Ha nagyon szeretnéd a párod (te mint férfi), megengednéd, hogy a babátok az ő vezetéknevét viselje?
Szóval akkor ha eddig az volt a szokás hogy a gyerek az apja vezetéknevét kapja és az anyja neves szerepel az okiratokon az nem volt elég egyenjogú?
Akkor ezentúl kapja az anyja nevéét és az apja neve legyen az iratokon?
Vagy az anya mindenképpen maradjon az iratokon mert az nem járja hogy azt elvegyük?
Akkor most gondolkodjuk el ezen egy kicsit:
Tegyük fel, hogy anyuka egy dög és rábeszéli a papucs férjét, hogy kötőjeles legyen a gyerek neve, jelen esetben: Kovács-Varga Tamás. Nos, Tamáska egyszer felnő és feleségül vesz egy szintén kötőjeles nevű nőt, aki szintén olyan önző, mint az anyja és az ő gyerekük neve meg lesz Kovács-Varga-Szűcs-Horváth Péter??? És akkor még az ő gyerekük és azok gyerekei... Kicsikét gondolkozzunk már előre emberek...
csak maximum két vezetékneve lehet egy embernek.
ilyen esetben választaniuk kell a szülőknek, melyik maximum kettőt tartják meg a 4 közül.
Nálunk nem volna értelme, mivel a sors fintora folytán ugyanaz a feleségem lánykori vezetékneve mint az én vezetéknevem. Szóval így is, úgy is ugyanaz lett volna a neve a gyereknek.
Nem zárkóztam volna el különben a dologtól, de nekem attól ez még furcsa kicsit, ha a nő vezetéknevét viseli a gyerek. Kicsit olyan, mintha nem lenne apja és egyedülálló anya lenne.
általában nem hiszem, hogy jó lenne, ha nem a férfi nevét kapná a gyerek, persze ha nyomós indok van rá, akkor miért ne?
pl. az egyik ismerősöm a nő vezetéknevét kapta, mert a férfi vezetékneve az volt, hogy Sárkány, és emiatt állandóan csúfolva van a mai napig süsünek
19:15!
Annál azért ritkább a nevem és túl fehér vagyok a Kolompár névhez. Nágyon kilógnék á csáládbúl. :D
Én is nő vagyok, de azért válaszolnék. Mi úgy beszéltük meg párommal hogy házasságkötéskor ő is felveszi az én vezetéknevemet, én is az övét, és "Szabó-Kiss Ádám" illetve "Szabó-Kiss Éva" leszünk. Számunkra ez az összetartozás egy nagyon szép kifejezése, számomra a -né, olyan "utánfutós", ha az egész vezetéknevemről lemondanék, azzal úgy érezném hogy valahol megfosztanak a személyazonosságomtól. Ezen kívűl a mi családunkban nincs fiú leszármazott már, tehát nekem kell továbbvinnem a családnevemet (egyébként nagyon szép magyar nemesi névről van szó, párom megtiszteltetésnek veszi hogy felveheti, és nagyon örül neki).
A gyerekünk ebből kifolyólag szintén a "Szabó-Kiss" vezetéknevet fogja viselni, nekünk nagyon tetszik ez a megoldás, kifejező, érzékelteti hogy a gyerek belőlem is-belőle is hordoz "egy darabot".
Ha a későbbiekben a gyerek dupla vezetéknevű lányt/fiút talál magának valami véletlen folytán, akkor majd szépen eldönti hogy mit szeretne, az az ő döntése lesz. (hozzáteszem: elég röhejes és földtől elrugaszkodott volt a példa...) Egyébként nekem is dupla vezetéknevem van jelenleg, az egyiktől majd szépen megválok, és ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!