Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Meddig támogatnátok/állnátok...

Meddig támogatnátok/állnátok házastársatok mellett, ha ő nem hajlandó komolyan venni a pszichés betegségét és kezeltetni magát?

Figyelt kérdés

A család életét napi szinten keseríti meg. Ő nem hajlandó ezt a saját viselkedésének betudni, mindenki más (az egész világ) a hibás mindenért. Orvoshoz (állítólag) egyszer ment, a kapott diagnózist nem fogadja el, visszajárni kezelésre nem hajlandó, gyógyszer se ártana... Azt feketepiacon szerzi be, amikor érzi hogy nagy a gáz bekap belőle egyet, de ez nyílván nem a jó út.

Meddig kell tolerálni ezt a házastársnak?

Hol van az a pont, hogy azt mondhatom jogosan, elég volt?

Ti mit tennétek?

2012. nov. 24. 13:11
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
Mi baja van a házastársnak?
2012. nov. 24. 15:41
 12/30 anonim ***** válasza:
ja és ez mellett nem éreztettem vele, hogy ő beteg és szüksége lenne rá. tehát nem jellemeztem, nem ítéltem el, nem mondtam meg neki, hogy hülye, nem zsaroltam soha.
2012. nov. 24. 15:47
 13/30 anonim ***** válasza:
78%

Ez amúgy kétélű dolog.

Ha van mondjuk egy depressziós beteg, aki ki van készülve, és nyugalomra vágyik/vágyna, akkor a legeslegrosszabb az állandó ba.szogatás.

Én is küzdöttem ezzel, mármint a depresszióval, tettem a dolgom, ahogy tudtam, de a párom családja konkrétan kikészített a "Jobban vagy már?" "Szedd össze magad!" "Nem kell picsogni!" "Minden rajtad múlik." "Meddig akarsz így élni?" szöveggel.

Mintha én nem akartam volna jobban lenni!

Akartam, de nagyon lassan és nehezen ment!

Igen, én is úgy éreztem, hogy az egész világ ellenem van, mert nem értették meg, hogy nekem depressziósan az egyszerű dolgok elvégzése is óriási erőfeszítésbe kerül, és a hátam közepére nem kívánom a heti szintű piszkálódást, meg "hajtást", mármint: "Rajta, csináld, sportolj, tanulj!" stb...

Nem ment!

És ezt csak az tudja, aki depressziós!

Én dohányoztam feszültség-oldásként, ez nem jó, de oldotta valamennyire a feszkót, éjszakára vettem be a szorongáscsökkentőt, hogy tudjak aludni.

GYŰLÖLTEM, amikor a dohányzással piszkáltak, pedig senki orra alá nem fújtam, de ment a szöveg, hogy hagyjam abba, mert káros.

És igen!

Gyűlöltem azt a szöveget, hogy "Szedd össze magad! Gyenge vagy. Ne hagyd el magad. Szimulálsz. Nincs is semmi bajod."

Nem tudom, mi a betegsége a házastársnak, több infóból jobban lehetne tanácsot adni.

2012. nov. 24. 15:52
 14/30 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem törődik a környezete érzéseivel és önhibájából van a terhükre, már bőven nem.
2012. nov. 24. 16:52
 15/30 anonim ***** válasza:
Kellene tudni, mi a diagnózis, mert én is voltam már olyan helyzetben, mint a kettővel előttem szóló. Vagy neked se mondta el a diagnózist?
2012. nov. 24. 18:23
 16/30 anonim ***** válasza:

Súlyos, tehát másokra vagy önmagára veszélyes betegség esetén lehet korlátozni a beteget. Szóval a bíróság gyakorlatilag engedély ad a gyógykezelésre és elkülönítésre.

A pszichiátriai betegségek egy tipikus jellemzője a betegségbelátás hiánya. Tudni kéne milyen betegségről van szó.

Ha nem köz vagy önveszélyes, akkor talán megérne egy próbát, hogy megfenyegeted, hogy elhagyod, ha nem hajlandó kezeltetni magát.

2012. nov. 24. 23:30
 17/30 anonim ***** válasza:

A 75%-ost nagyon megértem.

Sajnos a pszichiátriai betegségek nincsenek úgy kezelve társadalmilag, mint egy gyomor, vagy tüdőbetegség, pedig nem különb. Az embert nem lehet különválasztani testre és lélekre. A lélek is tud beteg lenni, csak mivel komplikáltabb, szemmel nem látható, tapintással nem érzékelhető, ezért felmérni, diagnosztizálni, kezelni és elfogadni is baromi nehéz.

Aki látott már pszichiátriai beteget az tudja mit beszélek. Ezt nehéz gyógyítani, de nem lehetetlen. Nagyobb kihívás nagyon sok mindennél.

Talán a lelki betegségek nehezebbek is. Ha pedig nem csak a lelkünk él át fájdalmat,hanem kihat a testünkre, vagy a teljes emberképünkre, mint például egy skizofrénia, akkor főleg nem elfogadó a társadalom és főleg nagyon nehéz orvosolni, vagy szinten tartani a dolgot.

A probléma a hozzáállás. Én is félnék pszichiáterhez menni, azok okok miatt, amit a 75%-os felsoorlt. Nem hisznek nekem,nem tekintik betegségnek, csak mert nem fizikai (vagy csak nem tudjuk a fizikai okát).

2012. nov. 24. 23:38
 18/30 anonim ***** válasza:

A tünetek megjelenése után kapna 6hónapot hogy önként elmenjen dokihoz.Ha ez nem történne meg elhagynám.

Pont ennyi időt kaptam én is a férjemtől.

2012. nov. 25. 16:56
 19/30 anonim ***** válasza:
100%
17-es: a pszichiáter nem fogja komolytalannak venni a panaszaidat, másoknak meg nem kell tudni, hogy oda jársz. tényleg rossz, hogy ez a társadalmi hozzáállás, de a hülyék miatt ne ítéld magad további szenvedésre.
2012. nov. 25. 17:57
 20/30 A kérdező kommentje:

Mániákus depresszió.

Érdekes amiket írtatok, mert egy másik topikban amikor felvetettem, hogy válnék, lehurrogtak, hogy milyen házastárs vagyok, ahelyett, hogy viselném, segíteném :-)

8 éve vagyunk házasok, azóta csak romlik az állapota, bár tény, hogy egyre jobban kezelem, de sajnos már nem csakén szenvedek a lelki terrorjától, hanem a nagyobbik gyerek is kap a "jóból".

2012. nov. 26. 18:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!