Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szülők, van olyan, hogy...

Szülők, van olyan, hogy jobban szeretitek az egyik gyereketeket a másiknál? Mit tesztek, hogy ez ne érződjön?

Figyelt kérdés
Van egy 17 éves és egy 2,5 éves lányom. Sajnos azt veszem észre, hogy a kicsiért megőrülök, a naggyal viszont már alig beszélek. Nem akarok neki fájdalmat okozni, de egyszerűen nem tudom annyira szeretni, mint a kislányomat. Kegyetlenül hangozhat, de nem tudok az érzés ellen tenni. A nagylányom folyton hisztizik, már nem kitűnő gimiben, elég hanyag lett, visszabeszél. Nem akarom, hogy ebből később konfliktus legyen és tudom, hogy szörnyű, amit érzek, de hogyan tudnám leküzdeni? Ha valaki volt már hasonló helyzetben, kérem írjon.
2011. márc. 30. 16:58
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
68%
Ilyen korban persze, hogy visszabeszélnek és hisztiznek, a legtöbb kamasz ilyen. De vajon nem azért viselkedik így, mert látja, hogy te nem szereted úgy, ahogyan kellene? Gondolom, ő sem buta, és észreveszi, hogy te hogyan viszonyulsz hozzá. Ráadásul azt írod, nem is akarsz vele már beszélgetni. Pedig ez nagyon fontos lenne. Beszélgetés nélkül csak rosszabb lesz, mert mindketten a szőnyeg alá söpritek a problémákat, ahelyett, hogy megpróbálnátok megoldani őket. Ha másképp nem megy, akkor szakemberhez kell fordulni, családterápiára járni. Egy jó szakember segíthet helyre tenni a dolgokat. Ne hagyjátok tönkremenni a szülő-gyermek kapcsolatot. Szervezzetek közös programokat, csak te és a nagylányod. Menjetek el ketten sétálni, vásárolni, beülni egy cukrászdába, és nagyokat beszélgetni. A kicsit hagyd otthon, vigyázzon rá az apuka, nagymama, a lényeg, hogy a lányod azt érezze, hogy azt az 1-2 órácskát csak vele töltöd, és próbálj érdeklődni a gondjai, problémái iránt (mindegy milyen kis semmiségek), hogy érezze, fontos neked.
2011. márc. 30. 17:20
 12/33 anonim ***** válasza:
87%
Azért (is!) viselkedik így, mert megérzi hogy másképp szereted mint a testvérét
2011. márc. 30. 17:21
 13/33 anonim ***** válasza:
75%

Elég mellbevágó amit leírtál...

Én arra tippelnék, hogy a nagyobbikat talán túl fiatalon szülted, nem értél meg még annyira az anyaságra, a gyerekneveléshez fikarcnyit se értettél és ennek a nagylány issza meg a levét. Nagyon nem lennék a helyedben. Ezek az érzések nem normálisak, a szeretnek meg kell oszlania. ha 5 gyereked van, akkor 5 felé. Én elgondolkodnék egy pszichológus felkeresésén.

Ilyet amúgy legutóbb ismerőstől hallottam, hogy az egyik nagymama kerek-perec bevallotta, hogy nem tudja mindkét unokát egyformán szeretni, az is borzalmas, de ez...

2011. márc. 30. 17:23
 14/33 anonim ***** válasza:
84%

Mert szerinted a kicsi másképp fog viselkedni? Jézusom te nem voltál soha kamasz?? A többség ilyen mikor serdül..És erre az anyja meg hátat fordít neki... Grat.

Én is kamasz vagyok és mindig flegmázok, meg visszabeszélek, sőt 3-4es az átlagom, és ettől függetlenül a szüleim szeretnek, még akkor is ha sokat veszekszünk..

2011. márc. 30. 17:24
 15/33 anonim ***** válasza:
82%

Komolyan elvárod tőle, hogy gimiben kitűnő legyen? Normális vagy te??? Nem csodálom, hogy hisztizik és visszabeszél neked!

Undorító, szülőnek nevezett senki vagy...

Szeresd csak a kicsit, felejtsd is el a nagyobb lányodat, úgyis le fog téged magasról kakilni ha elköltözik.. És ne csodálkozz rajta!

2011. márc. 30. 17:26
 16/33 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem sürgősen próbáld elfojtani az érzéseidet, mert egyrészt a nagylányod szeretete is meginog irányodba, másrészt ellenséget csinálsz a két testvérből. Ha a nagyobb folyton azt látja, hogy te a picit ajnározod, előbb-utóbb féltékeny lesz rá, szerintem jogosan.

