Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki kezeli a házasságban a...

Ki kezeli a házasságban a pénzt? Mennyi megtakaritásotok van?

Figyelt kérdés
2012. márc. 23. 00:04
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
76%

7. vagyok.

Régen soha nem szólt a házasság vagyonközösségről és ma is egyre kevésbé.

Itthon ma a hézasságok 20%-a születik házassági szerződéssel,nyugaton az arány sokkal nagyobb.

A férjem szokta mondani,ott van hangsúlyozottan vagyonközösség,ahol az asszony nem keres.

Szerintem jobb külön tartani a külön pénzeket, soha nem tudnék a férjemnek ajándékot venni a saját pénzéből, vagy lelkiismeretfurdalásom lenne, ha kocsit veszek,hogy belerakattam még egy extra tetőablakot.

Náluink is volt olyan időszak amikor kevesebbet kerestem,amikor a gyerekekkel voltam otthon,akkor magától értetődően ő fizetett mindent a közös számlán. Amit én kerestem ez alatt az mind megtartottam magamnak.

Ha külön vana pénz, akkor nincs vita a pénzen. Egy okkal kevesebb nem egyetérteni.

2012. márc. 23. 09:26
 22/27 iricc ***** válasza:
100%

A férjem sokat keres, én meg nagyon keveset, mert gyesen vagyok. Két külön számlánk van, de nekem van az ő számlájához társkártyám (neki nincs az enyémhez, nincs értelme, olyan kevés rajta a pénzforgalom). A másik számlájára azért nincs rálátásunk, hogy titokban tudjuk tartani az esetleges meglepetések vásárlást.

Minden hónap elején megbeszéljük, hogy milyen nagyobb kiadások várhatók, egyébként pedig mindenki arra költ amire akar, vagy amire jut :-)

A férjem által keresett pénzzel pontosan olyan joggal rendelkezhetem, mint ha én kerestem volna. Nincs enyém-tiéd, minden forint közös.

Sajnos nincs megtakarításunk.

2012. márc. 23. 10:28
 23/27 anonim ***** válasza:
25%

"...ha netán válásra kerül a sor, mindegy, kinek a nevén/számláján van, 50-50%-ban illeti a feleket, függetlenül attól, ki mennyivel járult hozzá, ki mennyit költött és mennyit spórolt...."

Rosszul tudod. Amerikában ez a rendszer, nálunk nem.

Sok kisemmizett elvált ember tudna erről beszélni.

Az a közös, ami technikailag is közösre kerül, de ha a férj pl nevére vesz meg egy lakást a keresetéből, ahhoz a feleség a válás után nem fog hozzáférni.

Más.

Azt kicsit furcsállom, hogy sokan a közös számla üzemelését azt spórolással indokolják. Egy folyószámla fenntartása kb 500ft/hó vagy olcsóbb és rengeteg előnye van a két számlának.

Eleve a bank automaták száma több lesz, amit a család tud használni, de ha gebasz van a banknál akkor is életmentő lehet. Elég ha pl. valami tévedésből (vagy könyvelési hibából) inkasszó kerül a számlára.

Sokkal biztonságosabb a két számla.

2012. márc. 23. 10:55
 24/27 anonim ***** válasza:
23-mas! Nálunk bejött a közös bankszámla. Így nem költünk sokezret a párom számlájának fenntartására, mert az enyémmel ingyenesen vehetünk fel pénzt, ingyenesen netbankolunk, és jelenleg nincs éves díja sem.
2012. márc. 23. 12:17
 25/27 anonim ***** válasza:

Külön számla, közös pénz és döntések :-)

Én itthon vagyok a babával, az én számlámra megy a GYED, ez fedezi a rezsit és a lakáshitelt, a telefonszámlákat és a lakáselőtakarékossági megtakarításunkat, ami havi 10e ft.

Ezen felül mindent a férjem fizet: kaja, ruhák.

Olyan 1,8 körül lehet a megtakarításunk, de rakunk hozzá minden hónapban 70-100 között.

A megtakarítási számla közös néven van.

2012. márc. 23. 12:21
 26/27 anonim ***** válasza:
nálunk mindenki külön számlára kapja a pénzt, mielőtt összejöttünk, akkor is így volt, viszont ez nem okoz gondot. megvárjuk mindkét fizetést, utána kifizetjük az számlákat, illetve ami kell, utána én megyek a piacra, rendszerint egy 10-est otthagyok a havi húsadagra, félrerakok egy 10-est a bérletre neki, egy borítékba 10-20 között, mikor mennyit sikerül, a maradékból élünk. Most készülünk az esküvőre, volt félrerakva a 600 e Ft, viszont sajnos kellett hozzá is nyúlni, így most kevesebb. A megtakarítás igazából az esküvő után lesz érdekes.
2012. márc. 23. 13:05
 27/27 anonim ***** válasza:

Külön számlánk van, én nem férek hozzá az övéhez, ő nem fér hozzá az enyémhez.

Nagyon jó a házasságunk, és imádom őt, de nem mondanék le a saját számláról. Ennek nagyon sok oka van. Így például sokkal jobban számon tudjuk tartani, hogy ki mennyit adott a "közösbe". A többiből lehet saját kiadást fedezni, illetve természetesen spórolni. SOHA nem foganám el, ha kiutalna valamennyit egy hónapra, aztán oszd be...

(Légyszi senki ne jöjjön a gyessel, mert mi nem otthon élünk, itt annyi gyest fogok kb. kapni mint most a fizum)

Továbbá nekem nagyon nagy biztonságot ad, hogy anyagilag független vagyok, mivel van egy számlám, amin az általam megkeresett pénz van, és csak én férek hozzá.

Vásárolni felváltva szoktunk, vagy ő ad a hónap végén valamennyit, hogy kb. egálban legyünk.

A pénzt tehát részben közösen, részben külön kezeljük.

Megtakarításunk pont annyi van, ami a fizetésünk és az életvitelünk mellett elvárható.

2012. márc. 25. 15:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!