Szülők! Ti hogyan szoktatnátok le a 13 éves lányotokat a cigiről?
Sziasztok!
Én egy 16 éves kamaszlány vagyok és fél éve szoktam rá a dohányzásra. Már most megbántam. De mégis hálát adok az égnek,hogy nem korábban.
Apukám kifejezetten szigorú, konzervatív szülő én pedig "szerencséjére" egy tipikus lázadó, őrjöngő, indulatos művészpalántává cseperedtem. Azt hiszem, szilveszter körül kezdtem el rendszeresen dohányozni.
Először úgy indult,hogy csak társaságban, igazából mindenki így kap rá, hogy miért? Mert jó élményeket kapcsolsz hozzá: beszélgetést, táncot, nevetgélést.
Így amikor rossz a kedved, rágyújtasz. Kicsit ábrándozol, nosztalgiázol és amikor még az elején jársz szédülsz tőle, tudjátok, amikor pörögtök körbe és körbe majd megálltok... valami olyasféle. És ez nagyon különleges érzés.
Utána,amikor feszült vagy mindig ehhez fogsz menekülni, vársz tőle valamit.
Nos, a cigaretta olyan ,mint egy rossz fiú.
Az első ,hogy megállapítsd a húgodról,hogy társasági dohányos vagy tényleg szükségét érzi a cigarettának.
Ha társasági ,akkor alapvetően nem kívánja, SOHASEM dohányzik egyedül , főleg nem elbújva és mindig nyilvánosság elé tárja azok előtt, akikről tudja ,hogy engedik.
Ha már rászokott ,akkor sokkal komolyabb dologról van szó: a személyiségét magamon jól ismerve, tudom,hogy veréssel, ordítozással, elzárással csak rontani lehet a helyzeten, hiszen ezzel csak még inkább lázadásra szítjuk, sőt az érzelmi kötődést, bizalmat egy életre elveszíthetjük. Az ilyen intenzív, olykor labilis és független lelki alkatú emberek(főleg kamaszkorban) depresszióra nagyon hajlamosak, ráadásul.
Szóval,ha újra rágyújt, ülj le mellé ,érezze azt, hogy otthon van,hogy te mellette vagy! Kérdezd meg,hogy miért szereti, hogy melyiket szokta szívni, hogy lenyugtatja e, ha igen miért kell lenyugtatnia magát. Mert bizonyára, valamilyen belső vagy külső konfliktus által kiváltott stresszt próbálja levezetni.
Leszoktatni nem tudod, még ha kormosra dohányzott tüdőt is ragasztasz a homlokára, sem az elzárás, sem a készpénz elvonás nem megoldás, mivel ez ,stresszes állapotba hozza őt, és azonnal a cigaretta felé fog nyúlni! A cél az legyen,hogy kevesebb és gyengébb cigarettát fogyasszon!
Az idő múlásával, ráfog jönni, hogy drága, kaparni fogja a torkát satöbbi. És majd leakar szokni. Az ilyen szeszélyt kell majd kihasználni és minden erővel segíteni a leszokást! Ő a szívére hallgat, hidd el másképp nem lehet!
Érzésem szerint,még évekig fenn fog állni a probléma.
A pénz pedig...nem lehet,hogy valahol van ilyen itt-ott eldobált apró vagy persely ilyesmi ahonnan kitudja csempészni a pénzt? Vagy valakinek a pénztárcájából?
Biztosan nem csapott fel prostinak ,aki ilyet mond az egy hangyányit elvakult...
Sok sikert! :)
Ne haragudj, de olyan volt ez a hozzászólás, mintha verve vagy kiszolgáltatva lenne a gyerek. Mindent megkap, telefont, laptopot, ruhákat, cipőket, aranyélete van.
