Mit csináljak, ha anyám nem adja ide a pénzem? Mindjárt nagykorú vagyok, erre elkezdett velem szívózni
Az édesapám meghalt 2 éve, azóta kapom az árvaságit ami a számlámra megy. Abból szoktam levenni ha valami nagyobb dolgot veszek, vagy ha kevés zsebpénz ad az anyám. Most elkezdett velem kiabálni, hogy milyen sok pénzt költöttem, és számon kérte hogy mire, olyanokkal vádol, hogy drogozok vagy valami, mert amúgy ő is vesz nekem dolgokat, meg ad is pénzt nem költhetek ennyit. Pedig tényleg csak úgy elmegy. Ezt neki is mondtam. Nem tudom elhitte e, de elkezdett keménykedni, elvette a kártyákat, és azt mondta ezentúl kevesebb pénzt is kapok.
Nem értem miért csinálja ezt, nem hiányzik neki az én pénzem, illetve amit rám költ.
17 vagyok, félév múlva 18. Mondtam neki, hogy onnantól úgyis én kapom a pénzt, erre a képembe röhögött, hogy oké akkor majd költözzek el. Komolyan elveheti még akkor is a pénzem? Illetve kirakhat ha meg akarja mutatni hogy ő a főnök. Míg tanulok nem köteles eltartani?
a születésnapodon 0:01-kor simán megteheti azt hogy kiteszi a szűrödet. 18-éves(régebben 16) korodig vagy tanköteles. Utána már a magad útján vagy.
Egyébként én megértem. Én 16 vagyok most van saját számlám de ahhoz apámnak már egy jó ideje semmi köze mivel a nyáron keresett pénzem van rajta és arra költök amire akarok hiszen én dolgoztam meg érte.
Az a baj, hogy elméletben könnyű mondani a szülő részéről, hogy ez a gyerek saját élete, majd a saját hibáiból tanul, stb. Viszont gyakorlatban senki sem nézi végig szívesen, ahogy a gyereke elszórja a pénzt, idézve tőled:
"Pedig tényleg csak úgy elmegy."
Nyilván azt akarja, hogyha majd saját életet kezdesz, akkor legyen egy kis félretett pénzed. Személy szerint ezt meg tudom érteni.
Édesem.
Anyudnak igaza van. Felesleges dolgokra költöd a pénzt, hisz magad sem tudod mire megy el. Még azt sem mondhatod hogy van látszatja. Igaza van anyudnak hogy spórolnod kéne vele, ha egyetemre is akarsz menni.
A másik hogy 18 évesen felnőtt leszel. Onnantól kezdve nem kötelező eltartania téged, csak támogathat továbbra is. Így igen, megteheti hogy amikor betöltöd a 18 évedet, azt mondja neked, hogy ne menj egyetemre mert nem fog támogatni tovább.
Szia!
Ez hasonlóan működik mint a családi pótlék. A szülő kapja a gyermek jogcímén. És ez nem azt jelenti, hogy azt a pénzt csak kizárólag gyerekjátékra költheti :-) Hanem a megnövekedett anyagi terhekhez (pl magasabb számlák, pelenka, ruhák stb) az állam hozzájárul. Az hogy a szülő mire költi konkrétan amivel a gyermek fejlődését segíti az mindegy.
Ugyanígy van az árvaellátást azért kapja anyukád, hogy apukád elhunytával a családból kieső jövedelmet pótolja. Ez azt jelenti, hogy anyukádnak olyanok az anyagi lehetőségei, hogy ezt a pénzt neked tudja adni zsebpénzként. Van aki ezt nem tudja biztosítani a gyermeknek helyette azt a pénzt a megélhetésre költi.
És igen 18 évesen jogod van elköltözni, mert felnőtt vagy. Igen akkor ha jogosult vagy rá akkor te kapod az árvaellátásit a saját számládra, viszont a anyukád nem kötelezhető rá, hogy 18 éves kor felett eltartson, azaz szállás, ételt, tiszta ruhát, nyugodt feltételeket a tanulásra biztosítson.
Az szerintem kicsit pofátlanság lenne, hogy anyukádnál laksz ő tart el téged az árvaellátás pedig az jár neked.
És nem köteles eltartani 18 év felett akár tanulsz akár nem. Betöltöd a 18-t jogilag nagykorú vagy akkor a tetteidért saját magad felelsz.
Elveheti mivel soha nem volt a te pénzed, csak a te számládra megy. Ezt végig ő kapta az külön jó dolog, hogy neked gyűjti, te meg elszórod.
És hiába tanulsz nem köteles 18-on felül eltartani, szép is lenne a 25 éves egyetemistákat egytől egyig eltartanák 0 munkával...Fogsz még csattanni a való életben ha csak úgy "elmegy a pénz"
Én csak ismételni tudom magam.
Persze, értem, hogy mire gondolsz, hogy miért nem mondja anyukád azt, hogy a te életed, a te pénzed, cseszd el úgy, ahogy akarod. :)
De azért lássuk be, hogy szülőként nem épp a legjobb dolog azt végignézni, hogy a gyereke elszórja a pénzét. És ezen még az sem segít sokat, ha a végén jól a képébe röhöghet, hogy na tessék, én megmondtam, ezt akartad?
"Ha elszórom a pénzem, nekem nem lesz."
Pont ezért fog elküldeni, hogy megtanult, hogy amit eszel, iszol,meleg lakás nincs ingyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!