Felelőtlenség egyedül otthon hagyni egy 8 éves, másodikos gyereket?
30: a tűzesetes példát én írtam és nem véletlenül. Persze, hogy mindent nem lehet kiküszöbölni és rettegésben élni. Ahol most lakunk, ott ezzel nincs is problémám, de amíg a másik helyen laktunk, ott biza nem kellett a tűzhelyen kaját hagyni ahhoz, hogy kivonuljon a tűzoltóság.
Pl. mi a tévét néztük csendben, amikor kiment az áram. Néztünk, hogy mi van, a férjem még viccelődött is, hogy befizettem-e minden számlát. Aztán szép ráérősen megnéztük a kapcsolószekrényt a folyosón: akkorra már lángokban állt. Mi gyorsan tudtunk reagálni, mire kiért a tűzoltóautó, addigra eloltottuk. Simán lehetett volna olyan tűz, hogy több lakás is kiég. Ja és nálunk nincs erkély, az ablakokat csak felnőtt tudja nyitni (na és kiugranának az emeletről???) egy zárt folyosóról ahol alig van lakás (tehát nincs mindig ott szomszéd) nem tudtak volna kimenekülni, mert a zár is vacak volt ráadásul felszereltek valami fém rácsot. Tehát még ki se tudnák ütni valamivel az üveget. Barátnőméknél volt olyan, hogy anyuka a nagyobb gyerekeket otthon hagyta pár percre. Mire visszaért, addigra felrobbant a tévé, lángolt a lakás és a gyerekek a rácsos ajtónál próbáltak levegőt venni. Tűz persze itt is lehet, csak itt kétfelé tudnak menni.
Ha egyedül van a gyereked, és történik vele valami, akkor gondatlanság miatt igenis elítélhetnek, szóval ha úgy nézzük nem hagyhatod egyedül a gyerekedet... Egyébként szerintem nem jó egy ekkora gyereknek, ha egyedül van otthon, de egy órát még talán "kibír". De akkor inkább legyen napközis, ha a szülők nem tudják elhozni.
Mondjuk gyereke válogatja, mert unokatesóm teljesen egyedülhagyható volt, míg öcsémet semmi pénzért nem hagynám egyedül otthon, mert kész káosz a gyerek
Nyolc évesen már ha beteg voltam is volt, hogy otthon maradtam, apám külföldön dolgozott, anyám nem ülhetett folyton otthon, ezért egyedül voltam egész délelőtt. Sőt, horror!!! Még a gyógyszeremet is egyedül vettem be!
De az is igaz, hogy se burokba nem tartottak, se szabadon nem engedtek, meg voltam nevelve, értelmes gyerek voltam, de az biztos, hogy olyan is van, aki képes és magára gyújtja a házat, vagy kiugrik az ablakon.
Régen az öt-hat éves gyerekek már a mezőre gyalogoltak ki a szüleik után és vitték nekik az ebéded amit a 10-12 éves főzött.
Nem azt mondom, hogy veszélyeztessük a gyereket, de sokan annyira túlzásba viszik a féltést, meg annyira hülyének kezelik a gyereket, hogy nem is kell csodálkozni, hogy ha az első adandó alkalommal, ha magában marad, hiába 10-11 éves valami oltári nagy hülyeséget csinál. Vagy éppen csak mondják neki a dolgokat és nem mutatják mi a helyes és csodálkoznak, hogy nincs foganatja.
Múltkor mentem a városba, egy 6-7 éves kislány ment az anyukájával. Zebra piros lámpa, anyuka szól
-Induljunk!
-De piros van...
-Nem baj, nem jön semmi!
-De piros van...
-Nem baj, menjünk már!
Anya indulna, fogja a gyerek karját, az toppant egyet
-De baj, mert piros van!
-De lekéssük a buszt!
-Nem baj jön másik!
A lámpa zöldrevált, anyuka dühösen átvirharzik, a gyerek lassan elindul
-Most már lehet.
Párszor eljátssza, aztán meg csodálkozik, ha elcsapja a gyerekét az autó és nem érti, hogy történhetett meg..
"Ha egy gyereknek megvan mondva, hogy mit miért szabad és mit miért nem, akkor nem fog kísérletezgetni"
- Egyértelmű, hogy nem csak akkor lehet probléma, ha egy gyerek kísérletezik. Külső ok is vezethet problémához (most direkt nem írom a tüzet, mert bármi lehet). Szóval az egy dolog, hogy a gyerek nem kísérletezik. Az én 5 éves lányom is tudja, hogy a tűzhely tabu, a konnektor tabu, mégsem hagynám egyedül. Igaz itt nem 5 évesről beszélünk, csak viszonyításképp írtam, hogy azt már egy 5 éves is bőven tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!