Én miért nem dönthetek?
A szüleim elváltak és én 8.-ikas vagyok. Apu azt akarja h kereskedelmen és marketingen tanuljak tovább,olyan sulit jelöljek meg ami ebbe az irányba visz majd tovább egyetem meg stb... Anyu meg azt h pénzügy számvitelen. Ezen vitáznak méár szeptember óta,h én hova jelentkezzek majd.
Ehyiküket se érdekli h én pék,cukrász szeretnél lenni,és majd külföldön akarok dolgozni a szakmámmal. Nem érvényesíthetem sehol az akaratomat? Az én jövöm mégis csak...
50 éves vagyok. Olyan szakmám van, amit nagyon szeretek, és mindig a szakmámban dolgoztam, így a munka soha nem volt teher számomra!
Valahol ezt olvastam:
" Olyan szakmát válassz, amit szeretsz csinálni! Akkor soha sem kell DOLGOZNOD!"
Te döntesz arról, hogy mi szeretnél lenni!
Sok sikert!
szia,14 l....
hțt nem tudom hogy nalatok hogy van ez ,de nalunk a nyolcadikosok egyedl felveteliznek akkor nincsenek ott a szulok hogy bekodoljak az iskolat ...szoval hadgyd a szuleidet vivodjanak,ok mar csak ilyenek es tudodm hogy lebeszeni rola nem lehet,hanem te a felvetelin olyan helyre menny vagy jkodolj iskolat amelyiket te akarod majd mikor kiderul hat megszidodsz es harag is lesz ...de mond nekik hogy :ez az en eletem az en jovom ez tesz engem boldogga es remelem hogy ti szuleim a boldogsagomat akarjatok!
meglatod ez igy jobb
jegyezd meg :jobb bocsanatot kerni mint engedelyt+soha vard hogy valaki segitsen rajtad vagy megtegyen helyetted valamit mindig csak magadraszamits ,ha egy szunyog megcsip arrol is te tehetsz....
En legszivesebben azt irnam, hogy Te dontesz, de lehet, hogy Apukadnak megis igaza van abban, hogy most inkabb olyan szakmat kellene valasztanod, amire van kereslet es lesz is.
A Te otleted sem rossz, de valoban nem egy keresett szakma es nem biztos, hogy amikor mar elvegezted az iskolat, akkor elis tudsz helyezkedni a szakmadban, s akkor mit csinalsz.
Gondold at ezt a dolgot es valoban az Apukad tanacsa nem rossz!
"A szakma fontos, de a mai világba a diploma is"
nem feltétlenül.
jó cukrásznak lenni az nem diplomafüggő. cukrászokra meg mindig lesz igény, pékekre is.
gyakran gond a túlképzés, meg az, hogy egyre kevesebb a szakmunkás.
ha meg később meggondolja magát, még mindig leéretségizhet estin, vagy levelezőn. akiknek van szakmája, azok rövidebb idő alat is letehetik, mint 4 év.
ha meg olyan szakra nyomatják a szülei, amit nagyon nem akar, annak úgyse lesz jó vége. pl. tesómat számtek szakos gimibe íratta anyu, tesóm akarata ellenére, azt tökre megutáltatta vele a számteket . nemhogy örülnének, hogy a gyereke tudja mit szeretne, főleg, hogy olyan szakmát, amivel tuti lesz állása.
Én biztos hagynám a gyerekemnek tanulja azt amit akar, hacsak nem valami eszement dolgot talál ki.
Ha a szüleid nem tudnak megegyezni, akkor a gyámhatóság döntheti el köztük a vitát, ott viszont téged is meg kell hogy halgassanak. Azt nem tudom úgy dönthetnek-e, hogy se ezt se azt, hanem amit te szeretnél, de lehet hogy jó egy harmadik embert is bevonni, mert valószínűleg a szüleid kicsit elszáltak és nem tudnak se egymással se veled normálisan együttműködni jelenleg.
Én is a gimit javasolnám, lehet hogy most mindenáron pék akarsz lenni, de nagyon fiatal vagy még, változni fogsz ,és lehet hogy 2 év múlva már egész másra fogsz vágyni, a szakmunkás suliból már nehéz máshova menni, gimiből még lehetsz pék.
21/L Fodrásztanuló, aki már szocmunkás, rendőr, és biológus is akart lenni...
Az öcsém választott egy szakmát, arról lebeszélte az apám, végül egy másikra ment, ami viszont nem szakmunkás, hanem szakközép, így érettségije is lett, viszont nem a szakmában dolgozott utána, de a munkája azért valamennyire kötődik hozzá. (mint pl. a pék az élelmiszerbolti eladóhoz)
A húgom meg elkezdett egy szakmát szintén szakmunkásban, és első után kiderült, hogy a tanárok nem túl szimpatikusak meg nem is megy olyan jól ez a szakma, és egy másikba ment, de szakközépbe, érettségizett, de a szakmai részt már nem végezte el, és teljesen más területen dolgozik és később felsőfokú képesítést is szerzett.
Pék-cukrász érettségivel is lehet továbbtanulni! De külföldön dolgozni is!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!