Közeleg a karácsony, hogy lehet leállítani a “kötélhúzást”, hogy minden rokon azt várja hogy csak vele töltsünk minél több időt?
Vőlegényemmel együtt élünk, külön a szülőktől. Minden karácsonykor kellemetlen a helyzet, mindkettőnk rokonsága úgy érzi hogy velük kell töltenünk minél több időt. Úgy értem idén például mindkettőnk szülei emlegették már hogy utazzunk el négyesben valahova egy hétre(!) az ünnepekre. Nyilván így akkor a másikunk családját nem tudnánk meglátogatni. (Meg ha pl az én szüleimmel elutazunk, akkor az én többi rokonomat se, akik nem a szüleim)
Őszintén engem nagyon frusztrál ez az egész, nem tetszik hogy kötélhúzást játszik velünk a két család. A karácsony már csak a stresszről szól számomra. Pedig mindkettőnk családjával jó a viszony, szívesen mennénk bárkihez, ha nem lenne ennyire körülményes…
Nagyon nehézkes mindig a szervezés hogy mindenki elégedett legyen, általában megbántódnak a szülők hogy túl keveset vagyunk náluk, bárhogy próbálunk zsonglőrködni. (Ja, meg azon is hogy két ünnep között senkihez nem tudunk menni mert dolgozunk)
Nem tudom miért csinálják ezt (valami presztízs dolog lehet?), de hogy lehetne leállítani, hogy belenyugodjanak hogy 1-2 napot tudunk csak egyikünk családjával tölteni, nem megy a 3-4-több nap?
Másnál is van ilyen gond? Hogy sikerül kezelni?
20-as: 48as vagyok még mindig. Elárulom a titkot: úgy, ha a többi családtag is együttműködő és rugalmas, és nem baszogat ezzel év közben.
Nálunk pl. anyám az, aki hajlamos (volt) ilyen passzív-aggresszív, szeretettel zsarolós megmozdulásokra, és volt néhány csatánk vele (meg önmagunkkal is) öcsémmel, hogy hogyan kezeljük, de végül sajnos az jött ki, amit mindenki jószándékkal ír itt neked, hogy oké, sértődjön meg, nem tudunk csodát tenni és 3 napból 8-at varázsolni... és nahát, némi mosolyszünet után mégsem sértődött meg, hanem hívott, hogy akkor végül is melyik napban egyeztünk meg, mikor megyünk?
Nálunk anyám elvált (apám már meghalt), anyósom özvegy, nekem 1, férjemnek 3 testvére van, mindenhol gyerek, nálunk idén született... eddig még óriási megsértődés nélkül levezényeltük. Annyi előnyünk van, hogy mindenki Bp-en és vonzáskörzetében él, de csak úgy tudjuk minden évben sértődés nélkül lehozni az ünnepeket, hogy mindenki elfogadja, vagy kompromisszumot kötünk és lesz közös karácsony vagy mindenki otthon ül a saját családjával, azt szevasz. A legrosszabb akkor volt, amikor öcséméknél már megszületett az első gyerek, én meg elköltöztem a páromhoz, és mindketten szerettünk volna 24-én "saját" családi körben lenni, nem a szülőkkel.
Anyósomék megértették, anyám besértődött, hogy most akkor ő egyedül lesz, meg miért nem tudunk menni stbstb. Na hát ebből lett az, hogy öcsémmel megbeszéltük, bármenniyre is nehéz, tartjuk magunkat. Aztán hívott minket egy hét sértődés után, hogy na nem emlékszik, akkor 25 vagy 26 lesz jó a közös karácsonyozásra. Azóta többször is volt, hogy úgy alakult, egyedül volt 24-én (legtöbbször azért összeszervezzük és együtt vagyunk), cserébe 25 vagy 26 az övé. Anyósomnál ez sokáig nem volt gond, 24-én apósommal kettesben voltak, ott meg az idősebb sógorom beosztása döntött mindig, volt, hogy dec. 27-én volt "szenteste" anyósoméknál, mert neki TÉNYLEG az volt fontos, hogy mindenki ott legyen, ha 27-én, hát 27-én. Most már özvegy pár éve és nagyon hálás vagyok neki, hogy eszébe sem jut ezen vekegeni, hogy ő egyedül van, mi meg esetleg anyámmal/öcsémékkel. Idén pl. valószínűleg mi is csak 3asban lennénk szenteste, majd kiderül megmaradt-e anyám rugalmassága! :D
u. i. Mi mondjuk azzal tudjuk befogni mindenki száját, hogy 5 évet külföldön éltünk, nem is jöttünk haza karácsonyra, mindig januárban jöttünk 2 hetet és mégis mindenki túlélte, ugyanúgy szeretünk mindenkit stbstb. NEM EZEN MÚLIK!!!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!