Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan tartsak rendet ilyen...

Hogyan tartsak rendet ilyen család és nyomorgás mellett egyedül? 14/L

Figyelt kérdés
Az egész házban rumli van, hiába takarítok ki 1óra és ugyan amilyen volt. Hatan élünk itthon (én,nővérem és 3éves kisfia, bátyám, öcsém, anyukám). Az én szobámban velem együtt vagyunk négyen(egy franciaágyon anyukám,öcsém,bátyám és egy gyerekágyon én alszom), másik szobában pedig nővérem és fia. Tehát elégé kicsi a hely ennyi embernek, de ezt még el is viselném. De az hogy anyukám halomra gyűjti a szemetet (törött tárgyak, játékok...elromlott készülékek, pl. fülhallgató, kinder játékok stb.) amikre már nincs szükség, a szekrény polcára egymásra vannak pakolászva/nyomkodva, ha leveszek valamit esik le minden és akkor a többiek is a szennyes ruhákat csak ledobják ahova épp esik, minden féle élelmiszer/tárgyak csomagolását ledobják... Szégyelem a családomat, a házunkat, nem tudom a barátaimat behívni (most ballagtam de az osztályomból senki se tudja pontosan hol lakom. Én szivesen kitakarítok, de pár perc kérdése és talán rosszabb lesz mint volt. Ha az anyukám által össze gyűjtött szemeteket kidobom és rendet rakok, akkor képes arra hogy végig ott álljon mellettem és szinte semmit nem enged kidobni, ha kiisdobom képes a kukából kiszedni. Ha nagynehezen kitakarítok egy hét és újra ott a gyűjteménye. (apukám kiskoromban meghalt, ő biztos hogy nem tűrné ezt)...Mégis mit tegyek? Mivel hogy nincs saját szobám és ha jönnek hozzánk azt hihetik hogy olyan vagyok mint ők, és ezt nem akarom :(
2012. júl. 18. 14:19
1 2 3 4 5 6 7
 61/64 anonim ***** válasza:

Kedves 2ik válaszoló!

Ne hidd hogy a gyámügy ann yira foglalkozik a gyerekekel. Örülnek hogy az anyjuknál vannak és nem az állam kell "felnevelje" őket.

2012. aug. 13. 13:28
 62/64 anonim ***** válasza:

Nagyon sok mindent leírtak már előttem, hogy milyen lépéseket tehetsz, én is csak ezeket tudnám javasolni neked. Egy dolog jutott még eszembe anyukád gyűjtögetésével kapcsolatban. Bár nem megoldás, de legalább nem dől rád a polcok komplett tartalma ha leveszel valamit. Szerezz dobozokat. Bármelyik boltban kérhetsz, szoktak adni. A csetreszeket szépen bedobozolod, akár feliratozhatod is, hogy miben mi van. Nem a legjobb megoldás, elismerem, de talán így anyukád is megnyugszik, hogy nem dobtál ki semmit, viszont így könnyebben lehetne tárolni a dolgokat. Nem tudom pincétek, padlásotok, tárolótok van -e? Vidd ki oda. Bocsánat ha olyat mondok amit már próbáltál. Nem lehet könnyű így élni. Fogadd meg az osztályfőnököd tanácsát és tűzz ki célokat magad elé. Sikerülni fog.

Remélem hallgatsz a többiekre és kérsz segítséget valahol, mert ezek tényleg nem a te feladataid amiket leírsz. És nem az a baj, hogy segítesz a családodon, de így soha nem hagyhatod majd őket magukra, mert nem lesznek képesek maguk elintézni amiket most te csinálsz. Gondolj bele, hogy szeretnél -e életed végéig ott élni, így, mert ha nem lépsz valamit nem lesz később sem esélyed. Ugyan ezek fognak visszatartani, amik most. Általában az ember nem mond ilyet egy 14 évesnek, de te vagy a legfelnőttebb a családban. Viszont nem a te dolgod ellátni őket. Kérlek gondold ezt át. Ha nem kérsz segítséget soha nem fogsz tudni elmenni onnan és soha nem fog megváltozni semmi.

2012. aug. 13. 13:47
 63/64 anonim ***** válasza:
Ezt nem szabad tovább csinálni.Anyukáddal nagy bajok vannak,mindenki érdeke azt szolgálja,hogy lépj (ha már más nem teszi meg rajtad kívül)
2012. aug. 13. 13:50
 64/64 anonim válasza:

Kedves Kérdező!

Először is szerencsémre fogalmam pontosabban tapasztalatom sem lehet arról amit átélsz. Szerencsémre és köszönettel ezúton is szüleimnek.

Nagyon tisztellek így 32 évesen is azért,hogy nap mint nap kitartasz és törekedsz. Szinte hihetetlen és gyermeki erővel küzdesz az ellen amiben nap-mint nap vagy és élsz. Kívánom Neked,hogy legyen kitartásod és hited addig megtartani ezt a szemléletedet amíg lehetőséged lesz változtatni az életkörülményeiden.

Egy gyakorlati javaslat amit Te magad is megtehetsz: Keresd meg a területileg illetékes Családsegítő Szolgálatot. Ők államilag fenntartott intézmény és képzett, nyitott és melegszívű emberekkel beszélhetsz őszintén problémáidról. El mondhatod nekik problémáidat, és közösen találhatok rájuk valamilyen megoldást. Fontos,hogy lássák: Te nem akarsz "elveszni" ! Nem kell megijedni ha esetleg felajánlanak egy nevelőszülőknél való ideiglenes vagy végleges elhelyezést. Ezt fontold meg! Ezzel nem fogod elhagyni a családodat de az állam így segíthet abban,hogy a tanulmányaid alatt(max.21-éves korodig) rendezett körülmények között, egészséges(-ebb) közegben telhessenek mindennapjaid! Ezzel nem hagyod el őket! Hiszen akkor látogatsz haza és akkor látod Őket amikor csak szeretnéd! Így viszont ebből a közegből kimozdulva lehetőséged lesz arra,hogy olyanná válj aki lenni szeretnél. Olyanná legyél aki sokkal többet segíthet testvérinek és édesanyádnak! Lehetőséget kaphatsz arra,hogy ne "daráljon be" ez a jelenlegi élethelyzet!...és még sok mindent kitalálhattok együtt!

Valamint az iskolában is kaphatsz segítséget! Javaslom ha ezt választod akkor fordulj bátran az "ofőd-höz"!

Anyukád: valószínűleg "gyűjtögetésének" az oka pont a szegénység...ami másnak szemét Ő abban is potenciális értéket lát. Ennek hosszan taglalható pszichés háttere van...Ő/Ők nem fogják már soha azzal a szemmel látni a világot mint Te/Ti! A te dolgod "csak" annyi,hogy szeresd! Se nem több se nem kevesebb!

Kitartást és sok-sok sikert(de mindenhez ám! :-) )!!!

2013. febr. 6. 14:51
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!