Miért ciki meg megvetendő a nagycsalád (3+ gyerek)? Miért nézik negatív szemmel, hogyha valakinek akár 5-6-7 gyereke van, vagy annál is több?
Mi 5-en vagyunk tesók, én vagyok a második. A nővérem 6 évvel idősebb, így engem sokáig nem fenyegetett az a veszély, hogy az ő ruháját kapjam meg, mert 6 év az sok idő volt, mire jó lett volna rám, addigra már oda lett adva rég az unokatesóimnak.
Kaptam új ruhákat és alig használt ruhákat is. Ezzel csak az volt a baj, hogy EGY:utánam a húgom következett, és nem jatszhattam a fűben, nem sarazhattam, ha volt egy kis folt, már kikaptam. KETTŐ: Utánam két öcsém volt, és mivel a rólam és a hugomról levándorolt ruhákat ők kapták meg, így nem voltak lányosak, kifejezetten fiús ruhában jártam. Pedig szerettem volna rózsaszínbe öltözni, szerettem volna piros szandát, meg még egyéb lányos cuccokat, de nem lehetett.
Ez csak egy dolog, ami engem rosszul érintett.
Azért legyünk őszinték, a nagycsaládosok is sokat tettek ezért a megítélésért (akinek nem inge...).
Egyrészt, sokan csak a támogatások miatt szülik csupasz seggre a gyereket, és aztán basznak normálisan felnevelni.
Másrészt, sokan az anyagi támogatásoktól függetlenül is azt érzik, hogy a gyerek megléte kedvezményekre jogosítja fel őket, és sok olyan dologra ad hivatkozási alapot, amit egyedülállóknak nem néznének el.
Harmadrészt, az ennyi gyereket vállaló szülőket sokan még ha nem is tudatosan, de automatikusan egy bizonyos népcsoporttal azonosítják (ami általánosítás, de közel nem alaptalan), akkiket pedig mint tudjuk, ettől függetlenül is sokan utálnak.
Sztereotipia hogy a nagycsaladosok a tamogatasok miatt vallalnak gyereket.
Az elozo kormanyok is nagyon toltak elore a nagycsaladosokat, nem csak a fidesz. Mikor en voltam gyerek akkor semmi tamogatast nem kaptak a szuleim, csak a csaladi potlekot aminek az osszege most is kb annyi mint akkor volt.
A nagycsaladosok gyerekei ingyen ettek a menzan, ingyen tankonyvet kaptak, elelmiszer csomagot kaptak minden evben.
Na ezert nem szereti a tarsadalom a nagycsaladosokat. Most mar autora is kapnak tamogatast es jelentos adokedvezmenyben is reszesulnek.
Nem mindegy, hogy miért?
Mert kell neki a segély, vagy pl anyuka így mentesül a munkába járás alól (aztán vagy neveli is a gyereket vagy nem)
Mert vallásokak és szerintük bűn a védekezés, ergo amikor terhes lesz, szül, pont (ilyen ismerősöm is van, ott már a 10. gyerek van úton, és ők milyen boldog család - ja, apuka 36 órát dolgozik egy nap, de minden oké).
És az sem mindegy, hogy 4-et szül, vagy 8-at, főleg, hogy azokat mind az adófizetők tartják el.
Nem vetem meg őket, csak ne segélyből éljen, amit én fizetek, hanem akkor keresse meg az 5-6 gyerek ellátására való összeget.
Mert általában felelőtlenek, ennyi gyerkeket nagyon kevés pár képes normális színvonalon eltartani.
Amúgy vőlegényem 5 gyerekes családból származik, ők anyagilag pont jól állnak (fel is vették az akkori csokot, a szocpolt). Az anya egész életében htb volt, de még így is azt látom, hogy nem jutott egyszerűen annyi figyelem minden gyerekre mint más családokban. Totál egyértelműen vannak kedvencek és nem kedvencek, és a most már felnőtt gyerekek személyiségén is látszik, hogy hatalmas bennük a versenyszellem, mindig próbálják elérni, hogy ők legyenek a középpontban egy társaságban. Nekem ez nagyon furcsa. Persze nem feltétlen baj, de ez egy teljesen más családmodell, mint amit ma a többség megszokott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!