Elmagyarázza nekem valaki miért olyan nagyon elítélendő dolog albérletben gyereket vállalni?
Itt mindig azt látom, hogy szidják azt, aki albérletbe vállal gyereket, meg ilyenekt írnak, hogy gratulálok, ha ilyen hülye vagy, hogy albérletbe szülsz. Nem értem, miért? Én egész másképpen látom.
Egyik az, hogy a modernebb európai részeken ez a röghözkötöttség már nevetséges. Hogy itt szinte az egyetlen életcél, hogy legyen egy lakás/ház és kész.
A másik az, hogy ha attól rettegnek, hogy jaj mi lesz, ha nem tudja fizetni, akkor meg nem titok, hogy azok a magyar emberek, akik nem olyan "szerencsések", hogy örököljenek vagy ajándékba kapjanak egy lakást, azok bizony akár 50 éves korukig is fizetik a lakáshitelt. Az pedig azt jelenti, ha azt nem tudják fizetni, akkor egy idő után kihúzzák alóluk a lakást és köszönik szépen, amit eddig befizettek. Míg, ha baj van, akkor albérletből mondjuk mehetnek egy olcsóbba, kisebbe, messzebbibe.
Arról nem beszélve, hogy lehet nem a sarki gyárban akar valaki élete végéig dolgozni és egyszerűbb költözni a munka után albérletből.
Akkor mi ezen a ciki?
Nekem az albélettel az a bajom,hogy másé.Az ő szava dönt.Ha át akarom alakítani a lakást/házat és például ki akarok bontani egy falat,mert nem férük el vagy bármi mást,akkor ki kell kérnem az engedélyét.Mintha még mindig a szüleimmel laknék.
Ha lejár a szerződés,amit kötöttünk,mondhatja azt,hogy ki kell költöznün,mert el akarja adni a lakást vagy a lánya költözik be.Nekünk pedig menni kell.Akkor is,ha már berendezkedtünk,a gyerek a közeli oviba jár a munkahelyünk csak egy megállóra van stb.Akkor pedig borul minden és nem a mi döntésünk,nem azért van így,mert nem fizettünk.
Nem szeretem azt az érzést,hogy mások irányítanak,még akkor is,ha rendesen fizetek.
Tudod, azért a "modernebb európai részeken" is szívesebben laknának az emberek a saját házukban/lakásukban, csakhogy ott sokkal nehezebb saját ingatlant szerezni (egyelőre) mint nálunk...
És itt nem csak a "röghöz kötöttségről" van szó, hanem arról, hogy az albérletben nem a SAJÁTOMBAN lakom, ott nem csempéztethetem olyanra a fürdőszobát, amilyenre akarom és a Tulajdonos akkor rak ki, amikor kedve tartja!...
Egy albérletben el kell fogadnom a Tulajdonos ízlése szerinti konyhabútort, tűzhelyet, tapétát...
Nem érdemes áldoznom rá, hogy szépítsem a lakást (úgysem az enyém)...
A Tulajdonos úgy emelheti a lakbért, ahogy akarja, ha nem tudom fizetni, akkor mehetek tovább egy másik bérelt lakásba...
Az ember azért is szeretne SAJÁT házat/lakást, hogy a gyerekeinek valamit átadhasson halála után, ezzel is segítse!
Aztán ha belegondolsz és utánaszámolsz : a bérelt lakás havidíja kb. annyi, mintha a SAJÁT lakásod hiteleit törlesztenéd, csakhogy az 10-15-20 év múlva a sajátod lesz (nem úszik el a pénzed), az albérletre kidobott pénz meg a semmibe megy (a Tulajdonost gazdagítja)...
Hidd el, mindenütt megvan az igény az emberekben a SAJÁT ház/lakás iránt, csak nálunk egyelőre még könnyebb ezt elérni, mint a "modernebb európai részeken"...
A gyerekről : az állatok is előbb fészket/kuckót építenek az utódaiknak, csak utána raknak tojásokat vagy szülnek kicsinyeket...
No, ezért lett alapvető erkölcsi elvárás, hogy akkor szüljünk gyereket, ha van lakásunk! A gyereknek biztonságra, OTTHONRA van szüksége, ez pedig egy ideiglenes albérletről nem nagyon mondható el.
Senki sem úgy kezdi,hogy ott van a feneke alatt a kocsi,a ház..vagy ha igen,akkor már valószínű,hogy nem a húszas éveiben jár.Én 25 évesen legkésőbb szülni szeretnék..nem akarok arra várni,hogy mikor lesz 100%osan biztos anyagi hátterem,mert az lehet hogy még 10-15 év..
Tehát semmi ciki nincs ebben!
Nem értem én sem a problémát, hisz a mai körülmények között, szülői támogatás nélkül egy párnak nagyon sok idő mire összehoz egy lakást/házat, és azon is ott van szinte biztos a hitel. Ha arra várnának, hogy tehermentes legyen, már nem is vállalhatnának gyereket. Szóval, nem értem az ítélkezést. Inkább vállaljanak bérelt házba gyereket, minthogy arra várjanak, hogy összejöjjön a saját, aztán ülnek szomorkodva, hogy kifutottak az időből.
Szóval, nem ciki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!