Jogosan várja el a család, hogy támogassam az öcsémet anyagilag?
Támogatná a franc.
Az ő hibája, hogy csak költségesre vették fel. Tanulhatott volna jobban, vagy menjen olyan szakra, amit el is ér a tanulmányi eredményei alapján.
A kérdésed az, hogy "jogos" -e. Bocsi, de én ezt szó szerint tudom csak értelmezni. A polgári törvénykönyv szerint van rokontartás, de ott elég komoly feltételeknek kell teljesülnie, mire eljutunk a testvérhez, és ez sem jelent automatikus tandíjkifizetést. Tehát nem, nem várja el jogosan a család.
Ez egyébként abszolút megállapodás kérdése. X család "szabályai", szokásai szerint igen, a másik szerint nem. Szerintem nincs erre egzakt válasz. Az már más kérdés, hogy pl. Magyarországon a hasonló helyzetű családok ezt hogyan oldják meg.
Az én véleményem: nem mindegy, hogy milyen belső szokásaitok vannak, és milyen a viszonyod a tesóhoz. Ha akarod, támogasd, ha 10.000 -rel, akkor annyival, ha nem akarod, akkor meg ne. Annyival támogasd, amennyit nem sajnálsz. Komolyabb összegnél én tuti papíroznék, még ha a szülőknek ez nem tetszik.
Komolyan érdekelne, hogy milyen szakról van szó, és mennyi volt a ponthatár, mert ha az ő hibája, hogy nem jutott be államira, akkor viselje ennek a következményét többszörösen. Tanuljon qrva jól, hogy átvegyék, vagy felvételizzen újra. Van kamatmentes diákhitel, diákmunka, saját vállalkozás.
Anno én két egyetemi szakra jártam, míg az első szakomon viszgaidőszakoztam, addig ezzel párhuzamosan érettségit ismételtem, hogy felvegyenek egy másik szakra is.
Szobatársam online pókerezett, napi 2-3 órát, egyszerre 5-6 asztalon, megkeresett ezzel megkereste kb. a havi étkezése árát stb.
Szerintem 1000 lehetősége van, mielőtt tesótól kérek ajándékba pénzt.
Itt nagyon sok dolog van, amit nem ismerünk az életetekben. Alapvetően nem ördögtől való, hogy a családtagok egymástól kérnek segítséget.
A te esetedben viszont az van, hogy köteles vagy segíteni, különben egy köcsög vagy, ezt hívja a szakirodalom érzelmi zsarolásnak. SOHA NE ENGEDJ az érzelmi zsarolásnak. Nem vagy köteles az inkompetens kistesó tandíját fizetni. Már többen is leírták, hogyha a szülők nem engedik dolgozni, mert az egyetemista dolga a tanulás, akkor bőven van ideje annyit tanulni, hogy átkerüljön államilag támogatottra, és azt legalább önerőből fogja elérni!
Egyébként meg a legtöbb egyetem kérvényezhető részletfizetési lehetőség is. Ha csak 3 havi részletet megadnak (nálunk úgy volt, hogy a vizsgaidőszak kezdetéig kellett kirendezni az összeget), az is 200.000 forint, amit azért könnyebb havonta kinyögniük a szülőknek két fizetésből, mint egy összegben a 600.000-et.
A mérleg másik oldala azonban, hogy ha nem úgy táncolsz, ahogy a szülők fütyülnek, akkor örökséged sem nagyon lesz. Szóval érdemes meggondolni, hogy a szülőkkel mennyire éri meg összeveszni. Azonban a jó viszony sem garantálja azt, hogy nem mindent a kicsifiú fog megkapni, szóval ennek biztosítására is több lehetőség van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!