Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nagyon lusta lettem, aki járt...

Nagyon lusta lettem, aki járt már ilyen cipőben, mivel tudta kibillenteni magát?

Figyelt kérdés

Sajnos engem is egyre jobban zavar és szeretnék tenni ellene. De többet, mint a "na most megfogadom és kemény másfél napig sikerül is".

Sokáig zaklatott volt a magánéletem, mondhatni, hogy a tipikus "szingli" életmód volt rám jellemző. Rendre félresikerültek a kapcsolataim, köztük meg állandó volt a belső feszültség. Ezt az erős érzést, energiát munkára és tanulásra fordítottam egy idő után, szinte úgy működött, mint a benzin a járműveknek.

Néhány éve összejöttem a férjemmel, nagyon jó ember, de néha már-már túl készséges is. Hajlamos helyettem is megcsinálni dolgokat, az elmaradásaim se tetszenek neki, de nem igazán teszi szóvá.

Ha szorít a cipő, mert határidős munka van, akkor biztosan az utolsó pillanatban állok neki és határidő előtt fél perccel küldöm el az anyagot - kicentizem, amennyire lehet.

Most vizsgaidőszak van, szinte csak olyan tárgyakkal, amiket nems zeretek, így még nehezebb a könyv mellett tartani magam. Nagyon kreatívan bármi más "fontosabb" tevékenységet kitalálok, de főképp a halogatás jellemző rám. De ebből fakad az is, hogy egyre idegesebb vagyok a halmozódó teendők miatt, a vizsgák is egyre közelebb vannak.

Mindig felállítok fantasztikus terveket, hogy akkor holnap korán felkelek, ezzel és ezzel végzek... persze semmi nem lesz belőle, mert arra is képes vagyok, hogy a szemközti homlokzaton ülő galambot tanulmányozzam, ahelyett, hogy a kezemben levő könyvet olvasnám.

A férjemet mégse dobhatom ki, hogy "bocs, de csak akkor vagyok agilis, ha szenvedek, mert ez generál nagy energiákat".

Járt már valaki hasonló cipőben? Milyen módszerrel tudtátok megoldani ezt úgy, hogy ne csak 1-2 napig tartson a kitartás?

2011. jan. 4. 08:59
1 2 3 4 5
 31/50 anonim válasza:

Ahogy látom elég sokan járunk ebben a cipőben, énis hasonló helyzetben vagyok, mindjár vizsgázom, ehelyett itt kockulok... nem részletezem a helyzetem, leírták már páran hogy van ez.

Az oka szerintem pont ez a modern világ ahol lassan ki se kell mozdulnod otthonról pl. internetről mindent el lehet intézni, az ember nincs kényszerítve arra hogy maga ássa ki a földből a krumplit, és főleg ha van valakije aki anyagilag segít és alapvetően boldoggá teszi, az ember még kevésbé motivált arra hogy bármit is tegyen. Én is nagyon utálom ezt az érzést, ezt a lustaságot, de szerencsére eddig minden vizsgám sikerült, ha az utolsó percben is kezdtem rá tanulni.

Nem hiszem hogy van rá megoldás, én legalábbis nem látom, hiába van ami motiváljon (diploma megszerzése, munka, saját lakás stb).

Az álmom az, hogy ne kelljen semmit csinálnom, a férjem eltartson, cserébe én mosok főzök rá, foglalkozom a gyerekkel stb... és hát ez elég gáz hogy ilyen vagyok :)

Mi lusták reméljük, hogy így vagy úgy de valahogy végigvészeljük az életet.

2011. jan. 4. 10:36
 32/50 anonim ***** válasza:

Engem is az gondolkodtad el néha, hogy volt, amikor két állásom volt. Egy nappal, egy éjszaka. És teljesítettem. Amikor külföldre költöztem, akkor meg 16 órákat kellett lenyomni olyan fizikai munkában, hogy ép eszem nem fogja fel, hogy voltam rá képes. De most, hogy kötetlen a munkaidőm, most elszalad velem a ló. Komolyan vágyom egy nyolc-tízórás kemény munkára, hogy kordában legyek tartva, de ilyenkor meg lekeverek magamnak két pofont, hogy nem lehetek ilyen barom, mindenki cserélne velem, nehogymár rosszabbra vágyjak!

Szóval csak kívülről tűnik apró problémának.

Számonkérés nálam nem működne, mert csak vállat rándítanék :) De szívesen megkérdezem tőled esténként, mit csináltál ma.

Házimunkával egyébként hogy állsz?

