Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan tartsak rendet ilyen...

Hogyan tartsak rendet ilyen család és nyomorgás mellett egyedül? 14/L

Figyelt kérdés
Az egész házban rumli van, hiába takarítok ki 1óra és ugyan amilyen volt. Hatan élünk itthon (én,nővérem és 3éves kisfia, bátyám, öcsém, anyukám). Az én szobámban velem együtt vagyunk négyen(egy franciaágyon anyukám,öcsém,bátyám és egy gyerekágyon én alszom), másik szobában pedig nővérem és fia. Tehát elégé kicsi a hely ennyi embernek, de ezt még el is viselném. De az hogy anyukám halomra gyűjti a szemetet (törött tárgyak, játékok...elromlott készülékek, pl. fülhallgató, kinder játékok stb.) amikre már nincs szükség, a szekrény polcára egymásra vannak pakolászva/nyomkodva, ha leveszek valamit esik le minden és akkor a többiek is a szennyes ruhákat csak ledobják ahova épp esik, minden féle élelmiszer/tárgyak csomagolását ledobják... Szégyelem a családomat, a házunkat, nem tudom a barátaimat behívni (most ballagtam de az osztályomból senki se tudja pontosan hol lakom. Én szivesen kitakarítok, de pár perc kérdése és talán rosszabb lesz mint volt. Ha az anyukám által össze gyűjtött szemeteket kidobom és rendet rakok, akkor képes arra hogy végig ott álljon mellettem és szinte semmit nem enged kidobni, ha kiisdobom képes a kukából kiszedni. Ha nagynehezen kitakarítok egy hét és újra ott a gyűjteménye. (apukám kiskoromban meghalt, ő biztos hogy nem tűrné ezt)...Mégis mit tegyek? Mivel hogy nincs saját szobám és ha jönnek hozzánk azt hihetik hogy olyan vagyok mint ők, és ezt nem akarom :(
2012. júl. 18. 14:19
1 2 3 4 5 6 7
 51/64 anonim ***** válasza:

Figyelj, anyukád olyan, amilyen, neki valamiért így sikerült az élete (gondolok most arra, hogy még az általános sem végezte el és nem tud önállóan ügyeket intézni emiatt, vagy arra, hogy sajnos olyan problémája van, ami ezt a kényszeres gyűjtögetést okozza, mert azért ez nem csak annyi, hogy rendetlen, ez sajnos mentális betegség, ami jó ideig ártalmatlannak tűnik, de azért lehetnek egy idő után következményei, mint azt te is tapasztalod), viszont ez nem ok arra, hogy te már ilyen fiatalon feladd a saját életed. Az a legnagyobb pocsékolás, ha már előre elszúrod a jövődet. Neked most kéne tanulni, tapasztalni, élményeket gyűjteni, szórakozni, és nagyon nem valami kis minifelnőttnek lenni, akinek a saját anyja a gyereke. Ne haragudj, ha kicsit keményen fogalmazok, de anyukádnak is be kell látnia, hogy kettőtök közül ő a felnőtt és nem te, ő felelős érted, és nem fordítva.

Szóval én még mindig azt mondom, hogy a gyermekjóléti szolgálatot keresd fel, és ott mondd el, mi van nálatok, mi okoz problémát. Néha a felnőtteket is meg kell nevelni, de ezt nem a gyerekük fogja megtenni, anyukádnak viszont szüksége lenne rá, hogy valaki egy kissé eligazítsa, mert láthatóan rosszul szervezi az életeteket. Valószínűleg kirendelnek egy családsegítőt, aki majd elbeszélget párszor anyukáddal. Ha együttműködik, nem lesz senkinek semmi problémája ebből, és ezzel tulajdonképpen segítesz neki. És nem utolsó sorban magadnak is jót teszel ezzel.

Neked is jobb lenne egy olyan helyen, ahol nyugodt körülmények között tudsz tanulni, és különben is, ebből a nyomorból az egyetlen kiút az lenne, ha nagyon jól tanulnál, hogy mire felnősz, legyen egy olyan végzettséged, amivel majd jól el tudsz helyezkedni, hogy a te gyerekeid már ne így éljenek, és talán ha már dolgozol, a családodat is tudnád segíteni. De erre tényleg csak akkor van esélyed, ha most megteszed a saját érdekedben a szükséges lépéseket.

2012. júl. 30. 09:45
 52/64 anonim ***** válasza:
100%

Amit leírtál az alapján a családod tényleg nagyon gáz, ha velük maradsz tönkreteszed az egész életed!

