Támogatnátok egy rokonotokat anyagilag, vennétek neki ezt-azt, ha beleférne?
Sziasztok,
Húgom és köztem közel 10 év van, az utóbbi pár évben lettünk igazán jóban. Kicsit emiatt azt érzem, hogy rengeteg mindent kell még bepótolnunk, sajnálom azokat az éveket, mikor nem voltam mellette.
Idén fog érettségizni, ő is Pestre szeretne költözni majd. Én mondtam, hogy szeretném azzal segíteni, hogy egy lakás rá vár majd, a lakhatás miatt nem kell aggódnia. Nem örökre, nem lesz papíron az övé, de amíg tanul, építi magát, lakjon benne nyugodtan. Szüleink szerint ez túlzás, meglátom, majd a fejemre nő és sosem teszem ki onnan... Szerintem pedig segítség, és én bármit megadtam volna hasonlóért anno, utáltam 2-3 idegennel élni az első évben itt. Hiába akkor lettem felnőtt, nagyon rosszul éltem meg az anyagi bizonytalanságot, azt, hogy ha épp nem tanultam, akkor két munkahelyen dolgoztam, hogy hónap végén senkitől ne kelljen kölcsönkérjek.
Ugyanez volt a jogosítvánnyal, otthon az volt a válasz, hogy majd ha magának kifizeti. Szerintem sokkal nehezebb már felnőttként, munka mellett megcsinálni, mint 17-18 évesen, gimi alatt. Főleg a mai árakkal, már az én időmben sem volt olcsó, de mikor néztem tavaly az autósiskolák árait, kikerekedett a szemem. Kifizettem neki, ezt kapta a 18. születésnapjára. Elsőre sikerült minden, utána jött az, hogy "majd vezet, ha fenntart magának egy kocsit". Úgy, hogy otthon 2 felnőttre van 3 autó (céges, +2 saját). Tavasszal cseréltük le az én autómat, a régit nem adtam el, hanem nekiadtam a testvéremnek. Egy 7 éves Mini Cooper, tehát ne egy eszméletlen értékű luxusautóra gondoljatok, de nekem sokat jelentett, fájt is kicsit a szívem érte, mikor az eladás gondolata felmerült. Otthon ebből is balhé volt, többször a fejéhez lett vágva, ha mondjuk kért pénzt, pl. különórára, kirándulásra, hogy ott van a kocsi, adja el, ha neki pénz kell.
Nem értem a viselkedésüket, azt főleg nem, miért a húgomat bántják. Azért segítem, segíteném, mert szeretem, fontos nekem. És szeretném, ha élvezné a fiatal éveit, nem küszködne csak, hogy egyről a kettőre jusson. Sosem kér semmit, nem követelőzik és mindenért nagyon hálás.
Tényleg ekkora hiba, hogy szeretném őt segíteni, lehetőségeimhez mérten?
Nem függök tőle, lediplomáztam, dolgozom, van saját karrierem. Ha maholnap elválnánk, nem változna az életszínvonalam.
Igen, volt időszak, mikor teljesen függtem tőle. Nála éltem, az ő autóját használtam, ő fizetett minden kiadást, költséget. Azért, hogy én maximálisan a tanulásra koncentráljak, képezzem magam, hogy ma ott legyek, ahol. Nem tudok neki ezért elég hálás lenni.
Olvasd akkor most el ezt: "Igen, volt időszak, mikor teljesen függtem tőle. Nála éltem, az ő autóját használtam, ő fizetett minden kiadást, költséget. Azért, hogy én maximálisan a tanulásra koncentráljak, képezzem magam, hogy ma ott legyek, ahol. Nem tudok neki ezért elég hálás lenni."
Erre vágysz. Arra, hogy valaki neked is hálás legyen:
"Sosem kér semmit, nem követelőzik és mindenért nagyon hálás."
Függőséget akarsz kialakitani, hogy te legyél a csodás megmentő, az önzetlen testvér, maga a szent. Nem kellene.
Nem mindegy, hogy valakinek védőhálót biztosítasz arra az esetre, hogyha leesik, akkor ne törje össze magát, vagy képtelen vagy elengedni a kezét.
Legyél ott arra az esetre, ha szüksége van a segítségre. Tudja, hogy számíthat rád bármiben. De ne akard megkímélni őt minden nehézségtől, mert a nehézségektől fejlődik az ember alkalmazkodóképessége, találékonysága, tudása, tapasztaltsága. Ha nem szembesül nehéz helyzetekkel, mert mindig oda tolja alá valaki a megoldásokat, akkor nem tanulja meg hogyan kell őket megoldani és egyedül boldogulni.
Sok esetben a vacak körülmények sokkal jobban ösztönzik az embert, hogy összeszedje magát és akarjon változtatni a helyzetén. A kényelmesen vacakban képes a végtelenségig eltapicskolni, mert nem elég vacak, hogy kénytelen legyen változtatni.
Ez az egész inkább a szüleid iránti haragból ered, meg akarod mutatni nekik, hogy így kell egy fiatalt elindítani az életben, nem úgy, ahogy téged indítottak. De túlzásba esel ezekkel.
Azt is írod, hogy húgoddal csak az utóbbi pár évben jobb a kapcsolat, előtte nem igazán ismertétek egymást. Lehet, hogy hosszútávon nem lesz ilyen rózsás. Legyél mellette, de ne legyél anyja helyett anyja, ez így nem egészséges.
33
Nem függőségben volt a kérdező, hanem egy szerető férj mellett.
Pl az én férjem munkanélküli volt mikor összeköltöztünk 22 évesen.
Nekem már akkor jól fizető stabil állásom. Nem nevezném függésnek hogy abban az időben csak az én bevételeim voltak. Megéltünk.
De törekedett, csinálta és ma sokan megirigyelnék hova jutott.
Szóval én nem látom a problémát, milyen színű függöségről beszélünk.
Tudod jóban könnyű együtt lenni, de rosszban?
Az meg ha valaki segíti a testvérét, miért baj?
Miért akarná függőségbe vonni a tesóját? Miért ne segíthetné? Miért törvényszerű, hogy nem önzetlen?
Én pl ha adok valakinek valamit akkor nem várok érte cserébe semmit.
38
Ja, hogy rögtön ahogy össze ismerkedtek már össze is hazasodtak?
De, függőség. Az is, ha munkanélküli pasid nálad lakik és eltartod és az is, ha a férjed tart el, mert te x okból nem dolgozol.
Igen, jóban rosszban. De nem határok nélkül.
Még mindig nem az a baj, hogy segíti. A segitseg volt a jogsi, a függőség én tartás a kocsi és az, hogy mindent fizet mellé. Segítség a lakhatas, a függés az eltartas.
Azért akarja, mert még akarja mutatni, ő mennyivel jobb, mint a szülei és mert ez élteti, hogy valaki hálás neki. Nem, nem önzetlen.
39
Te minden szót kiforgatsz.
Nem mondtuk, hogy rögtön hozzáment. De lényegtelen is mert végül a felesége lett.
Én meg nem a pasimról hanem a férjemről beszéltem. Van különbség. Az meg hogy akkor munkanélküli volt, nem szégyen. Bàrki lehet az. Az volt a rossz időszak. De azóta nem az, hanem vállalkozó sok milliós munkákkal.
Nem függött tőlem. Az ember szereti a másikat és ő is fizetett volna helyettem ha kell. Ez ennyire egyszerű. De téged biztos nagyon kihasznàlt vagy átvert valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!