"Szóval,ha újra rágyújt, ülj le mellé ,érezze azt, hogy otthon van,hogy te mellette vagy! "
Már leültem, kérdeztem miért teszi, azt mondta nem tudja. Nem csak társaságban dohányzik, egyedül is. Az a problémája, hogy mindent megkap, el van kényeztetve. És egyébként is, egy kis sz.ros 13 éves KISLÁNY, akinek az a dolga, hogy tanuljon, és segítsen otthon például most a nyári szünetben. Azért dohányzik, mert lázad. De nincs mire lázadnia, és aki azt mondja, hogy próbáljam megérteni miért teszi, annak nincsen gyereke, vagy egyáltalán nem érzi át a helyzetet.
Azért csinálja, hogy menő, nagylány legyen. De akkor menjen el dolgozni, éljen felnőttként, és akkor úgy fogjuk kezelni. Akkor senki sem fog beleszólni, hogy dohányzik-e. De amíg mi tartjuk el, amíg mi felelünk érte, és mi neveljük, addig azt teszi, amit mondunk neki. Pláne, hogy nincsenek nagy elvárások. Esetleg annyi, hogy tanuljon, és év végén ne 3 jelest kapjon, azt is tesire meg rajzra, énekre, a többi meg 2-s lett.
Hát ez érdekes reagálás volt arra a hozzászólásra, amit az a 16 éves gyerek írt. Egyébként szerintem okos hozzászólás volt, valóban először a gyereket meg kell fejteni, utána terelgetni a helyes útra, a megfejtéshez pedig a "beszélgetés módszer" a legjobb.
A dohányzásért valószínűleg a társaság és a stresszes élet egyaránt felelhet, én valószínűleg tartom, hogy mindkettő szerepel az okokban. A mai fiatalság menőnek tartja, ez tény, viszont gondolkozz el azon, hogy egy gyereknek is lehet stressz az életében. Akár hiszed, akár nem. Írtad, hogy nincs más dolga minthogy tanuljon stb, elárulom, van több dolga is. Egy gyereken nagy nyomás lehet, ha társadalomba próbál beilleszkedni, ha az iskolában szeretne érvényesülni, esetleg barátnőket is akar szerezni az iskolából, ott pedig olyan lányok is megfordulnak, akik folyamatosan megalázzák a társaikat, és ilyen korban előjönnek már a szerelmi problémák is, főleg a lányoknál, ők érzékenyebbek ilyenkor.
De én azt sem zárom ki, hogy otthoni problémák miatt kezdett el dohányozni. Írtad, hogy más problémák is vannak vele, lehet, hogy azokkal kéne kezdeni, azokat megoldani, és utána foglalkozni ezzel, mert azok a problémák is kiválthatják az engedetlenséget és persze a dohányzást.
Hogy az őszintét megmondjam (bár ezt félve írom, mert tudom hogy le leszek hordva), aki kis sz.aros 13 éves kislánynak nevezi a családtagját, és akit otthon megpofoz az apja, kiabál vele és türelmetlen a nevelés terén, ott lehet hogy nem a kislány a hibás ezekért.
Biztos vagyok benne, hogy már nagyon zavaró lehet, próbáld ki esetleg azt,hogy a cigarettát olyan formában kaphatja csak meg ha a saját két kezével sodorja. Nagyon vacakolós munka és könnyen elmehet a kedve tőle.
Ha más nem legalább csak annyit tégy meg, hogy ne légy vele olyan goromba,mint amilyen az utolsó hozzászólásod volt. Lehet, hogy el van kényeztetve és neki sokkal könnyebb minden,talán felelőtlen és makrancos, de attól még van lelke.
"De amíg mi tartjuk el, amíg mi felelünk érte, és mi neveljük, addig azt teszi, amit mondunk neki."
kérdező! emiatt az ostoba hozzáállás miatt lett lázadó kamasz...
azt teszi amit mondunk neki...mintha valami kiskutya lenne és nem is egy különálló, saját gondolatokkal, érzésekkel megáldott személy...
ha továbbra is ilyen szinten irányítani akarjátok, kössétek fel a gatyót, mert ezerszer rosszabb lesza helyzet az elkövetkezendő években...
Na sikerült valami?
Egyébként én szerintem is vmi jó erős cigit kéne vele elszívatni legalább egy dobozzal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!