Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Jogosan várja el a család,...

Jogosan várja el a család, hogy támogassam az öcsémet anyagilag?

Figyelt kérdés
Az öcsém most kezdte az egyetemet. Mivel a tanulmányi eredményei annyira nem voltak jók, ezért csak költségtérítéses képzésre vették fel. A szüleim az első félévre való tandíjat ki tudták fizetni, de a továbbiakban ezzel gondjuk lesz, mert egy félév közel 600 ezer Ft. Én 5 éve elköltöztem otthonról, vállalkozást indítottam, amiből tavaly már tudtam egy saját lakást venni. Nem vagyok gazdag, de tudok a bevételemből félrerakni. Pont emiatt nem is élek nagylábon, mert tisztában vagyok vele, hogy egy vállalkozásban vannak kevésbé jó időszakok is és nem szeretnék bajban lenni egy esetleges rosszabb hónapban. A szüleim kitalálták, hogy mivel nekem jól megy, ezért az öcskös tandíjának a felét fizessem majd én, hivatkozva arra, hogy egy család vagyunk, meg mert állítólag nekem úgy sem okoz problémát. Én erre csak annyit tudtam mondani, hogy vegyék fel a diákhitelt, amit csak a tanulmányok finanszírozására lrhrt felhasználni. Innentől kezdve én vagyok a szemét, pénzéhes, kapzsi, aki nem hajlandó támogatni a családját, ha bajban vannak. Most tényleg be kéne szállnom az öcsém tanulmányainak finanszírozásába?
2022. szept. 23. 13:58
1 2 3 4 5 6
 41/54 anonim ***** válasza:
100%

Támogatná a franc.

Az ő hibája, hogy csak költségesre vették fel. Tanulhatott volna jobban, vagy menjen olyan szakra, amit el is ér a tanulmányi eredményei alapján.

2022. szept. 24. 08:51
 42/54 anonim ***** válasza:
100%
Hogyha adsz neki, azt sohasem látod viszont :(
2022. szept. 24. 08:52
 43/54 anonim ***** válasza:
100%
Dehogy kellene! Az öcséd felnőtt ember, a szüleid meg gondolkodhatnának, mielőtt máséval verik a csalánt! Tanuljon olyat, ami a képességeinek megfelel, és amivel bent tud maradni az egyetemen támogatással, ha nem akarja saját maga finanszírozni a tanulmányait, és szüleid sem akarnak neki több pénzt adni! Ez van, nem tartozik abba a körbe, aki bármi bárhol tanulhat, mert gond nélkül támogatják. Ha ő maga nem tesz semmit, és a szüleid ebben támogatják, akkor teremtsék meg ők ennek anyagi hátterét, és ne a te nyakadba varrják; semmi ilyen jellegű kötelességed nincs az öcséd irányába. Én már csak azért se adnék, mert fordított helyzetben ebben a családban Neked se terem babér, plusz ki tudja, mi jön, tedd csak félre, amennyit tudsz; magadra vagy utalva, ennek megfelelően jótékonykodj!
2022. szept. 24. 09:23
 44/54 anonim ***** válasza:
100%
Egyetem melett simán el tud menni dolgozni akár a mekibe vagy bármelyik másik gyorsétterembe ergo ki tudja gazdálkodni maga is azt a pénzt , ha akarja
2022. szept. 24. 13:58
 45/54 anonim ***** válasza:
100%
Eleve arra számítottak, hogy te fogod őhelyettük eltartani, azért mentek bele a fizetős szakba.
2022. szept. 24. 14:07
 46/54 anonim ***** válasza:
100%
Ha az öcsédnek túl nagy falat lesz a kiszemelt szak,hiszen a jegyei alapján nem ütötte meg a kívánt szintet,és félbehagyja a tanulmányait, a beletolt pénz is kárbavész.
2022. szept. 24. 14:12
 47/54 anonim ***** válasza:
59%
Nem lehet "igazságot" tenni. A szülő mindegyik gyerekét nagyjából egyformán szereti, legfeljebb a szeretet megnyilvánulása lehet eltérő a gyerek képességei, magatartása stb. miatt. A testvérek viszont csak ritkán éreznek önfeláldozásra is képes szeretetet egymás iránt, mivel ők tulajdonképpen mindig is egymás konkurensei voltak a szülők kegyeiért ácsingózva. Így aztán a szülők meg a testvér álláspontja is érthető, szülőknél az érzelmek, testvéreknél a racionalitás nyom többet a latba.
2022. szept. 24. 14:56
 48/54 anonim ***** válasza:
20%

A kérdésed az, hogy "jogos" -e. Bocsi, de én ezt szó szerint tudom csak értelmezni. A polgári törvénykönyv szerint van rokontartás, de ott elég komoly feltételeknek kell teljesülnie, mire eljutunk a testvérhez, és ez sem jelent automatikus tandíjkifizetést. Tehát nem, nem várja el jogosan a család.

