Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Jogosan várja el a család,...

Jogosan várja el a család, hogy támogassam az öcsémet anyagilag?

Figyelt kérdés
Az öcsém most kezdte az egyetemet. Mivel a tanulmányi eredményei annyira nem voltak jók, ezért csak költségtérítéses képzésre vették fel. A szüleim az első félévre való tandíjat ki tudták fizetni, de a továbbiakban ezzel gondjuk lesz, mert egy félév közel 600 ezer Ft. Én 5 éve elköltöztem otthonról, vállalkozást indítottam, amiből tavaly már tudtam egy saját lakást venni. Nem vagyok gazdag, de tudok a bevételemből félrerakni. Pont emiatt nem is élek nagylábon, mert tisztában vagyok vele, hogy egy vállalkozásban vannak kevésbé jó időszakok is és nem szeretnék bajban lenni egy esetleges rosszabb hónapban. A szüleim kitalálták, hogy mivel nekem jól megy, ezért az öcskös tandíjának a felét fizessem majd én, hivatkozva arra, hogy egy család vagyunk, meg mert állítólag nekem úgy sem okoz problémát. Én erre csak annyit tudtam mondani, hogy vegyék fel a diákhitelt, amit csak a tanulmányok finanszírozására lrhrt felhasználni. Innentől kezdve én vagyok a szemét, pénzéhes, kapzsi, aki nem hajlandó támogatni a családját, ha bajban vannak. Most tényleg be kéne szállnom az öcsém tanulmányainak finanszírozásába?
2022. szept. 23. 13:58
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
89%
#6: mármint ki járna jobban? Mert a kérdező biztosan nem.
2022. szept. 23. 14:13
 12/54 anonim ***** válasza:
93%

Nem kellett volna elkezdeni az önköltséges félévet sem, ha előre látja, hogy nem telik a folytatásra. Innentől az ő felelőtlensége a továbbiak alakulása. A szüleid meg főleg a saját szempontjukat nézik, nekik könnyebb lenne, ha a két felnőtt gyerek egymást támogatja. Csakhogy minek biztatták a fizetős szak elkezdésére, ha tudják, hogy nekik nincs rá pénzük? ("A tesót majd jól lehúzzuk, meglátod...") Emiatt a kialakult probléma a hármuké, neked nincs szereped benne.

Támogatásként maximum annyit tudnék elképzelni, hogy mondjuk az üres szobádban nálad lakna, de a tandíj, stb. fizetése anyu, apu, illetve a hallgató dolga. Ha nem tudja fizetni, halaszt és dolgozni kezd.

2022. szept. 23. 14:14
 13/54 anonim ***** válasza:
94%

Mi a tökömnek kezd valaki bele a költségtérítéses képzésbe, ha sem ő, sem a szülei nem tudják/akarják ezt fizetni?

Ill. a szülő részéről: miért nem mondták a gyereküknek, hogy költségtérítéses képzést nem tudnak neki finanszírozni? Akkor, ha lemaradt az állami finanszírozásúról, akkor azt kellett volna mondaniuk, hogy nem vették fel, jövőre újra próbálkozhat.

Szóval természetesen neked a legkevésbé sem kötelességed ezt finanszírozni.

2022. szept. 23. 14:17
 14/54 A kérdező kommentje:
A diákhitel2-re egyből az volt a reakciójuk, hogy szívtelen vagyok, amiért hagynám hitellel indítani az életét. Hozzáteszem, hogy azon túl én sem kaptam segítséget, hogy egyetemi éveim alatt otthon élhettem. A vállalkozásomat teljesen önerőből indítottam el. Igazából nekem az egészben csak az esett szarul, hogy ők ezt elvárnák tőlem, hogy finanszírozzam az öcsém taníttatását. Bár én mondtam neki, hogy menjen el egy szakképzésre és csináljon egy év alatt valami szakmát, mialatt újra felkészül az érettségire, hogy jobb eredménye legyen, de ugye az nem tetszett neki.
2022. szept. 23. 14:20
 15/54 anonim ***** válasza:
97%

Jó, szerintem ha tanultál, saját vállalkozásba kezdtél, önálló életet élsz stb., akkor a szüleid véleményét, követeléseit is a helyén tudod kezelni.

