17 éves vagyok és terhes, miért néznének le ennyien? Mit tegyek?
Szerintem azért néznek le, mert a te korodban még többnyire felelőtlenségből esnek teherbe, és nehezebben hiszik el, hogy ilyenkor is becsúszhat véletlenül is. Elég gáz, hogy a gyereked „apját” meg nem cikizik (nekem az tökre tetszik, amit vmelyik feminista weboldalon olvastam, hogy ha semjénzsóti és társai rákényszerítenének egy nőt, hogy hordja ki a nem kívánt gyerekét, akkor a pasinak is kelljen 9 hónapig egy pólót hordani, amin az van, hogy „felelőtlen szexből születendő gyereket nemzettem, akit örökbe fogunk adni”, mondjuk a te esetedre kevésbé áll, mert szabadon döntöttél úgy, hogy megszülöd). Rendes anyád van, hogy támogat ebben (gondolom, nem keres túl jól tanárként...) Aztán meg mehetsz nyugodtan egyetemre emellett is :)
na amúgy engem is feldühített, amit az a válaszoló írt, aki szerint a média agymosása, hogy átok a gyerek... köze nincs ehhez a médiának, csak nem lehet megélni normálisan ebben az országban, köszönjük fidesz és összes előző kormánypárt...
Én abból a szempontból igazat adok a "média agymosós" hozzászólónak, hogy ahol nincs annyi pénz (lásd fejlődő országok), ott sokkal több gyerek születik. Ennek kismillió oka van, a felvilágosítás hiányától kezdve az elmaradott (nem létező) szociális hálóig, lehet, hogy a média is benne van. Az más kérdés, hogy ezekből a gyerekekből mennyi születik egészségesen, mennyien éheznek, hányan élik meg a felnőtt kort, stb. Ott a szülőknek az egyetlen lehetőségük a gyerek (hisz ő fogja ellátni, segíteni őket, ha idősebbek lesznek.)
Sajnos tényleg sokan esnek abba a hibába, hogy elböffenti magát a gyerek és máris kap egy biciklit, telefont, akármit - és a szülők azt hangoztatják, hogy nem akarják, hogy bármiben is hiányt szenvedjen. Máshol meg a szülők inkább nem esznek, hogy a gyereknek legyen cipője... Tanárként napi szinten találkozom ilyen és hasonló problémákkal.
Ha nincs magasan az igényszint (pl. használt dolgokat is ráadnak egy gyerekre, nem csak márkásat), akkor nem kerül olyan sokba egy gyerek. Persze, a pelenkának ára van, de pl. nekünk se volt babakocsink, csak egy kis beülős/összecsukhatósat vettünk, amikor már nehéz volt cipelni a gyerkőcöt. A ruhák 70%-át barátoktól, rokonoktól kaptuk, és még a mi gyerekkori ruháinkat is hordta a csöppségünk. Ha okosan csinálják, utána járnak a dolgoknak, akkor sokat lehet spórolni, és szülői, nagyszülői támogatással már megoldható az, hogy a gyerek ne éhezzen, ne fázzon és legyen mivel játszania is. Egy sima takaró is lehet finom puha és meleg, nem csak egy Micimackós.
Az pedig, hogy 17-18 évesen szül valaki, nem jelenti azt, hogy kerékbe tört az élete. Persze, az emberek rossz májúak, ezt tudni kell kezelni, elengedni a füled mellett, mert a megjegyzéseiktől nem változik semmi. Igen is le lehet érettségizni baba mellett és lehet főiskolára/egyetemre járni (én másodévesen szültem, átmentem levelezőre - ugyanakkor diplomáztam, mint az évfolyamtársaim). Persze egy apával könnyebb lenne, de sok férfit nem zavar 1-2 gyerek, bár nagyon figyelni kell, hogyan választ magának párt egy egyedülálló anyuka, hisz egy új szakítás a gyereknek is szomorú lehet.
Kérdezzétek körbe az ismerősöket, hogy kinek van babaholmija, nézzetek szét neten, pl. a vaterán, különböző fórumokon, szánjatok ezekre időt. Lehet, hogy anyukád is félretett egy csomó dolgot, azok is nyugodtan használhatók. Olvass néhány könyvet a babavárással kapcsolatban, keressetek egy jó védőnőt, aki tényleg készséges és segítőkész.
Én változatlanul azt mondom, hogy ne foglalkozz az osztálytársaiddal. (Ha elvetetted volna a babát, ugyanúgy lenéznének, mert nem tudnának mit kezdeni a helyzettel. Gyakorlatilag 17 évesen nem vagy se felnőtt, se gyerek, van aki hamarabb érik, van aki későn, egy osztályon belül is nagy különbségek lehetnek. Egy veled hasonló korúnak teljesen tabunak számít a terhesség, lehet, hogy a szexuális kapcsolat is, de az apa nélküli gyerekvállalás végképp. Ezért viselkednek úgy, ahogy. Lehet, hogy később ez változik, és kedvesek lesznek veled, de nem biztos.) Interneten sok babás/mamás fórum van, próbálj ott keresni kismamákat, hogy ne érezd magad egyedül. Biztos vagyok benne, hogy sok hasznos tanácsot is tudnak majd adni. Ne gubózz be, járj el néha szórakozni (nem kell vad buli, válassz olyat, ami kikapcsol: egy mozi, egy színház, egy nagy séta, egy kiállítás néha beleférhet az idődbe és az anyagi keretbe is.) Ne szomorkodj, ha bántanak az állapotod miatt, bárki kerülhet hasonló helyzetbe. Mikor olyan idős voltam, mint te, rengeteget gondolkoztam azon, hogy ha terhes lennék (védekezés mellett, mert az ugye volt), mit tennék? Szerencsére én nem kerültem ilyen helyzetbe, de néhány alkalommal, mikor késett a havi, eléggé kétségbe estem.
Kicsit hosszúra sikerült, de remélem, hogy érni fog valamit a litániám. Szeresd nagyon azt a picit! :) És becsüld anyukádat is, amiért így kiáll melletted. 24/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!