Ez egyébként abszolút megállapodás kérdése. X család "szabályai", szokásai szerint igen, a másik szerint nem. Szerintem nincs erre egzakt válasz. Az már más kérdés, hogy pl. Magyarországon a hasonló helyzetű családok ezt hogyan oldják meg.

Az én véleményem: nem mindegy, hogy milyen belső szokásaitok vannak, és milyen a viszonyod a tesóhoz. Ha akarod, támogasd, ha 10.000 -rel, akkor annyival, ha nem akarod, akkor meg ne. Annyival támogasd, amennyit nem sajnálsz. Komolyabb összegnél én tuti papíroznék, még ha a szülőknek ez nem tetszik.

Komolyan érdekelne, hogy milyen szakról van szó, és mennyi volt a ponthatár, mert ha az ő hibája, hogy nem jutott be államira, akkor viselje ennek a következményét többszörösen. Tanuljon qrva jól, hogy átvegyék, vagy felvételizzen újra. Van kamatmentes diákhitel, diákmunka, saját vállalkozás.

Anno én két egyetemi szakra jártam, míg az első szakomon viszgaidőszakoztam, addig ezzel párhuzamosan érettségit ismételtem, hogy felvegyenek egy másik szakra is.

Szobatársam online pókerezett, napi 2-3 órát, egyszerre 5-6 asztalon, megkeresett ezzel megkereste kb. a havi étkezése árát stb.

Szerintem 1000 lehetősége van, mielőtt tesótól kérek ajándékba pénzt.

2022. szept. 24. 15:45
 49/54 anonim ***** válasza:
61%

Itt nagyon sok dolog van, amit nem ismerünk az életetekben. Alapvetően nem ördögtől való, hogy a családtagok egymástól kérnek segítséget.

A te esetedben viszont az van, hogy köteles vagy segíteni, különben egy köcsög vagy, ezt hívja a szakirodalom érzelmi zsarolásnak. SOHA NE ENGEDJ az érzelmi zsarolásnak. Nem vagy köteles az inkompetens kistesó tandíját fizetni. Már többen is leírták, hogyha a szülők nem engedik dolgozni, mert az egyetemista dolga a tanulás, akkor bőven van ideje annyit tanulni, hogy átkerüljön államilag támogatottra, és azt legalább önerőből fogja elérni!

Egyébként meg a legtöbb egyetem kérvényezhető részletfizetési lehetőség is. Ha csak 3 havi részletet megadnak (nálunk úgy volt, hogy a vizsgaidőszak kezdetéig kellett kirendezni az összeget), az is 200.000 forint, amit azért könnyebb havonta kinyögniük a szülőknek két fizetésből, mint egy összegben a 600.000-et.

A mérleg másik oldala azonban, hogy ha nem úgy táncolsz, ahogy a szülők fütyülnek, akkor örökséged sem nagyon lesz. Szóval érdemes meggondolni, hogy a szülőkkel mennyire éri meg összeveszni. Azonban a jó viszony sem garantálja azt, hogy nem mindent a kicsifiú fog megkapni, szóval ennek biztosítására is több lehetőség van.

2022. szept. 24. 16:28
 50/54 A kérdező kommentje:
#49 Azért spórolok és dolgozom rengeteget, hogy ne a szüleimre legyek utalva. Felőlem az összes pénzt beletolhatják az öcsémbe, az sem érdekel, ha egy petákot sem öröklök majd, bár ilyenen nem szeretnék gondolkodni, éljenek minél tovább. Csak az egészben azt nem értem, hogy miért várják el, hogy én beszálljak egy ilyen anyagi dologba. Oké, hogy a felét kérték tőlem, de nem tudom, hogy nekem mi közöm van az öcsém tanulmányaihoz, amikor nekem is van egy életem. Az egy másik dolog, hogy egyedül élek és nekem nincs családom, akit el kéne tartanom.
2022. szept. 24. 16:44
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!