Jogait áttanulmányozhatod itt:

1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról ( [link]

Keresd meg azt a tanárod, akiben úgy látod, hogy van elég emberi tartás és beszélj vele őszintén a problémáidról. KÖTELESSÉGE hogy segítsen! (Törvény szerint: "A gyermeki jogok védelme minden olyan természetes és jogi személy kötelessége, aki a gyermek nevelésével, oktatásával, ellátásával, ügyeinek intézésével foglalkozik.")

Gyermekvédelmi gondoskodás keretében elkerülnél hazulról.

Fontos, hogy tanulj tisztességesen!

2012. júl. 30. 16:00
 53/64 A kérdező kommentje:
...Most mit csináljak?: öcsém elvesztette a diákigazolványát és betegkártyáját de még a nyári szünet előtt. Hónapokig könyörögtem anyukámnak hogy intézkedjen, de "ő nem" "miért hagyta el" , ma viszont veszekedtem vele és addig piszkáltam amíg nem láttam hogy be megy az iskolába vele szólni (hallottam hogy végig mondta öcsémnek hogy "ő nem fog beszélni" "ő csak be megy". Haza jöttek anyukám már ordibált hogy "ő nem intézkedik tovább, nem megy be semmilyen okmányirodába, mennyek én" (vonattal kéne mennünk másik városba és ott megcsináltatni a diákhoz a fényképet, de anyukám egyedül még nem utazott, mindig keresett valakit aki bement vele..) "nem vállalja" "ő nem tud egyedül utazni" Utána néztem és mivel 14éven aluli szükséges szülő megjelenése, pedig nővérem bement volna öccsémmel, a taj kártyához is másik városba kell menni és gondolom ahhoz is kell anyukám. Mit tegyek?? :((
2012. aug. 6. 14:19
 54/64 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogyha nem keresel felnőttet akivel őszintén beszélsz és segítséget kérsz nem tudsz mit csinálni :((

Kiskorú vagy, nem tudsz mit tenni ez ügyben, mert érthető hogy ilyen ügyekben szülő kell. Szerintem ha szólnál egy tanárnak még ő sem tudna sokat tenni :((

2012. aug. 6. 17:41
 55/64 anonim ***** válasza:

Szia!

Menj el a kerületi Bp-i vagy?) Családsegítő Központba, és kérd meg őket, hogy GONDNOKOT rendeljenek ki Mellétek, mert nincs Veletek cselekvőképes felnőtt!

Ezek jogi kifejezések, ezeket mondd.

Utána elmondod nekik, amit nekünk - e-mail-t is írhatsz nekik, belinkeled ezt a topicot, és tudni fogják, mit kell tenni. Szerintem kaptok egy gondnokot az önkormányzattól, aki egy olyan felnőtt, aki elintézi a szükséges dolgokat a családnak a hétkönapokban (pénzbeosztás, hivatali ügyek, stb.)

2012. aug. 6. 20:45
 56/64 anonim ***** válasza:

Beírod a Google-ba, hogy "családsegítő központ kaposvár", vagy "ferencvárosi családsegítő központ", stb, lakhelyed szerint.

És akkor a honlapjukon van e-mail-cím, fogadási idő, stb.

Itt a budapesti teljes lista:

[link]

Itt vannak a feladataik:

[link]

Itt meg a hivatásos gondnok feladatairól olvashatsz:

[link]

Nekem van is ismerősöm, akinek ez a munkája.

Akarod, hogy elhívjam ebbe a topicba?

27 családnak segít.

2012. aug. 6. 20:52
 57/64 A kérdező kommentje:
Vidéki vagyok. Nem merek segítséget kérni. Megpróbálok ma este fent maradni, és majd ha mindenki alszik megpróbálok valamit kitalálni :/
2012. aug. 6. 22:41
 58/64 anonim ***** válasza:
Idehívjam azt a lányt, akit mutattam Neked? Akarsz tőle kérdezgetni?
2012. aug. 7. 09:31
 59/64 A kérdező kommentje:
Hát ha nem gond akkor igen, csak kíváncsi vagyok hogy ő mit gondol erről az egészről, és mit tanácsolna?
2012. aug. 7. 15:29
 60/64 anonim ***** válasza:

Jó. Nem tudom, mennyit netezik, és mikor kerülhet erre sor, de értesítem.

Amúgy Te is el tudod érni a WIW-en keresztül is.:)

2012. aug. 7. 17:59
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!