Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Jogosan várja el a család,...

Jogosan várja el a család, hogy támogassam az öcsémet anyagilag?

Figyelt kérdés
Az öcsém most kezdte az egyetemet. Mivel a tanulmányi eredményei annyira nem voltak jók, ezért csak költségtérítéses képzésre vették fel. A szüleim az első félévre való tandíjat ki tudták fizetni, de a továbbiakban ezzel gondjuk lesz, mert egy félév közel 600 ezer Ft. Én 5 éve elköltöztem otthonról, vállalkozást indítottam, amiből tavaly már tudtam egy saját lakást venni. Nem vagyok gazdag, de tudok a bevételemből félrerakni. Pont emiatt nem is élek nagylábon, mert tisztában vagyok vele, hogy egy vállalkozásban vannak kevésbé jó időszakok is és nem szeretnék bajban lenni egy esetleges rosszabb hónapban. A szüleim kitalálták, hogy mivel nekem jól megy, ezért az öcskös tandíjának a felét fizessem majd én, hivatkozva arra, hogy egy család vagyunk, meg mert állítólag nekem úgy sem okoz problémát. Én erre csak annyit tudtam mondani, hogy vegyék fel a diákhitelt, amit csak a tanulmányok finanszírozására lrhrt felhasználni. Innentől kezdve én vagyok a szemét, pénzéhes, kapzsi, aki nem hajlandó támogatni a családját, ha bajban vannak. Most tényleg be kéne szállnom az öcsém tanulmányainak finanszírozásába?
2022. szept. 23. 13:58
1 2 3 4 5 6
 21/54 qkker1 ***** válasza:
96%
A legrosszabb a családnak kölcsönt adni, mert legtöbbször "ráérnek" visszaadni. Nem mellesleg, ha jól értelmezem, akkor nem is kölcsönre gondoltak a szüleitek.
2022. szept. 23. 14:44
 22/54 anonim ***** válasza:
96%
Ha az öcsédre dolgoznál, hamarosan a szüleid is rendszeres összeget várnának, mert ha a testvéred kaphat, ők pláne, sőt ők még többet.
2022. szept. 23. 14:46
 23/54 anonim ***** válasza:
94%
Az öcsédnek be kell látnia a korlátait, ne vállaljon olyat, amire nem telik. Kevés volt a pontja az állami képzésre? Ez van, a fizetős viszont nem fér bele, reálisan teljesíthető célokat kellene kitűznie (és a szüleiteknek is belátnia) ahelyett, hogy a pénzes tesót pumpopja. Neked sem azért van pénzed, mert elszórod, hanem mert megdolgozol érte és vigyázol a kiadásokra. Ezt tanulja el tőled, ne a pénzedet ossza be.
2022. szept. 23. 14:46
 24/54 anonim ***** válasza:
96%
Az is benne volna a pakliban, hogy az öcséd rájön, milyen kényelmes kettesekkel átcsúszni a te pénzeddel, és dupla év alatt végezné el a tanulmányait, mert klassz a diákélet. Ne hidd, hogy csak a tandíját kellene neked fizetned: szórakozásra is tartaná a markát minden héten.
2022. szept. 23. 14:48
 25/54 anonim ***** válasza:
98%

Kamatmentes diákhitel, amit tandíjra lehet elkölteni.

0% kamat, évi 5-25% infláció mellett, mikor végez, és munkába áll, havonta jó ha 20000-t kell törleszteni havonta. Mi ebben a szörnyűség?

A jövőbeli fizetéséből röhögve kifizeti majd.

2022. szept. 23. 14:58
 26/54 anonim ***** válasza:
92%
Egyébként diákmunkát is lehet vállalni egyetem mellett, még csak adózni sem fog utána, mert se SZJA se semmi nincs 25 év alatt a diákmunkára. Tényleg nem értem a problémát. :D
2022. szept. 23. 14:59
 27/54 Kólauborkával ***** válasza:
69%

Én személy szerint adnék a tesómnak, de nálunk eleve az a mentalitás, ha valakinek gondja van, akkor segít a család, a többit megbeszéljük utána.

Viszont erre kötelezni valaki bunkóság, nem elvárható, hogy nosza akkor fizesd te. Én ebben a szituban a kért összeg felét odaadnám, hogy ennyivel tudom támogatni, de tanuljon jól, akkor átkerül államira az elsö sikeres éve után, tovább nem fizetném, mert az ö felelössége, és valóban, ott a diákhitel.

Tehát 2 félév negyedét minden további nélkül adnám, de ha nem tanul jól, oldja meg ö, nem vagy te a dadája.

2022. szept. 23. 15:01
 28/54 anonim ***** válasza:
96%

Ez csak az első lépés lenne. Folyamatosan tartaná a markát utana is.

Tanuljon jól es kerüljön át allamilag finanszírozottra. Ez a megoldás.

2022. szept. 23. 15:10
 29/54 anonim ***** válasza:
97%
Nem jogos.
2022. szept. 23. 15:24
 30/54 anonim ***** válasza:
95%

"Én erre csak annyit tudtam mondani, hogy vegyék fel a diákhitelt, amit csak a tanulmányok finanszírozására lrhrt felhasználni."

Megmondtad, jól mondtad. Tarts ki emellett.

2022. szept. 23. 15:30
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!