Tartanátok a kapcsolatot szülőkkel testvérrel ezek után? Fizetnem kell síremlékért ha az örökségből kizártak?
Több éve külön élek a családomtól, az ország másik végében szinte. Egyetem miatt itt maradtam munkám is lett. De leszakadtam a családtól, a szüleim nem nagyon keresnek, rokonok sem, testvéremmel nem is beszélek. Ő volt az első szülött fiú is, érződött a kivételezés. Ahogy eljöttem egyetemre szinte mindenből kihagytak engem.
Meghallt anyának a testvére akinek az örökségét mert nem volt gyerek 1/1 anya tesómnak adta. Kisgyereke van, nem szóltam semmi. Nem is kellett volna nekem, de most követelnek tőlem egy nagyobb összeget, hogy fizessek én is bele a síremlékbe.
Nekem is a rokonom volt így elvárják tőlem. De miért?
"20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:
a) aki a temetést szerződésben vállalta;
b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
c) végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
d) az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.
(2) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik."
Én elhiszem, hogy ez van irkálva valahol, de pl. ez egy baromság:
"b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;"
Végrendeletet írok, amiben leírom, hogy mindenem X-é, de a temetésemről Y köteles gondosodni? Mi ez már? És főleg miért lenne az Y nézve kötelező, hogy egy privát ember hagymázas állapotában erről így gondolkozott?
Kérdező!
Az örökös kötelessége a temetés és a síremlék. Ha nincs rá hajlandósága, akkor nem lesz síremlék és ennyi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!