A férjemnek van joga beleszólni, hogy mihez kezdek az örökségemmel amit a házasságunk alatt kapok meg?
Úgy tudom, hogy jogilag nincs.
De érzelmileg, erkölcsileg?
Nagyon igazad van. És nagyon rendes tőled, hogy így gondolod.
Ez kizárólag a te és a húgod dolga. Köszönettel tartozol a húgodnak, hisz sokat segített anyukádnak. Teljesen jól gondolod.
Férjednek meg mondd meg, hogy te ezt eldöntötted, ez így fair. Ha a húgodnak kötelessége volt ápolni anyukádat, akkor neked is az lett volna. Húgod segített neked, hogy meg tudjátok oldani, ez neki jár. Függetlenül, hogy egy 500.000-res autó, vagy 3000.000-ós.
Jó testvér vagy.
Nincs.
Érzelmileg, erkölcsileg sincs.
Itt a törvény a házassági vagyonjogokról.Én úgy értelmezem,hogy a házasság alatt örökölt vagyon is közös.De lehet én értelmeztem rosszul,nézd meg te is.De ha így van,akkor ugyan annyi joga van beleszólni,mint neked,hiszen a fele az övé.
Nagyon félreértelmezted, utolsó!
ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik.
De mit értettél ezen félre?
28. § (1) A házastárs különvagyonához tartozik:
a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
c) a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
d) a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.
A férjednek ebbe abszolút nincs joga beleszólni!
Ráadásul igazad is van a kocsit illetően. Állítsd le a férjedet, ez pont az a téma, ami nem az ő dolga!
Egyébként kicsit félreérthetően fogalmaztad meg a kérdést,ha az ember csak a kérdést olvassa, úgy értelmezheti, hogy egy már megkapott örökség a téma. Szerintem ne hagyd magad eltántorítani attól, hogy a kocsit átengeded a húgodnak. A férjednek ebbe tapintatlanság beleszólni.
A törvény szerint a hugod az örökségből lekérheti azt a pénzt amit ő a szülő ellátására költött.
Ha az ügyvéd utána számol lehet nem csak a kocsi hanem a ház árából is több jár a tesodnak.
Beszéljétek át egy ügyvéddel mielött kirobbantotok egy családi viszályt mert valószinű nem éri meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!