Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért elvárt, hogy a gyerek...

Miért elvárt, hogy a gyerek mindenét hátrahagyva, sokszor tőbb ezer km-ről jöjjön haza ápolni idős szüleit? Miért nem opció, hogy a szülő megy a gyerek után?

Figyelt kérdés
Egy haláleset kapcsán jött fel bennem. Miért a gyerek menjen a szülőkhöz, miért nem megoldás az, hogy a szülő költözik? Ha én elköltözöm Németbe, közben anyám lerobban, én dobjak el mindent, és jöjjek haza kukutyinfalvára, ezzel elbukva a kinti melót, stb. Miért nem az a megoldás, hogy anyámat kiviszem, és ott keresünk megoldást? Mert "az öregek már nem akarnak menni a jól megszokott környezetből". Értem, de ő majd telefonon beszél a szomszéddal, én meg ha hazajövök, lehet, soha többé nem lesz ilyen munkahelyem. Én élek szociális életet, ő max a dokival beszél, a 2 szomszédon kívül. Nem értem az emberek felfogását.
tegnap 23:11
 1/5 anonim ***** válasza:
25%
Németbe bele?
tegnap 23:19
 2/5 anonim ***** válasza:
24%

Mert önző vagy. Egy kivagyi "németes" (régen ezek voltak az "amerikások"), na pont annyi eszed is van, mint azoknak volt. Nemhiába kapták ezt a gúnynevet.

A nagy németezésben a hála fogalma mond valamit? Anyád kb senki? Mert felnevelni kötelessége volt, a barinőd meg sooookkal többet tett már érted, tehát anyád kb idegen, örüljön, ha megismered az utcán, és ha akar valamit, alkalmazkodjon.

Ez a hála. Nagyon szép. Ezért megértr anyádnak minden könny, amit érted ejtett élete során.

tegnap 23:27
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Egy idős embernek sokkal nehezebb megszoknia egy új környezetet. Látatlanban is megértek minden időst, aki nem akar elköltözni megszokott otthonából. PLáne nem külföldre, ahol valószínűleg a nyelvet sem ismeri. Az ilyen környezetben pl. felgyorsulhat a szellemi leépülés is, hiszen nem tud beszélgetni senkivel rajtad kívül.

De természetesen az sem várható el, hogy te eldobd a munkahelyedet. Az várható el, hogy te fogadsz melléje olyan ápolót/segítőt, aki megteszi mindazt, ami testileg-lelkileg szükséges neki.

tegnap 23:44
 4/5 anonim ***** válasza:

Sok olyan eset is van, amikor az idős szülő megy a gyerek után. Viszont nem véletlenül mondják, hogy öreg fát nem lehet átültetni. Szerinted mennyit ront egy alapból már ingatag egészségű ember állapotán, ha kiragadod a megszokott környezetéből, az ismerősei közül, hogy egy idegen kultúrájú országban éljen, ahol rajtad kívül senkit sem ismer, talán még a nyelvet sem beszéli, idegenek a szokások, a lakóhely, minden? Ha változik a lakóhelyük, azt még országon belül is nehezen szokták viselni.

Egyébként meg nem kell otthagynod anyád miatt a jól fizető külföldi állásodat és őt ápolnod: itthon is kereshetsz neki öregek otthonát. Megjegyzem, ha kiviszed magadhoz és lerobban annyira, hogy ápolni kell, mit csinálsz? Otthagyod a jól fizető munkád és ápolod? Vagy berakod egy - számára idegen országban - az öregek otthonába? Vagy fizetsz házi segítséget, amire még itthon is rámegy az ember gatyája.

Van egy ismerős család, ahol az amúgy több nyelven beszélő, nyitott szemléletű, világlátott anyuka azt mondogatta a gyerekeinek, hogy menjenek nyugodtan bárhova a világban, legfeljebb majd utánuk megy öreg napjaira. Egyik gyerek sincs már itthon, de megmondta nekik, hogy ő már "öreg fa" és inkább marad.

tegnap 23:55
 5/5 anonim ***** válasza:

Érdekes, sok nálunk nagyobb területű országokban több Magyarországnyi távolságra élnek egymástól a rokonok, és nem várják el a szülők a gyerekeiktől, hogy életük végéig hozzájuk legyenek szögelve. Ha máshol el tudják vágni a köldökzsinórt, tud mindkét fél önállóan funkcionálni, majd kétirányú kompromisszumokat kötni, ha szükséges, akkor itt miért nem megy?

Egy életen át az adósom vagy, mert a világra hoztalak. Ez egy nagyon egészségtelen és zsarnoki mentalitás, de sajna évszázadokig nagyon kényelmesen működött.

ma 00:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!