Hálátlan vagyok, hogy nem tudok örülni egy olyan háznak, amit a tudtom nélkül vettek meg?
A férjemmel nyáron házasodtunk össze, kis túlzással azóta háznézőben vagyunk. Van egy nagyobb megtakarításunk, ami mellé már csak a babavárót vennénk fel, ha muszáj.
Vidéken élünk, a kínálat nem túl kecsegtető. Most ősszel anyósomék utcájában lett meghirdetve egy ház, 2 éve épült, válás miatt akarták eladni.
Megnéztük belülről is, szép nagyon, eddig ez volt a legjobb, viszont az ára is magasabb volt jóval, még a mai viszonylat mellett is drága. Plusz, anyósoméktól 3 házra volt, én annyira ennek sem örültem, mert bár nagyon jó a kapcsolat, anyósom néha nem érzi azt, hogy felnőttünk és a férjem már nem a kisfia. Pl. van kulcsa a lakásunkhoz, néha úgy jelentette be, hogy itt van, hogy hallottam, beírta valaki a kódot és jön fel. Vagy itthon volt párom testvére, vasárnap hajnali 4-kor arra ébredtünk, hogy valaki matat a zárral... Ő volt, mert az anyja odaadta neki a kulcsot, hogy buliból ne taxizzon haza, hanem aludjon nálunk nyugodtan (csak nekünk erről senki nem szólt). Lett már vele/velük beszélve erről többször, valamennyit javult is, de nem akartam kockáztatni.
Megbeszéltük, hogy azt a házat hagyjuk, mert a babavárón felül rengeteg hitelt kellett volna felvennünk és kicsit már sok volt ez a több hónapnyi keresgélés, megbeszéltük, kicsit jegeljük most ezt.
Erre hétvégén anyósomék mondták, hogy van egy bejelenteni valójuk, menjünk át. Megvették nekünk a házat még októberben... Merthogy látták, mennyire tetszett és így majd közel lehetnek, hogy segítsenek az unokák körül, mennyire könnyebbség lesz, hogy nem kell az egész városon majd átautózni állandóan. És a megtakarításunkat pedig gyarapítsuk a gyerekeknek inkább.
Nekem ez egy hatalmas nem, ugyanezt csinálta az esküvőnél, kicsiben (pedig mindent mi fizettünk ki, ha visszajön, visszajön, ha nem, akkor nem alapon, pont azért, hogy ne legyen egyik részről sem a beleszólás). Jaj ne rendeljünk sütit, desszertasztalt, ő már rendelt kalácsot. A helyszínen tudtam meg, hogy ő két barátnőjének az unokáit befogta virágszórónak, ott álltak mini menyasszonyként, mikor semmi ilyet nem akartunk.
Mondtam a férjemnek, ő is egyetértett, tegnap beszélt is a szüleivel. Teljesen máshogy jött haza, akkor már azzal jött, hogy ez mekkora segítség és örülnünk kéne, ne legyek ennyire hálátlan, mert az ő szülei legalább segítenek... Erre felkaptam a fejem azért, mert nem érzem, hogy az én szüleim ne segítettek volna. A megtakarításunk egy része abból van, hogy én eladtam a pesti lakásomat, amit tőlük kaptam anno, mikor felvettek az egyetemre. Apukám autóját használjuk, mint második autó, mert mikor a miénk elromlott, első szóra hozta, hogy legyen. Mikor kész lett a miénk, mondta, hogy maradjon, kényelmesebb így, neki van másik.
És ez is, hogy ezt a hátunk mögött, titokban csinálták... Később, ha lesz gyerekünk és valamelyik elvünkkel nem értenek egyet, titokban máshogy csinálják majd? Ha nem veszek meg a gyereknek egy 73. játékot, ők megveszik sunyiban?
Én a helyedben megmondanám a férjnek, hogy nem vagy hajlandó beköltözni egy olyan házba, amihez neked se közöd, se jogod nincs.
Valami már írta korábban, de ez egy baromi fontos szempont: anyós nem tudja NEKTEK adni a házat, hiába mondja, csak a férjednek ajándékozható. Te ott nem leszel senki, és a mostani konfliktusokat tekintve ez baromira gáz.
Úgyhogy én ultimátumot adnék: veszünk egy házat közösen, ami kettőtöké, vagy költözhet a mama házába, de akkor nélküled.
A kedves mama, ha valóban segíteni akart volna, akkor a pénzt adja oda/ajánlja fel, és nem a döntést veszi ki a kezetekből. Ha ezt a férjed nem érti, az nagyon gáz, és nem sok jót jelent a jövőre nézve.
Ajándékozott bárki lehet, annyi, hogy illetéket kell fizetni.
Vagy, először a férjemnek ajándékozza 1/1, ő pedig nekem a felét.
Neked nem kell beszállnod 1 Ft-tal sem?
Akkor vehetsz egy lakást, amit kiadsz és akkor lesz plusz jövedelmed is és lesz hova menned válás esetén.
Ez nagyon gáz, de a leggázabb a férjed, akit a pénzen keresztül rángatnak, ahogy csak akarnak. Bakker, beállítanak, amikor akarnak, meg rátok küldik egy szó nélkül a gyereket, kulccsal? Abban a pillanatban cseréltem volna zárat, hiába az ő lakásuk. Fizetsz érte, hogy ott legyél; amit művelnek az birtokháborítás...Mit művelnének akkor a házban? Majd egyszer arra mész haza, hogy beültette a kertet, vagy kedvére pakolászott a fagyasztódban, mert az övé megtelt?
Ennek most kellene elejét venni (vagy kellett volna az első konfliktudok alkalmával), és a helyedben nagyon sürgősen vennék egy másik lakást a pénzből, ami még megvan. Hidd el, ilyen família mellett kelleni fog...
45 - nem biztos, hogy neked fogja ajánékozni a felét, tehát ottmaradhatsz semmi nélkül, pedig te már beletetted a lakásodat a közösbe.
Tényleg ügyvéd kéne.
Szomorú, de ilyen családi "jó" dolgok is okozhatnak komoly gondot.
Hát én tudod mit csinálnék?
Beköltöznék. Emellett abból a pénzből, amiért eladtam a lakásomat, vennék egy másikat, pesten, vagy valahol egy közeli nagyvárosban. Azt a lakást kiadnám, és lenne belőle bevétel. A saját nevemre venném, úgyis a gyerekeim öröklik majd. Ha minden oké, akkor lesz majd a gyerekemnek lakása.
Ha meg nem oké, akkor tudnám szedni a cókmókomat, és lenne hova költöznöm.
Ja, és természetesen mindenki háta mögött (anyós, férj) venném a lakást, ha bárki is beleszólna, az lenne a válaszom, hogy dehát ebben a családban ilyen nagy beruházásokat nem szokás megbeszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!