Miért kell azon gúnyolódnia, beszólogatnia a családtagjaimnak, főleg a szüleimnek, hogy "nem tudok" telefonálni lassan 20 évesen?
Hozzáteszem ez így nem teljesen igaz. Feszélyez, ha olyan emberrel kell beszélnem telefonon, akivel nem szoktam túl sűrűn. Egyszerűen zavar, hogy nem látom a másik testbeszédét. Nyilván, ha felhív egy random, nem külföldi szám, akkor felveszem, vagy ha a futár hív, azt is fel tudom venni gond nélkül.
Viszont ha hivatalos/fontos dolog miatt kell telefonálnom, akkor az nekem azért nem úgy megy, hogy beírom a számot, telefonálok. Engem ez nagyon stresszel, volt, hogy konkrétan elhánytam magam. Lehetőség szerint inkább e-mailt írok. Ha nincs más opció, csak a telefon, nekem kell egy kis idő az ilyen hívások előtt, pár óra, ha kicsit még ráér akkor másnap telefonálok inkább. Tehát egyébként meg tudom csinálni, de nem megy úgy, hogy ők úgy döntenek, hogy "na szoktassuk a szerencsétlent az íílet nagy dógaira, nesze telefon, hííííjad most azonnal" és akkor ott rögtön és azonnal.
És mindig megkapom, hogy életképtelen vagyok, mi lesz velem, ha külön fogok lakni, hogy lehetek ilyen szerencsétlen, ők nem lesznek ott mindig, stb... Ezzel marhára nem vagyok kisegítve...
Azért gáz ez a beszólongatás, mert ez a fóbia nyilván nem húszévesen kezdődött a kérdezőnél...
Már kora tizenévesen el kellett volna vinniük pszichológushoz.
34 éves vagyok, rühellem a telefonálást. Azt is, ha az enyém csörög. Egyszerűen túl tolakodónak érzem, hogy a másikat rákényszerítem arra, hogy mostazonnal kommunikáljon velem, és én is utálom, ha velem teszik ezt. 2022 van, jó pár éve létezik a messenger, email, viber stb., inkább írok a másiknak, az meg majd megnézi, amikor alkalmas neki, és válaszol, amikor alkalmas neki. Szóval ha csak lehet, én is kerülöm a telefonálást.
Mindazonáltal én is azt gondolom, hogy ennyire kiborulni tőle azért nem normális dolog. Amit leírsz, az olyan, mintha rendesen félnél hozzászólni a másik emberhez, és értem is amúgy az érzést, mert mondjuk tinikoromban nekem is ez volt, csak aztán kinőttem. Telefonálok, ha kell, bár gyűlölöm, de nem parázok tőle. Azért az a szint, hogy hánysz az idegtől, ha telefonálnod kell, tényleg megérne egy pszichológust.
Emellett a családod hozzáállása rohadt toxikus, valószínűleg sokat rontanak a helyzeten. Velem az autóvezetés kapcsán csinálták ezt, meglett a jogsim, nagyon nehezen akarták a szüleim odaadni a családi autót, egy idő után inkább nem is kértem. Évek teltek el, mire lett saját kocsink a férjemmel, és én már nem mertem vezetni. Mikor gyerekeim lettek, és fontos lett volna, hogy vezessek én is, újra elkezdtem, de a szüleim és a tesóm folyamatosan beszólogattak, akárhányszor ez szóba került. Ja, nem azért, mert szarul vezettem, hanem csak simán a tény miatt, hogy egy ideig nem mertem, és jujj, most próbálkozom, folyton kiálltak az udvarra, mikor mentem el tőlük, és gúnyosan nézték, hogy na, sikerül-e megfordulni, hogy fordulok meg stb. A helyzet odáig fajult, hogy teljesen jól ment az autóvezetés, de ha valamelyik családtagom jelen volt és nézett, elkezdtem stresszelni, kapkodni és bénázni, remegett a lábam, többször lefulladtam. Ha nem voltak ott, akkor nem volt ilyen. Évekbe telt, mire ezt levetkőztem, és nem mondom, hogy már nem zavarnak, mert jobban örülök, ha inkább nem kísérnek ki és várják meg, míg megfordulok és elindulok tőlük, de már nincs rám ilyen hatással a dolog. Szóval biztos, hogy a családtagjaid vagy 6 lapáttal rápakolnak a problémádra ezzel a kötsög viselkedéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!