Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Felelőtlenség egyedül otthon...

Felelőtlenség egyedül otthon hagyni egy 8 éves, másodikos gyereket?

Figyelt kérdés
A szomszédban otthon szokták hagyni a gyereket egyedül, ha elmennek vásárolni. Mi soha nem hagytuk otthon a gyerekeket, amikor ilyen korúak voltak. Szerintem ez felelőtlenség, és a törvény is ezt mondja. Szerintetek is az? Ti hány éves kortól mertétek egyedül hagyni?

2013. máj. 13. 18:50
1 2 3 4 5 6
 31/56 anonim ***** válasza:
70%

30: a tűzesetes példát én írtam és nem véletlenül. Persze, hogy mindent nem lehet kiküszöbölni és rettegésben élni. Ahol most lakunk, ott ezzel nincs is problémám, de amíg a másik helyen laktunk, ott biza nem kellett a tűzhelyen kaját hagyni ahhoz, hogy kivonuljon a tűzoltóság.

Pl. mi a tévét néztük csendben, amikor kiment az áram. Néztünk, hogy mi van, a férjem még viccelődött is, hogy befizettem-e minden számlát. Aztán szép ráérősen megnéztük a kapcsolószekrényt a folyosón: akkorra már lángokban állt. Mi gyorsan tudtunk reagálni, mire kiért a tűzoltóautó, addigra eloltottuk. Simán lehetett volna olyan tűz, hogy több lakás is kiég. Ja és nálunk nincs erkély, az ablakokat csak felnőtt tudja nyitni (na és kiugranának az emeletről???) egy zárt folyosóról ahol alig van lakás (tehát nincs mindig ott szomszéd) nem tudtak volna kimenekülni, mert a zár is vacak volt ráadásul felszereltek valami fém rácsot. Tehát még ki se tudnák ütni valamivel az üveget. Barátnőméknél volt olyan, hogy anyuka a nagyobb gyerekeket otthon hagyta pár percre. Mire visszaért, addigra felrobbant a tévé, lángolt a lakás és a gyerekek a rácsos ajtónál próbáltak levegőt venni. Tűz persze itt is lehet, csak itt kétfelé tudnak menni.

2013. máj. 15. 19:24
 32/56 anonim ***** válasza:
43%
29-es vagyok. 30-as: nem kell rettegésben élni, én pont hogy azt írtam, hogy pl. otthonhagynám a 8 éves gyerekemet, de bebiztosítanám magunkat pl. ilyen esetre is. Ugyanakkor - ne kelljen kipróbálni - ha példánknál maradva tűz üt ki, akkor még egy felnőtt is pánikba tud esni, egy 8 éves gyereknek lehet, hogy meg tudod tanítani, hogy ki az erkélyre és kiabálni, de kérdés, hogy a 8 éves mennyire esik pánikba.... Mert ha nem "csak füst van", hanem lángol a konyha, akkor az nem piti dolog. Most nagyon kihegyeztük a tűzesetre, de a lényege, hogy 8 évest én pl. csak úgy hagynék otthon egyedül, ha bebiztosítottam, hogy a legkisebb az esélye annak, hogy bármi probléma történjen. Ha a szomszéd tud a gyerekről és ugyanígy viszont (az én példámnál maradva), akkor azért egyedül is van a gyerek, ugyanakkor felügyelet alatt is van. Szóval még sokszor egy felnőtt sem tud hideg fejjel gondolkodni, ha baj van, nem hiszem, hogy egy 8 éves nagy bajnál tudna.
2013. máj. 15. 19:42
 33/56 anonim ***** válasza:
83%
Igen, én itt bebiztosítom magam, meg van mondva, hogy ha bármi probléma van, merre szaladjanak, és ennyi. Szinte teljesen biztonságban érzem őket, és nyugodtan kimegyek a szemközti boltba vásárolni. A régi lakásban viszont nem volt erkély, ablakot se tudták volna kinyitni, a folyosó felé se tudnának menekülni, mert annak a zárját néha én is alig tudtam nyitni, ráadásul a rács miatt szintén csapdában lettek volna. Ahol a szomszéd lakótelepi házban volt a tűz, ott mesélték, hogy a füst fojtogató volt és pillanatok alatt elborított mindent. Én azon a helyen egyetlen megelőzést láttam: amíg nem tudják egyedül nyitni a rácsos külső ajtót, addig nem maradhatnak egyedül.
2013. máj. 15. 21:42
 34/56 anonim ***** válasza:
70%

Ha egyedül van a gyereked, és történik vele valami, akkor gondatlanság miatt igenis elítélhetnek, szóval ha úgy nézzük nem hagyhatod egyedül a gyerekedet... Egyébként szerintem nem jó egy ekkora gyereknek, ha egyedül van otthon, de egy órát még talán "kibír". De akkor inkább legyen napközis, ha a szülők nem tudják elhozni.