2011. jan. 4. 10:38
 33/50 anonim ***** válasza:

Egyszer olvastam egy érdekes módszert. Nálam bevált.

Akkor szoktam elővenni ha elkezdek nagyon halogatni.

A lényege valahogy így néz ki:Írok egy szerződést önmagammal.

A szerződés elsőrészéhez összegyűjtök egy listát a céljaimról. Majd összeirom mi mindent kell érte tennem. A célokat és a teendőket rangsorolom és leosztom heti adagokra. A kissebbeket akár pontosan egy vagy több napra.

Igyekszek hetente 10 ilyen tipusu teenődél nem többet felirni.

A tanulás nálam például így néz ki.: Akarom ezt az XY diplomát/végzettséget/tudást mert.... Semmi kedvem több időt eltölteni vele az életemből mint amennyi elkerűlhetetlen. Ezért nekem fontos, hogy minnél hamarabb sikeresen befejezzem a vizsgáimat. Most -és itt egy felsorolást írok- a tárgyak vannak soron.

Aztán leírom a jelenleg legfontosabb tárgyat leosztom menyit és hogyan tanulok belőle azon a héten minden nap. Például reggel és este 30-30 oldalt

A szerződés második része pedig a lényeg: "Én XY vállalom e szerződés feltételeit. Amennyiben nem teljesíteném, kettétépek 5000 ft-ot és kidobom a szemetesbe."

hely, dátum, név, aláírás,

Amikor először olvastam a módszert nagyon furcsán néztem. Viszont nekem működik. Az az elve, senki se szeret pénzt veszíteni. (Egyszer pénz helyett egy adag bonbonnal csináltam ilyet. De állítólag a pénz a legjobb.) Olyan nagy pénz összeget kell felírni amit már rosszul esne elveszíteni. Az én esetemben ez jelenleg 5000 ft. Ha neked más az összeg, akkor vállald azt.

2011. jan. 4. 10:43
 34/50 anonim ***** válasza:

Ez az egymástól kikérdezés csak azért nem jó, mert mindig csak belépegetünk ide, és azzal is telik az idő :P

Amúgy én szeretnék változtatni, olyan jó lenne aktívnak lenni, vagy legalábbis minden percemet valami értelmes dologgal tölteni. Volt pl. egyszer, hogy találtam neten egy játékot vizsga előtt két nappal, van egy világtérkép, be kell írni az országneveket (angolul) és amit jól írtál be, az megjelenik a térképen. 2 nap alatt megtanultam a világ összes országát :D

Nekem is sikerülni szoktak a vizsgáim, csak nem mindig úgy, ahogyan szerettem volna. A másik meg, hogy sajnos nagyon jól bírom/bírtam a nem alvást, és ezt a lustaságommal karöltve kegyetlenül mindig ki is használtam. Volt olyan hét, hogy csak 2-3 órákat aludtam egy éjjel, annyira le voltam mindennel maradva. Mentem úgy vizsgára, hogy egész éjjel nem aludtam előtte egyáltalán. A félév végére sikerült mindig teljesen kiütnöm magam, amikor végeztem minden vizsgámmal, két hétig nem bírtam felkelni az ágyból a nyáron. Igen, sikerülnek a vizsgáim, de ez azért már durva, erről le szeretnék szokni. Fölöslegesen kínzom magam...

2011. jan. 4. 10:45
 35/50 A kérdező kommentje:

Tinker Bell: igen, a vizsgák sikere csak rajtam múlik. Ami nem számolós tárgy, abból szinte tanulás nélkül megyek át, néha meglepően jó jeggyel.

Anno a matek szigorlatomra kénytelen voltam tanárhoz járni, mert kb a gimnáziumi anyag is hiányzott a fejemből. Három hónapig napi 3-4 órákat ültem a tanárral, átvettünk kb 6-7 évnyi anyagot és sokadszorra, de végül átmentem.

A "dumálós" tárgyakból röhögve megyek át, ha nem tudok a választ, ki tudom dumálni magam, eddig mindig sikerült.

De a kiskapukat is rettentő ügyesen megtalálom. TAvaly bementem a kredit átszámításokért felelős hölgyhöz. Mivel mozdultam szakon belül (angolról magyar nyelvűre), nem mindegyik tárgyban voltak biztosak, hogy az új képzésnek megfelel. Olyan halál magabiztosan böködtem tárgyakra, hogy az itt ez lenne (nem az volt...), hogy fél óra alatt lett plusz 80 kreditem. Tehát ha kreatívnak vagy meggyőzőnek kell lenni, az nagyon megy. Amikor csak le kellene raknom a seggem, akkor bezzeg...

