Hogyan legyek jó gyereke?
Van nekem egy anyukám,akit nagyon szeretek.24 éves lány vagyok,másfél éve házasodtunk össze a férjemmel,jelenleg 38 hetes terhes vagyok.December óta van saját lakásunk (eddig férjem szüleinél laktunk)
Anyukám hetente többször jön át,dumcsizunk,segít főzni,egyebek.A problémám annyi lenne,hogy Anyu...hát,ő Anyu...Mindíg is az a tipus volt,aki ha vmit tud,azt nagyon.Milyen rendszerességgel tisztitsam az orrom yoghut pakolással,hogyan teregessek,merre álljon tartóban a kés éle...Sosem volt vele könnyű,gyerekkoromban még nehezebben viseltem ezeket a kőtáblára vésett igazságokat,amelyektől ha kicsit is eltértem,máris csalódást okoztam.Ezt persze úgy reagáltam le,hogy homlokegyenest mást csináltam,szóval a lényeg,h Anyu megszenvedte velem,mire "felnőtt" lettem.A mai eszemmel tudom,h ő ilyen,el kell fogadnom,nem szabad leállnom perlekedni,mert ettől függetlenül a világ legjobb Anyukája és nagyszerű ember. Csakhogy ...Inkább konkrét példát irok,mert körülírni nehéz: Tegnap is volt nálam,nem is volt semmi baj,elvoltunk,vidáman váltunk el.Ma ,amikor megérkezett,közölte,hogy egész éjjel azon gondolkodott,hol ronthatott el engem igy,hogy ennyire koszos vagyok..Mint kiderült,a konyhapultot nem ítélte megfelelőnek,szerinte "ragadt",amikor hozzáért.Jelzem,krumplifőzelék és fasírt készítése közben voltam,nem egy munkafázis ilyenkor igencsak igénybe veszi a konyhapultot.Annyi a lényeg,hogy nem tudtam vele megértetni,hogy jlenleg nagy pocakkal nem tudok akkora fordulatszámon "dolgozni",ahogy én magam is szeretnék,és bizony van úgy,hogy kimarad a 2naponta porszívózás,vagy jelen esetben a konyhapult-fényesítés.Eleve,ahogy felvette a problémát (elrontott,koszos vagyok),nagyon érzékenyen érintett.De ezt már megkaptam a hajam töredezett vége miatt,az időben le nem szedett ruha miatt,és egyéb ilyen világrengető kérdésekben is.Amikor pedig elpityeredtem,közölte,h velem még beszélni sem lehet és elviharzott.Azt hittem,már túl vagyok ezen,h felvegyek ilyen dolgokat,aztán belegondoltam,hogy április 7-re vagyok kiirva,ha meglesz a pici,még mindíg elég sok ideig nem fogok tudni ugy ellátni mindent,hogy az neki megfeleljen.Ezért kérem a tanácsotokat,mit tegyek,hogy ne rettegjek ugy a saját,szeretett Édesanyám érkezésétől,mint más a rettegett anyósáétól?Hogy győzzem le az "érzékenykedő hormonjaimat",amíg a babával járó nehézségek el nem múlnak és megint meg tudok felelni neki?
a te kérdésednek nem annak kell már lennie, hogy hogy lehetnék jó gyereke, hanem az, hogy hogy lehetnék jó anyja. ez a dolog lényege: felnőttél, önálló vagy, és a te gyerekedért neked kell felelősséget vállalni.
anyukád feladata pedig, hogy jó nagymama legyen.
Hogy mi történt? Minden megváltozott,és semmi sem. Jelenleg 9 hónapos a kicsilány,és anyu a világ legjobb nagymamája. Hatalmasakat kacagnak,a baba imádja. Érdekes módon,az első perctől,hogy a baba megszületett,Anyu itta minden szavamat,hogy mit és hogyan kellene csinálni a kicsivel. Szóról szóra be is tart mindent,a mai napig.Etetéstől kezdve,még azt is megkérdezi,felveheti-e az adott szituációban. És rengeteget segít,vigyáz rá,hurcol minket kocsival bevásárolni,súlymérésre. bébivel kapcsolatban minden úgy van,ahogy én szeretném,és amikor egyszer erre rákérdeztem,hogy hogy van ez,azt mondta:TE vagy az anyukája,te tudod mi jó neki.
És ennek mintájára,gondolom,ugyanúgy beleszól minden másba,ami nem a babával kapcsolatos..nah,erre varrjatok gombot....
A magyarázat pedig egyszerű! Noha soha nem mondta ki, de azt ő is érezte, hogy szülőként sokat hibázott (talán nálad, a 3. gyereknél már kevesebbet, ezért is nem menekültél el messzire tőle). Tele volt a gyerekei neveklését illetően folyamatos szorongással, bizonytalansággal, lelkifurdalással. (Ki is alakult egy ördögi kör, mert minél jobban stresszelt ezek miatt, annál rosszabbul csinálta... de, mint azt te is érezted, mindemellett a jó szándék vezette.)
Most viszont felszabadult és boldog, felhőtlen nagymama lehet, mert már nem az övé a felelősség terhe, hiszen nem ő a szülő. Ő "csak" a nagymama, akinek megmondják (történetesen te, a lánya), hogy mit hogyan csináljon, mikor tesz jót a picinek.
Tisztaságmánia:)? Annyira kritikus még mindig? Ebből a szempontból hogy teltek ezek a hónapok?
És eltelt 3 év....és ha hiszitek,ha nem,már megvan a második gyerek is...és a helyzet rosszabb,mint valaha...
Lehet,h új kérdést kellett volna kiírnom,de a probléma ugyanaz,leszámítva,h már annyira sem tudom,sőt,nem is akarom tolerálni a dolgait...
Ma érkezett egy boríték tőle,jó vastag,kivágott újságcikkek tömkelege a gyereknevelésről,a házi takarítási praktikákról,és 4 A4-es oldal levél,amiben azt ecseteli,h minek kellett nekem még egy gyerek (aki 7 hónapos jelenleg),amikor a 4 évrs is annyira el van rontva...Felrobbanok,esküszöm..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!