Én nem hiszem, hogy képes egy anya az egyik gyerekét jobban szeretni, mint a másikat, legfeljebb másképp szeretni. A nagyobbat már nem tudod irányítani, és ez nem tetszik neked, vagy pedig az ő szeretetéért, tiszteletéért már meg kellene küzdened, ellenben a kicsi még benned látja a világot.. Egyszerűbb az ő anyjának lenni, mint egy tininek.

A naggyal már soha nem lesz olyan kapcsolatod, mint most a kicsivel, mivel ő már félig felnőtt, így aszerint viselkedik. Nem kell ugyanúgy érezned irántuk, viszont ugyanolyan fontosnak kell lenniük a szemedben mindkettőnek. Tiniként nagy szüksége van egy anya támogatására, iránymutatására, érdemes lenne javítani a kapcsolatotokon, vagy pedig könnyen lehet, nagykorúvá válik és lelép.. Csinálj vele közös programokat, amikor csak ketten vagytok, és így jobban megismerhetitek egymást! Ő már nem az a kislány, aki 3 évvel ezelőtt volt, mielőtt teljesen belefeledkeztél volna az új baba várásába.. A személyisége valószínűleg nagyon sokat változott, nem érted őt, idegenek vagytok egymás számára.

Ha szeretnéd visszakapni a lányodat, meg kell ismerned őt újra.

2011. márc. 30. 17:30
 17/33 anonim ***** válasza:
83%
A nagyobbik egyébként nagyon is tudja, hogy őt nem szereted annyira, ezért viselkedik így. Bennem egyébként egy világ omlott volna össze, ha az anyám engem "annyira" nem szeretett volna. Nem akarok vájkálni az életedben, de a nagyobbik lányod meg a hozzá fűződő érzésed tipikusan azt mutatja, ami a becsúszott, nem tervezett, nem várt gyerekek sorsa.
2011. márc. 30. 17:32
 18/33 anonim ***** válasza:
34%

Én végül is megértem a kérdezőt. Attól, hogy Anya, még ember is, és egy ember képtelen egyelően szeretetet adni. Hol ez kap többet, hol a másik. Egyszerre, ugyanannyit lehetetlen, mert ezt nem lehet szabályozni. És a kérdező nem azt mondta, hogy a nagyot nem szereti már, hanem hogy nem annyira, mint a kicsit: Persze! Hisz a kicsi még aranyos, cuki, ennivaló, Ő még új, benne 'több titok' van mint a nagyban, de amint a pici is idősebb lesz, vissza fog állni a helyzet. Nem kell ezért Őt letámadni, csak bele kell gondolni a helyzetébe.

Kedves kérdező: Nyugodj meg és ne foglalkozz az itteni 'nem vagy anya' beszólásokkal! Időben a helyzet vissza fog állni, és nagyjából egyenlő mértékben fog kapni mind a kettő, de csakis akkor, ha nem rágódsz ezen többet.

A lányod azért viselkedik így, mert érzi, hogy így érzel. Menjetek fagyizni, shoppingolni, vagy üljetek be valahova egy kávéra beszélgetni. Nézhettek akár együtt filmet, vagy járhatnátok együtt sportolni...stb Az a lényeg, hogy ne érezze magát egyedül, mert a végén bele fog ebbe őrülni és összetörik.

2011. márc. 30. 17:48
 19/33 anonim ***** válasza:
72%
Jézusom, hát ez tényleg nem szép tőled -.- Minek ilyennek 2 gyerek. Csak a pici érdekli a másik le van kakilva. Undorító, faj túskó
2011. márc. 30. 18:02
 20/33 anonim ***** válasza:
74%

érzi az a szerencsétlen lány, h őt nem szereted annyira, ezért beszél vissza.

sztem csináljatok több közös programot, amikor nincs ott a kicsi, hagyd közben a mamára, apukára.

beszéljetek, csináljatok csajos dolgokat, menjetek úszni, v. vásárolni.

próbáld meg ne éreztetni vele azt, h őt nem szereted annyira. mikor vele vagy, ne a kicsi legyen a téma.

am. arra készülj fel, lehet, h a kicsi rosszabb lesz, ha felnő...a tinikor kicsit mindenkit kifordít magából, még az ált. kiegyensúlyozottabbakat is, akiket nagyaon szeretnek v. egykék, és így csak velük törődnek.

ez most egy ilyen időszak...sztem a tanulás miatt se nyaggasd, majd rájön ő úgyis, h fontos dolog az.

sok sikert!

20/L

2011. márc. 30. 18:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!