Ahogy valaki írta, hogy ő két műszak mellett tevékenyebb volt... Na pontosan ezt érzem én is. Valószínű, hogy akkor nőne bea fejem lágya, ha már gyerekem lenne és nem lenne kifogás, hogy "most két napig nincs kedvem ezzel foglalkozni". Vagy bármi más, ami állandó tevékenységet igényel és nem bújhatok ki alóla. Mert azt nagyon tudok...

2011. jan. 4. 11:16
 36/50 A kérdező kommentje:

Volt egy házimunkás kérdés is:

azt megcsinálom, de ott is jellemző, hogy hagyom felhalmozódni, amikor már nagyon randa a látvány, akkor nekiállok. Olyankor ragyogó, rendezett, csíramentes a lakás. De hogy naponta 10 percet pakoljak vagy ezt-azt tisztogassak... Inkább hetente 3 óra egy füsttel.

Egyedül a mosogatást csinálom naponta, mert annak szaga lenne és el se férnék a konyhában...

2011. jan. 4. 11:18
 37/50 anonim válasza:

Diplomázás előtt a legrosszabb: az utolsó vizsgák pff..., a szakdolgozattal való nyűglődést, úgy utáltam, hogy megfogadtam SOHA TÖBBÉ nem fogok írni...

Az utolsó félévet és az államvizsgát végig bőgtem, és a tételeket és b###tam megtanulni. Egyszer csak vége lett és felszabadultam...

Kitartás, az idő eltelik a sulinak vége lesz...

2011. jan. 4. 11:23
 38/50 anonim ***** válasza:

Többé-kevésbé velem beszélgetsz itt, mert az én felvetéseimre reagáltál :), úgyhogy akkor én kérdezek tőled valamit (csak érdességképpen, később elmondom, miért).

Gyerekkorodban előfordultak-e ilyen dolgok, pl. büntettek-e házimunkával, takarítással, vagy fektettek-e erre túl nagy hangsúlyt, vagy pl. a tanulással kapcsolatban volt-e nagy elvárás, kötelező volt-e mondjuk a szobádban ülni és "tanulni", holott már befejezted?

Egy pszichológustól olvastam erről valamit, majd elmondom később, mit.

2011. jan. 4. 11:26
 39/50 A kérdező kommentje:

Házimunkával soha nem büntettek. A tanulást presztízskérdésnek tekitnették. Mondjuk most is úgy érzem, hogy nem magamnak tanulok, hanem mert "mi az, hogy nem lesz diplomád?".

Pedig pont magamat ismerve egy-két évet halasztani akartam érettségi után és dolgozni BÁRMIT, hogy motivált legyek a tanulásban. Mert ha egy évig ládákat pakoltam volna, jobban tudtam volna értékelni a tanulást.

No meg az agyammal nincs, gond, nagyon ok esetben józan paraszti ésszel ki tudtam váltani a tanulást. Elvileg bármilyen szak elvégzésére képes lennék, ha csak az agyi képességeimen múlna. De ahová már szorgalom is kell...

Mst azon gondolkoztam, hogy most még van egy fél órás elintéznivalóm. Holnap vissza kellene mennem orvoshoz, de azt el fogom egy héttel halasztani (már jól vagyok). Délután nekiállok és csak akkor teszem ki a lábam itthonról, ha a számvitel tanáromhoz kell mennem.

Fizikailag most kipihent vagyok, valószínű, hogy három nap éjszakázás belefér, úgyhogy most megint marad a koffeinmérgezéses tanulás néhány napig. Ha ezen a vizsgán túlvagyok, onnantól már könnyebb lesz.

Próbálok csak péntekig gondolkozni, ha megvan a vizsga, akkor majd jöhet a többi tanulnivaló, addig nem törődök velük.

Az idegesít legjobban, hogy a két ünnep között semmi dolgom nem lett volna, mégse nyúltam a könyvekhez :(

2011. jan. 4. 12:06
 40/50 Tinker Bell ***** válasza:

Ezen már ne rágd magad, hogy nem tanultál! Így alakult, kész, vége! Viszont arra koncentrálj, hogy ez a számvitel vizsgád meg legyen! Én holnap tudom meg az enyémnek az eredményét és már nagyon várom! Kíváncsi vagyok majd a te eredményedre is! =o)

Amikor van egy ki időd, tessék tanulni!

2011. jan. 4. 12:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!