Hálátlan vagyok, hogy nem tudok örülni egy olyan háznak, amit a tudtom nélkül vettek meg?
A férjemmel nyáron házasodtunk össze, kis túlzással azóta háznézőben vagyunk. Van egy nagyobb megtakarításunk, ami mellé már csak a babavárót vennénk fel, ha muszáj.
Vidéken élünk, a kínálat nem túl kecsegtető. Most ősszel anyósomék utcájában lett meghirdetve egy ház, 2 éve épült, válás miatt akarták eladni.
Megnéztük belülről is, szép nagyon, eddig ez volt a legjobb, viszont az ára is magasabb volt jóval, még a mai viszonylat mellett is drága. Plusz, anyósoméktól 3 házra volt, én annyira ennek sem örültem, mert bár nagyon jó a kapcsolat, anyósom néha nem érzi azt, hogy felnőttünk és a férjem már nem a kisfia. Pl. van kulcsa a lakásunkhoz, néha úgy jelentette be, hogy itt van, hogy hallottam, beírta valaki a kódot és jön fel. Vagy itthon volt párom testvére, vasárnap hajnali 4-kor arra ébredtünk, hogy valaki matat a zárral... Ő volt, mert az anyja odaadta neki a kulcsot, hogy buliból ne taxizzon haza, hanem aludjon nálunk nyugodtan (csak nekünk erről senki nem szólt). Lett már vele/velük beszélve erről többször, valamennyit javult is, de nem akartam kockáztatni.
Megbeszéltük, hogy azt a házat hagyjuk, mert a babavárón felül rengeteg hitelt kellett volna felvennünk és kicsit már sok volt ez a több hónapnyi keresgélés, megbeszéltük, kicsit jegeljük most ezt.
Erre hétvégén anyósomék mondták, hogy van egy bejelenteni valójuk, menjünk át. Megvették nekünk a házat még októberben... Merthogy látták, mennyire tetszett és így majd közel lehetnek, hogy segítsenek az unokák körül, mennyire könnyebbség lesz, hogy nem kell az egész városon majd átautózni állandóan. És a megtakarításunkat pedig gyarapítsuk a gyerekeknek inkább.
Nekem ez egy hatalmas nem, ugyanezt csinálta az esküvőnél, kicsiben (pedig mindent mi fizettünk ki, ha visszajön, visszajön, ha nem, akkor nem alapon, pont azért, hogy ne legyen egyik részről sem a beleszólás). Jaj ne rendeljünk sütit, desszertasztalt, ő már rendelt kalácsot. A helyszínen tudtam meg, hogy ő két barátnőjének az unokáit befogta virágszórónak, ott álltak mini menyasszonyként, mikor semmi ilyet nem akartunk.
Mondtam a férjemnek, ő is egyetértett, tegnap beszélt is a szüleivel. Teljesen máshogy jött haza, akkor már azzal jött, hogy ez mekkora segítség és örülnünk kéne, ne legyek ennyire hálátlan, mert az ő szülei legalább segítenek... Erre felkaptam a fejem azért, mert nem érzem, hogy az én szüleim ne segítettek volna. A megtakarításunk egy része abból van, hogy én eladtam a pesti lakásomat, amit tőlük kaptam anno, mikor felvettek az egyetemre. Apukám autóját használjuk, mint második autó, mert mikor a miénk elromlott, első szóra hozta, hogy legyen. Mikor kész lett a miénk, mondta, hogy maradjon, kényelmesebb így, neki van másik.
És ez is, hogy ezt a hátunk mögött, titokban csinálták... Később, ha lesz gyerekünk és valamelyik elvünkkel nem értenek egyet, titokban máshogy csinálják majd? Ha nem veszek meg a gyereknek egy 73. játékot, ők megveszik sunyiban?
Kedves Kérdező!
Nagyon nehéz helyzetbe kerültél, és attól tartok, itt nincs igazán jó választási lehetőséged, csak a nagyon és a kevésbé rossz között. Remélem, lesz erőd végigcsinálni.
Gondoltál rá, hogy biztonságba helyezd a pénzt, amit a lakásodért kaptál? Kemény időszak következik rád, valószínűleg a férjeddel is szembe kerülsz, nemcsak a családjával, és elképzelhető, hogy rossz tanácsra hallgat - sajnos gyakori, hogy egy válság hatására a házastárs kifordul magából, és minden eszközt bevet a másik megtörésére. A közös számlátokon lévő összeg pillanatnyilag mindkettőtök számára hozzáférhető, de ha eltűnik onnan, akkor bottal ütheted a nyomát.
Mivel a lakásod hozott tulajdon volt, az ára a magánvagyonodat képezi. A helyedben bemennék egy másik bankba, nyitnék egy számlát, amihez csak nekem van hozzáférésem, utána becsattognék a közös számlát vezető bankba, és átutalnám az új számlámra a lakás árát. Ha nem akarnám, hogy a bankszámlaszámnak nyoma maradjon (mert mondjuk az elmúlt két napban csúnya jelenetek zajlottak az anyósék által vásárolt ház miatt, és esetleg megrendült volna a házasság is), akkor pedig felvenném az összeget (előtte két nappal jelezve a kp-felvételi szándékomat), és egy megbízható rokon/barát kíséretében átvinném az új számlát vezető bankba, és befizetném magamnak.
Aztán ha valaki reklamál miatta, akkor felvilágosítanám, hogy ez változatlanul a magánvagyonom, és egyelőre nem szándékozom bedobni a közösbe, amíg nem látom biztosítottnak a helyzetemet. Ugyanis közös házatok nincs, ha meg is kapjátok az újat, az nem a tied lesz, de az ajándékot 10 (vagy 15?) évig vissza is lehet követelni, viszont annyi ideig nem feltétlenül húzza ki egy olyan házasság, ahol a szülőknek mindenbe beleszólási joga van, és ezzel vissza is élnek.
Mert az, hogy 180.000 Ft havi bérleti díj fejében simán átjáróházat csinálnak már most is az otthonotokból, az minden, csak nem normális, de garantálja, hogy az új házban még kevesebb önállóságotok lenne... (Most komolyan, miért maradtatok ott még a hajnalban beállító öcsi esete után is? Ez az összeg nem szívességi, hanem piaci ár, ha mástól vesztek ki egy lakást, az havonta 1-2 alkalommal mehet oda előzetes egyeztetés alapján ellenőrizni a bérlemény állagát, nemhogy kénye-kedve szerint megjelenik, és mást is a nyakatokra küld.)
Hol tart az ügy, közelednek az álláspontok, vagy áll a bál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!