Meddig támogatnátok/állnátok házastársatok mellett, ha ő nem hajlandó komolyan venni a pszichés betegségét és kezeltetni magát?
A család életét napi szinten keseríti meg. Ő nem hajlandó ezt a saját viselkedésének betudni, mindenki más (az egész világ) a hibás mindenért. Orvoshoz (állítólag) egyszer ment, a kapott diagnózist nem fogadja el, visszajárni kezelésre nem hajlandó, gyógyszer se ártana... Azt feketepiacon szerzi be, amikor érzi hogy nagy a gáz bekap belőle egyet, de ez nyílván nem a jó út.
Meddig kell tolerálni ezt a házastársnak?
Hol van az a pont, hogy azt mondhatom jogosan, elég volt?
Ti mit tennétek?
17-es vagyok, félreértettél, nekem nincsenek panaszaim, én nem vagyok beteg :)
Kérdező!
Ezt a diagnózist nem lehet csak úgy ráhúzni. Szóval ehhez egy elég komoly pszichiátriai kivizsgálás kell. Nem elég, hogy tesz vagy mond valamit és ráfogod.
A mániás depresszió egy bipoláris affektív zavar, többnyire mániás és depresszív szakaszok váltják egymást. Egy laikus ezt sosem fogja tudni diagnosztizálni, ezt garantálom.
A mániás szakasz tünetei nagyon látványosak, de az nem egy sima házastársi konfliktusban nyilvánul meg.
A válás nem megoldás a problémátokra.
Pontosan mik a tünetei a férjednek?
Ezt a diagnózist pszichiátertől kapta, igaz csak szóban, akkor egyszer amikor elment végre hozzá. Azóta se jár. Nem kooperatív.
Jó passzban azt hinnétek egy született zseni, kívülállók, távolabbi ismerősök mind azt hiszik róla, hogy milyen szuper jófej.
Rosszabb passzaiban napokra eltűnik az egyik szobában, de néha üvöltve bödös zsidózza a szüleimet és okolja őket az egész gazdasági világválségért, vagy a gyereket lábánál fogja felkapja és azzal fenyegeti, hogy kidobja az erkélyen, miközben azt mondogatja neki, hogy fogyatékos. A gyerek már fél tőle, ha elmegy mellette összehúzza magát.
Ez mondjuk egy hónapban kb 2X fordul elő.
Szerintem ha nem az arányokat hanem a súlyosságot nézzük, kimeríti a lelki terror fogalmát.
Magamat ugyan meg tudom védeni, a gyerek sem röpköd sokat a kezében ha ott vagyok, de a lelki sérülésektől féltem a gyereket.
Ez nem mánia.
Ez szerintem sima depresszió.
Fenyegesd meg,hogy elválsz, ha nem megy el kezeltetni magát.
Nem értek egyet az utolsóval, hogy sima depresszió. És veszélyes, amit csinál. Lépned kellene minél előbb, mert már Te és a gyerek is sérültetek.
Nem segítesz azzal, ha tűröd és támogatod. Sajnos.
A sima depressziót nem úgy értem, hogy enyhe, de ez nem mánia.
A mániás nem abból áll ki, hogy másokat aláz és esetleg ijesztget.
A diagnózist nem én találtam ki.
Nekem szinte mindegy is, én csupán azt szeretném, ha nem egy brutál érzelmi-idegi hullámvasútazás lenne vele az élet. Amikor jó passzban van, az nagyon jó, mert szörnyen kreatív és inspiráló, tele van energiával, célokkal, stb. De a sötét napokon kegyetlen, gonosz. És eléggé kiszámíthatatlan is, nem lehet tudni mikor mire számítson az ember. Teljesen tönkretesz már engem is (és a gyereket is idegileg). Ha hajlandó lenne kezelni, segítenék neki. Így már csak menekülnék tőle.
volt szép templomos, uszályos esküvőtök is, holtodiglan, holtomiglan, jóban,rosszban, egészségben, betegségben ... ?
te a feleség vagy ?
nagyon nehéz kérdés.
Ha te nem állsz mellette, akkor csak lecsúszik teljesen.
Ha mellette állsz, okosan kell tenni. Se magadat, se a gyereket nem veszélyeztetheted.
Sok ilyen betegségben az a legnehezebb, hogy a beteg a saját józan belátását veszíti el.
Tudod őt szembesíteni józan pillanataiban a súlyos tetteivel?
Lehet akkor vele beszélni, ha "zseni" ? Akkor belátja, vagy elhiszi neked legalább? Hogy reagál erre, ha mondod neki, hogy elviselhetetlen?
Vigyázz a gyerekeidre!
Menekülj, legjobb, ha holnap már be is adod a válókeresetet.
Így nem lehet élni. Nyugalom kéne a gyereknek főleg, de neked is. A gyerek máris megsínylette, ez borítékolható, hogy soha életében nem fogja elfelejteni azt a félelmet, mikor felemelte fejjel lefelé az apja, és majdnem kidobta. Eszem megáll. Nem ártana pszichológushoz is járatni szegény gyereket, ha már külön laktok, mert ezt szakember nélkül nemigen fogja tudni feldolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!