, de mostanában eléggé ki vagyok készülve.

Hétvégén igyekszünk sokat foglalkozni a gyerekekkel, de anyukámék szoktak rájuk vigyázni néhány órát, akkor tudunk nyugodtan kettesben lenni, de ezek szerint ez így kevés.

A férjem konkrétumot nem mond, csak azt, hogy elhanyagolom. Ha mondana valamit, akkor legalább tudnám, hogy min kell változtatnom.

2013. máj. 14. 14:10
 17/36 anonim ***** válasza:
100%
Mi volna, ha nem kelnél fel hajnalban? Ha a gyerekek bölcsiben vannak, nyilván kapnak meleg ételt, vacsorára jó a hideg, nem kell főzni. Amennyivel később kelsz, este annyival kevésbé vagy fáradt. A vacsora utáni játékot és a fürdetést szervezd ki a férjednek, addig meg tudod csinálni az aktuális házimunkát, illetve magaddal foglalkozni egy kicsit. Mondjuk kétnaponta, a másik két este meg csináld te. Így azért este kilenckor még nem leszel talán annyira hulla.
2013. máj. 14. 14:25
 18/36 anonim ***** válasza:
100%
Ez azért attól is függ, hogy ő mennyit segít. Mert ha te csinálsz otthon mindent és az összes munka rád szakad, ő meg csak a kenyeret keresi, akkor mit vár? Mi vagy te, szupermen? Néha annyira nem logikusan gondolkoznak az emberek, hogy elképedek.
2013. máj. 14. 14:35
 19/36 A kérdező kommentje:

Sajnos főznöm kell, mert a nagyobbik gyerek tejfehérje allergiás és úgy tűnik a kicsinél is felmerültek hasonló problémák, így a bölcsi nem vállalta az étkeztetésüket. Otthonról vitt ételt kapnak.

Nekünk sem árt, ha naponta egyszer meleg étel kerül az asztalra, tehát ebből nem tudok lefaragni.

Én is gondoltam arra, hogy átadom neki a gyerekeket este egy kicsit, de akkor meg még azt a napi 3-4 órát sem tudom velük tölteni, amit lehetne.

Sehogyan sem jó.

Hétvégén segít mindenben, meg akkor tudunk kettesben is lenni, de ezek szerint ez nem elég neki.

2013. máj. 14. 14:43
 20/36 Pendulum92 ***** válasza:
100%

"Én is gondoltam arra, hogy átadom neki a gyerekeket este egy kicsit, de akkor meg még azt a napi 3-4 órát sem tudom velük tölteni, amit lehetne."

Ha átadnád néha, több erőd lenne a férjedre.

Tehát a gyerekekkel tölthető időböl semmi pénzért nem faragnál le azért, hogy ne hullaként kelljen a férjeddel törődni. Szerintem itt kéne találni valami kompromisszumot, mert a férjed számára ez olyan érzés lehet, mint ha a gyerekek lennének a fő dolgok az életedben, a férjed meg egy kolonc, akire már nem jut időd a fontosabb dolgok miatt.

Szerintem ezt érzi.

2013. máj. 14. 16:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!