Ezeket mond el nekik.

2022. szept. 23. 14:22
 16/54 anonim ***** válasza:
92%

Az én bátyám rengeteget segített nekem, mikor elváltak a szüleink és hiába voltam még csak 17, apám nem volt hajlandó anyagilag támogatni annak ellenére, hogy vele maradtam (anyuval nem volt ez lehetséges). 6 év van közöttünk, akkortájt kezdett el dolgozni, de vett nekem plédeket (mert 16 fok volt a szobámban télen), ruhákat, vett tartós élelmiszert, meg mikor mivel lepett meg. Bár ő elköltözött hamar, de utána is kifizetett nekem dolgokat, szülinapra, névnapomra több pénzt adott ajándékba, mint pl szüleim.

DE: nekünk nagyon jó a testvéri viszonyunk és persze tudta, hogy mi van otthon, milyen az apánk, stb.

És még egy DE: én soha nem vártam el ezeket tőle, soha nem kértem és mai napig bennem van egy afféle érzés, hogy tartozok neki. Tudom, hogy pénzt nem fogadna el vagy bármi ilyen és úgy érzem, hogy soha nem fogom tudni visszaadni azt, amit adott. De kénytelen voltam elfogadni mindent.

Na mármost. Ez bátyámnak nem került többe 50-60 ezernél (mert szerencsére hamar leérettségiztem, továbbtanultam, dolgoztam stb, szóval inkább csak a 17-18. éveimben kellett segítség, plusz akkoriban többet ért a forint).

Itt viszont 300ezerről van szó félévenként! És a leírásod alapján nem egy mélyszegény családból származol. Egyetem mellett tessék menni dolgozni (többet keres egy diák órabérben mint pl egy eladó - tapasztalat! - és ott csak hajtogatni kell és vállfákat igazítani), ha meg a szüleidnek nincs mit enni, akkor abba be tudsz segíteni havi 1 bevásárlással, mert mégiscsak a szüleid (persze ha jó a viszony - azért van mikor ennyit sem érdemel meg egy szülő).

De ennél többet szerintem nem várhatnának el.

2022. szept. 23. 14:22
 17/54 anonim ***** válasza:
73%

Melyik az a szak, ahol egy FÉLÉV 600 ezer? Mutasd meg.

Ha tényleg van ilyen, akkor azt a diákhitel típust vegye fel (ha dolgozni se tud, szüleid se támogatják), ami nem kamatozik és pont annyit ad, amiből a félévet fedezi (nem tudom már az 1 vagy a 2 ilyen e, de nincs kamatja, bár csak erre tudja fordítani-igaz, erre is kell neki, hogy fizesse a tandíjat)

2022. szept. 23. 14:25
 18/54 anonim ***** válasza:
95%
Kaját, plédet én is vennék a húgomnak, ha éhes és fázik. Ez természetes. A több százezres tandíját viszont nem álltam. Ő is diákhitellel diplomázott le, 42 volt mikor az utsó részletet kifizette.
2022. szept. 23. 14:25
 19/54 anonim ***** válasza:
95%

17?

Pl [link]

2022. szept. 23. 14:29
 20/54 anonim válasza:
94%
Az öcséd tanuljon, ne azt várja hogy majd kinyalják a seggét, menjen dolgozni. Tanulás mellet simán belefér 4-8 órás munkahely. Nem hiszem hogy kajára vagy albérletre kellene költenie így minden pénzt a tanulmányaira fordíthat. Szüleid tarthatnak szemétnek de nem vagy az. Engem is annak tartanak, pedig csak elköltöztem otthonról. És én vagyok a köcsög amiért nem segítek és nem vagyok tele szabival amit rájuk tudok kivenni...
2022. szept. 23. 14:32
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!