Mondjuk gyereke válogatja, mert unokatesóm teljesen egyedülhagyható volt, míg öcsémet semmi pénzért nem hagynám egyedül otthon, mert kész káosz a gyerek

2013. máj. 16. 22:30
 35/56 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy ilyen sokaknak volt a témáról véleménye. Az önállóság témájához annyit hozzátennék, hogy az egyedül hagyás és az önállóság két külön dolog.Én kisiskolás korukban nem hagytam soha egyedül a gyerekeimet, ennek ellenére, teljesen önálló, talpraesett, magukról és másokról is gondoskodni tudó kamaszok, felnőttek lettek. Ügyeiket képesek önállóan jól intézni, és amikor nagykamasz gyerekeimmel a kisebbet 3 napra itthon hagytam, akkor példamutatóan gondoskodtak róla, a háztartást önállóan ellátták, nem kellett a szájukba rágnom semmit, bízhattam bennük. Tehát az önállótlanságnak semmi köze ahhoz, hogy a gondviselésben bízva éretlenül magukra hagyom-e őket, vagy fontosabbnak tartom-e, hogy felügyelet alatt biztonságban legyenek, amíg nem el nem érik az ítélőképességük megfelelő fejlettségét. Igaza volt annak, aki avval érvelt, hogy vészhelyzet esetén egy kisgyerek pánikba eshet, cselekvőképességében meg is bénulhat, vagy egyszerűen kíváncsiságból kipróbálhat olyan dolgokat, amikre mi felnőttek nem is gondolunk, mert ők nem mindenről tudják, hogy veszélyes. A helyes ítélőképességhez meg kell érni a korral.
2013. máj. 16. 22:35
 36/56 anonim ***** válasza:
75%
Én ilyen idősen már palacsintát sütöttem magamnak reggelire, ha egyedül voltam otthon. Az volt a Kánaán... 26N
2013. máj. 16. 22:48
 37/56 anonim ***** válasza:
70%
Nézd, egy 8 éves gyerek nem hülye... Én már ovis koromban felfogtam, hogy nem nyúlkálok a konnektorba és a tűz csak a tűzhelyen megengedett. Ha egy gyereknek megvan mondva, hogy mit miért szabad és mit miért nem, akkor nem fog kísérletezgetni, legalábbis nekem eszembe se jutott. Ugyanakkor én se hagynék otthon válogatás nélkül bármilyen gyereket, de nyilván a kérdésben szereplő gyerekről tudják a szülei, hogy nem gyújtja fel a házat.
2013. máj. 16. 23:18
 38/56 A kérdező kommentje:
Anyukám szerint megbízható gyerek voltam, de emlékeim szerint felsős koromban egy gyerekzsúron az emeleti ablakba felültem kifelé lógatott lábbal. Frászt kapok, ha rágondolok. Anyukám nem is tudja.A gyerekek kiszámíthatatlanok. Pedagógus vagyok, és ahogy a másodikos osztályom elnézem, egyet se mernék magára hagyni közülük. Egyébként a szüleik sem. Igaza volt annak, aki azt írta,hogy bátran magára lehet hagyni a gyereket akárhány évesen, csak vállalja a szülő annak a következményeit, ha valami történik vele, mert ilyen esetben ez gondatlanságnak számít, és nem elég, hogy egész életében lelkifurdalással küzdhet, de még le is ültetik, vagy jobb esetben felfüggesztettet kap. Mostanában olyasmiért is elítélik az embert, ami régen egyszerű baleset volt.A hírekben számtalan ilyen esetet hallhattunk.
2013. máj. 17. 00:53
 39/56 anonim ***** válasza:
80%

Nyolc évesen már ha beteg voltam is volt, hogy otthon maradtam, apám külföldön dolgozott, anyám nem ülhetett folyton otthon, ezért egyedül voltam egész délelőtt. Sőt, horror!!! Még a gyógyszeremet is egyedül vettem be!

De az is igaz, hogy se burokba nem tartottak, se szabadon nem engedtek, meg voltam nevelve, értelmes gyerek voltam, de az biztos, hogy olyan is van, aki képes és magára gyújtja a házat, vagy kiugrik az ablakon.

Régen az öt-hat éves gyerekek már a mezőre gyalogoltak ki a szüleik után és vitték nekik az ebéded amit a 10-12 éves főzött.

Nem azt mondom, hogy veszélyeztessük a gyereket, de sokan annyira túlzásba viszik a féltést, meg annyira hülyének kezelik a gyereket, hogy nem is kell csodálkozni, hogy ha az első adandó alkalommal, ha magában marad, hiába 10-11 éves valami oltári nagy hülyeséget csinál. Vagy éppen csak mondják neki a dolgokat és nem mutatják mi a helyes és csodálkoznak, hogy nincs foganatja.

Múltkor mentem a városba, egy 6-7 éves kislány ment az anyukájával. Zebra piros lámpa, anyuka szól

-Induljunk!

-De piros van...

-Nem baj, nem jön semmi!

-De piros van...

-Nem baj, menjünk már!

Anya indulna, fogja a gyerek karját, az toppant egyet

-De baj, mert piros van!

-De lekéssük a buszt!

-Nem baj jön másik!

A lámpa zöldrevált, anyuka dühösen átvirharzik, a gyerek lassan elindul

-Most már lehet.

Párszor eljátssza, aztán meg csodálkozik, ha elcsapja a gyerekét az autó és nem érti, hogy történhetett meg..

2013. máj. 17. 01:13
 40/56 anonim ***** válasza:
59%

"Ha egy gyereknek megvan mondva, hogy mit miért szabad és mit miért nem, akkor nem fog kísérletezgetni"

- Egyértelmű, hogy nem csak akkor lehet probléma, ha egy gyerek kísérletezik. Külső ok is vezethet problémához (most direkt nem írom a tüzet, mert bármi lehet). Szóval az egy dolog, hogy a gyerek nem kísérletezik. Az én 5 éves lányom is tudja, hogy a tűzhely tabu, a konnektor tabu, mégsem hagynám egyedül. Igaz itt nem 5 évesről beszélünk, csak viszonyításképp írtam, hogy azt már egy 5 éves is bőven tudja.

2013. máj. 17. 06:52
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!