Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Közeleg a karácsony, hogy...

Közeleg a karácsony, hogy lehet leállítani a “kötélhúzást”, hogy minden rokon azt várja hogy csak vele töltsünk minél több időt?

Figyelt kérdés

Vőlegényemmel együtt élünk, külön a szülőktől. Minden karácsonykor kellemetlen a helyzet, mindkettőnk rokonsága úgy érzi hogy velük kell töltenünk minél több időt. Úgy értem idén például mindkettőnk szülei emlegették már hogy utazzunk el négyesben valahova egy hétre(!) az ünnepekre. Nyilván így akkor a másikunk családját nem tudnánk meglátogatni. (Meg ha pl az én szüleimmel elutazunk, akkor az én többi rokonomat se, akik nem a szüleim)

Őszintén engem nagyon frusztrál ez az egész, nem tetszik hogy kötélhúzást játszik velünk a két család. A karácsony már csak a stresszről szól számomra. Pedig mindkettőnk családjával jó a viszony, szívesen mennénk bárkihez, ha nem lenne ennyire körülményes…

Nagyon nehézkes mindig a szervezés hogy mindenki elégedett legyen, általában megbántódnak a szülők hogy túl keveset vagyunk náluk, bárhogy próbálunk zsonglőrködni. (Ja, meg azon is hogy két ünnep között senkihez nem tudunk menni mert dolgozunk)

Nem tudom miért csinálják ezt (valami presztízs dolog lehet?), de hogy lehetne leállítani, hogy belenyugodjanak hogy 1-2 napot tudunk csak egyikünk családjával tölteni, nem megy a 3-4-több nap?

Másnál is van ilyen gond? Hogy sikerül kezelni?

okt. 31. 14:17
1 2 3 4 5 6
 11/53 anonim ***** válasza:
94%

Nálunk az a rend, hogy 24-én ketten vagyunk otthon a párommal, 25-26-án meg egy-egy napig a szülöknél, 25-én az enyémeknél, 26-án a pároméknál. Utána hazamegyünk, nem járunk végig mindenkit.

Az elsö két évben még reklamáltak, utána meg megszokták.

okt. 31. 14:55
 12/53 A kérdező kommentje:

Tök jó lenne otthon lenni kettesben 24-én, de az végképp kiakasztana mindenkit….

(Egyik nagyszülőmnek ráadásul akkor van szülinapja is, emiatt duplán bántó ha aznap nem megyünk.)

okt. 31. 14:58
 13/53 anonim ***** válasza:
93%

Nem mentek sehova, akkor legalább mindenki egységesen megsértődik, nincs kivételezés. Ünnepeltek otthon nyugiban, mert ehhez van kedvetek.

Vagy utazzatok kettesben.

okt. 31. 15:03
 14/53 A kérdező kommentje:

Pont az lenne a lényeg, hogy ne legyen sértődés.

okt. 31. 15:05
 15/53 anonim ***** válasza:
81%

Nagyon egyszerü: anya, apa, Joli néni, december 22-én elutazunk pihenni és január 4-én jövünk vissza, addig is mindenkinek boldog karácsonyt kívánunk!

Te stresszeled agyon magad, nem a rokonaid. Te akarsz mindenkinek megfelelni, nem ök, de úgysem tudsz. Ha elengednéd az egészet, semmi gond nem lenne. Aki megsértödik, az az ö problémája, nem a tied. Nem kell mindenki baját magadra venni.

Én meg is hülyülnék, ha még az ünnepek alatt se lenne nyugtom.

okt. 31. 15:06
 16/53 anonim ***** válasza:
96%

Az a gond, kérdező, hogy mindenkinek meg akartok felelni, ezért zsonglőrködtök a napokkal. ENnek az a vége, hogy senki nem elégedett és te is tépelődsz.

El kell fogadni, hogy ha házasságban élsz, akkor nem lehet megoldani, hogy mindenki családjánál napokig vendégeskedjetek. Egyszerűen nem lehet, kész. Hiába durcásak emiatt a szüleitek, hagyni kell őket, majd megnyugszanak.

Itt az idő új szokásokat kialakítani: ha akartok, maradjatok otthon kettesben karácsonykor, és látogassátok meg a többieket ünnepek előtt vagy után. Ha akartok, utazzatok el egyikőtök családjával, a másik családot meg majd kárpótoljátok szintén ünnepek előtt vagy után a látogatással.

Három napba nem fogsz tudni egy hetet belesűríteni, akárhogy is próbálod. A vége a sértődés, a rohanás, a szemrehányás... kinek jó az?

Ha engem kérdezel, én biztosan azt választanám, hogy idén otthon karácsonyozok, kettesben a férjemmel, a szülőket felhívjuk az ünnepek alatt, és pont.

okt. 31. 15:07
 17/53 anonim ***** válasza:
96%
Az, sajnos, ha fejen pörögsz egész nap akkor se fog sikerülni. Erőt kell venned magadon és ledobni ezt a megfelelési kényszert. Tudatosítsd magadban és a családokban is, hogy felnőtt emberek vagytok már, már ti a pároddal is egy család vagytok, nektek is jár az ünnep, a pihenés.
okt. 31. 15:09
 18/53 anonim ***** válasza:
89%
Úgy,hogy megmondjátok,hogy összesen 3 napot vagytok otthon,azt kettesben töltitek,a rokonlátogatás meg a szokott rend szerint történik,pl ha 2 hetente hétvégén szoktatok menni, akkor most is úgy mentek,és pont.Ezt az egymasnál alvós,együtt utazós vackot meg mindenki felejtse el.Nem ugyanazokra az élményekre vágytok,nem ugyanaz a ritmusotok,minek eröltetni egy képmutató,mindenkinek kínos valamit?
okt. 31. 15:09
 19/53 anonim ***** válasza:
95%

Mindenkinek nem lehet megfelelni, a fö személyek ti ketten vagytok, nektek kell jól érezni magatokat az ünnepek alatt.

A nagyszülöt meg lehet köszönteni aznap telefonon és amikor ott vagytok, akkor személyesen.

Egyébként ezt a rendszert azért is értelmes lenne bevezetni, mert ha idövel gyereketek lesz, a szentestét neki otthon szokás tartani, nem valahol menet közben, ha már most hozzászoknak, akkor késöbb kevesebb stressz lesz.

okt. 31. 15:13
 20/53 A kérdező kommentje:
A kérdés az, hogy HOGYAN LEHET ELKERÜLNI A SÉRTŐDÉST, légyszi próbáljunk ennél maradni. Az nem válasz erre, hogy hogy sértsünk meg még jobban mindenkit.
okt. 31. 15:14
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!