Házasodna a gazda - tanyasi életforma és család?
Van egy harmincas, fiatal módos gazda ismerősöm (nem szerepel az említett műsorban), de helyzetét látva, nem olyan egyszerű a pártalálás. Nagyvárostól 10 km-re él egy szép birtokon, vannak alkalmazottai is, de idejét és energiáját annyira leköti a gazdálkodás,napi munkaszervezés,piackeresés,adminisztráció,pénzügyi tervezés,stb., hogy ideje sincs korban hozzá illő húszonéves nőkkel ismerkednie, ráadásul a nők nagyrésze a városi életet, bulizást, szórakozást, pörgést preferálja. Pedig értelmes, rendes, jóvágású fiatalember.
De ha találna is szerelmet (és nem alkalmi vagy érdek kapcsolatot), és családot alapítana, hogy lehetne összeegyeztetnie a mindennapjait a családdal? Reggel fél héttől kb. este 7-8-ig munka van (nyáron és ősszel még tovább, a betakarítások miatt). Napközben néha van pár szabad órája, de ezek nem tervezhetőek.. akkor is szakmával kapcsolatos cikkeket olvas. Szabadnapja, vasárnapja,ünnepnapja nincs, hiszen locsolni,permetezni,stb., akkor kell,amikor az időjárás megengedi. Ugyanígy, ha esős napok vannak, azok kényszerűen szabadok, ekkor van pihenőnapja (ekkor lehetne csak a családjával,de esős időben nem lehet szabadtéri programot csinálni). Hétvégén, kicsit lazább a munka, akkor napközben van pár óra (több részletben), amikor bent lehetne a házban a családdal. Viszont ha a városban laknának és onnan ingázna a gazda a tanyára, akkor ezek a pár órás szabadidők sem lehetnének az ingázási idő miatt. Továbbá, a feleségének a gyerekeket állandóan furikáznia kellene a városba (óvoda,iskola,szakkörök,stb). Szomszédok sincsenek. Szóval első hallásra talán idillinek és romantikusnak tűnik, de azt gondolom, nagyon nem családbarát. Hogy lehetne mégis azzá tenni? Valaki, akinek hasonló gazda ismerőse van hasonló körülmények között, hogyan oldja meg?
"harmincas (...) korban hozzá illő húszonéves"
???
Annyira azért nem romantikus minden nap hajnal négykor kelni, majd azzal kezdeni, hogy vasvillával kidobálod a lovak , vagy akármik alól a lósz*rt. Már elnézést.
Ráadásul ez a munka olyan, hogy sosincs pihenő, tehát nem úgy kell elképelni hogy gazda és gazdáné kézenfogva andalognak a virágos réten, miközben boldog báránykák ugrálják őket körül.
Gyerekként élmény lehet, én kamaszkoromban laktam ilyen birtokon, de akkor kínszenvedés volt, attól függetlenül,hogy a táj szép, stb.
De sokan hozzászóltatok már:)
Annyival pontosítanám,hogy sajnos (vagy nem sajnos), de nem állattartással foglalkozik,hanem növénytermesztéssel,így nem olyan romantikus/látványos a gazdálkodás.
Hidd el vannak olyan nok csak a gazda rossz helyen keresgel, nem a kitomott mellu, mukormos, miniszoknyas, agyon szolizott cicababakat kell keresni, mert azok biztosan nem mennenek le se nem videkre, se nem segitenenek be. Kar h en mar elkeltem es csaladom van, es meg a penzugyekhez is ertek, tobb millios forgalmat bonyolitok dollarban... Csak egy pelda, Budapest belvarosaban nottem fel, minden setara megtalalhato volt, egy negy emeletesben nottem fel, minden hetvegen mentunk jatszoterre meg anya vallalati udulojebe ha jo ido volt (kommunizmus alatt meg ilyen is volt...), mindennek ellenre utalom a varosi eltetet, es IMADOM a videki eletet. Kulfoldre emigraltam egy nagy varosba, de nem lakom a belvarosban, hanem annak peremen 42 kilometerre autopalyan, kertes csaladi ovezetben. En meg mennek ennel kijjebb is ha a ferjem menne, o a varosi eletet szereti. Imadom h csend van, h nyugalom van, h madarak csiritelnek reggel es kiulok a teraszra meginni a kavet, h nem autozugasra eberedek, mert egy zart utca vegeben lakom, nem hallok autoforgalmat. Kislanyommal nem kell jatszoterezni, viszem neha parkba, de sokat vagyunk a kertben, imadok novenyeket ultetni, es mar a kislanyom is segit, ontozni pl imad. kis biciklivel tud a teraszon biciklizni, van sajat csuzdaja, hintaja, kis fahaza. Itt nem jo a tomegkozlekedes mindenki kocsival jar, engem nem zavar, kozert 5 perc kocsival egy ora gyalog. Nekem nem hianyzik a napi cipekedes, hetente egyszer megyek vasarolni es nem cipekedem hanem a kocsiba bevagom. Imadom h van terem hazban nem 67nm-en nyomorgunk.
Nem dicsekedni akartam csak irom h vannak olyan nok akik a videki eletet szeretik, csak meg kell talalni.
Mi is tanyán lakunk és nem könyvtárból írok,hanem itthonról.
Sokat változott már a világ és igenis van lepukkant tanya és újszerű tanya között különbség.
Az elsődleges tapasztalatom az,hogy ha valaki meghallja,hogy tanyán lakunk,minimum beskatulyáz vagy földművelőnek vagy állattartónak,illetve,hogy biztosan szegények vagyunk,nincs villany stb...Pedig van másik véglet is,bár kevesen látják.
Hogy a mi életformánk mennyire családbarát? Szerintem nagyon.Eleve kevesebb a rezsink,mint városban volt.Leendő gyerekünknek több marad majd mindenre,amire kell.Megengedhetünk magunknak olyan dolgokat,amiket városban nem(pl itt gázzal is fűthetünk és fával is,városban alig tudtam fizetni a fűtést a hitel mellett)Gyerek majd velünk jön reggel oviba,vagy később busszal,majd meglátjuk mit hoz a jövő.
Sok mindent meg lehet oldani.
Ja és a faluból is busszal járnak a gyerekek a városba iskolába,nem csak azok,akik tanyán laknak.
A kérdező által említett életforma is biztosan jó,annak,aki ilyen életet szeretne.Nekem nem lenne jó,mert bár tanyán lakunk,de van munkahelyünk,ahol nem ritka,hogy napi 10-14 órát dolgozunk.Így nem lenne időnk semmire itthon,örülünk,hogy megtaláltuk a nyugalom szigetét és pihenhetünk.
(várostól mi se lakunk messze,nincs 10 km,nekünk szomszédaink is vannak,szóval kicsit más helyzet)
Igenis lehet családbarát egy tanya,tenni kell érte.Nekünk bejött.
Jókor,jó helyen :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!