Mit tennétek a ilyen helyzetben? Mi van a feleségemmel? Mi lesz ennek a vége?
7 éve az édesanyja lebetegedett, lebénult és egyből azt mondta hogy beadja öregotthonba. Nagyon tisztelem anyósomat és kiváló viszonyom van vele. Mondtam hogy szó sincs róla és én fizetem az ellátását. Úgy is volt.
Hála Istennek anyósom él és a körülményekhez képest fizikailag jól van, megtanult járni valamennyire, csak sajnos demens. De 90-hez közeledve nem csoda. Mindegy is, gondoskodik róla 2 nő felváltva a nap minden órájában.
Most a szüleim betegedtek le. Sajnos édesapámnak légzőszervi és keringési betegségei vannak, édesanyámnak ízületi és csont problémái. Mondtam hogy kell keressek egy személyt aki napi egyszer rájuk néz és esetleg elmegy bevásárolni, vagy megnézni hogy bevették-e a gyógyszereket stb. Hála Istennek amúgy még tudnak magukról gondolkodni annyira, hogy ne kelljen teljes ellátás. Amikor mondtam hogy keresek egy embert, látszott rajta, hogy nem tetszik neki az ötlet.
Tegnap nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy be kell őket adni egy otthonba.
Rettentő ideges lettem, nagyon összevesztünk, mondtam neki hogy mikor lett ennyire önző és rosszindulatú... Ő meg folyton azt hajtogatta, hogy nem érti miért nem "nyomjuk az öregeket" (az anyjára is értette) egy otthonba, mert nekünk az jobb...Lényeg a lényeg, hogy annyira eldurvult a vita, hogy féltem hogy elvesztem az önuralmam, ezért elmentem otthonról.
Soha nem káromkodtam neki, nem is emeltem rá soha kezet, ezért most hogy elkerüljem hogy tettlegességé vagy trágársággá fajuljon a dolog, inkább elmentem.
Nagyon feldúlt voltam ma egész nap, nem is tudtam dolgozni. Megint vitáztunk egy kört, de ma leléptem még azelőtt hogy átment volna a dolog üvöltözésbe.
Nem tudom mit tegyek... 19 éve vagyunk házasok, komolyabb gondok soha nem voltak köztünk. Az biztos, hogy mindig anyagias volt, de nem viselkedett önzően.
Mi lehet ilyenkor? Különköltözés? Válás? Beszédszünet? Felejtsük el? Tényleg tanácstalan vagyok, ilyen nem történt soha a családunkban...
Semmi probléma nincs a hozzállásoddal.
Mi is gondoztuk papámat, amíg bírtuk, de eljött a pont, hogy kényszerítettem rá apát, hogy adjuk be otthonba.
Miért?
- apa fogyott vagy 15 kg-t, folyamatosan stresszes volt, munka+papa gondozása sok volt neki (nem akart hallani semmiféle segítségről)
- én gyakorlatilag majdnem buktam 11-ben, mert iskola után papával kellett foglalkoznom. Szerettem őt, de egész délután ott ültem mellette, nehogy hülyeséget csináljon, gyakorlatilag kanállal etettem, kiskanállal itattam...
Szóval egy év után megmondtam apának, hogy én is szeretem papát, de lássa már be, hogy ez nem jó így és ebbe tönkre fogunk menni.
De ha te tudsz állandó gondozót felfogadni, akkor mit vernyog a feleséged? Nem neki kell ellátnia őket.
Max a pénzzel lehet baja, hogy kevesebb jut neki.
Igen. Elmenne - Ő? Miért Ő?
NEKED kell akkor ápolásira menned, ugyanis TE vállaltad, hogy gondoztatod odahaza az öregeket.
Már miért kéne esetleg NEKI ápolásira mennie és tönkretennie magát? Mert te azt mondod, és az elveid miatt? Vagy mert ő a nő? Vannak bajok azért nálad is.
"Jogilag az enyém, az én nevemen van. Van közös vagyonunk is, de saját is."
De házasságban jogilag minden közös, ami külön néven van, az is. (Kivéve ugye az öröklés, ajándékozás, és ha nincs házassági szerződésben máshogy lefektetve.) Ha te hitelt veszel fel a saját nevedre, azt a feleségeden is behajthatják, mert vagyonközösség van.
11
Szia! Én is gondoskodtam anno nagyapámról hasonló módon, délutánonként, bár nálam nem ment a tanulás rovására csak ugye sok lemondással járt. Mi 5 évig gondoztuk, aztán sajnos elhunyt tüdőgyulladásban vagy miben (már le volt gyengülve az immunrendszere és idős volt)
Sajnálom ami veled történt, tudom, nem könnyű. Én másfél évig a nagyszüleim él laktam akkor (amúgy imádtam ott, tehát ez még ajándék is volt) mert be kellett segítsek nagymamámnak, amikor a szüleim dolgoztak illetve amikor ők már nem tudtak nagytatámra hatni.
"De ha te tudsz állandó gondozót felfogadni, akkor mit vernyog a feleséged? Nem neki kell ellátnia őket."
Igen, ez akasztott ki engem is. Hogy hol érinti ez őt?
"Max a pénzzel lehet baja, hogy kevesebb jut neki."
Na az engem nem érdekel. Jut neki is bőven, de a szüleim élveznek prioritást.
113
De itt saját vagyonáról van szó. Házasság előtt volt x vagyonom, ami az enyém. Ehhez semmi köze, illetve ahhoz sem, ami ajándékozás után lett az enyém. A közösen szerzett vagyon más dolog, az közös de az más lapra tartozik.
112
Ki kéri tőle hogy ápolja őket? Te nagyon félreértettél valamit...
Én nem kell menjek semmire, nem tudom miről beszélsz...
Na ha ilyen jó anya és feleség a párod, akkor meg ne törd a fejed váláson egy percig sem. Fogadd el Te is, hogy nem egyformán gondolkodtok mindenben, ezzel semmi baj nincs.
Fogadd el azt is, hogy néha a kimondott szavak övön aluli ütésekként hatnak, csupán mert Te NEM azt akartad hallani.
Fiatalok vagytok, a feleséged még élni akar, és most azt hiszi, hogy ennyi idős ember napi szintű kontroll alatt tartásával sérülni fog a saját életetek. Szerintem ezt érzi, csak nem tudja diszkréten megfogalmazni, vagy te veszed önzőségnek, nem látsz túl az orrodon.
Ne veszekedj vele, inkább győzd meg (ha képes vagy rá), hogy semmilyen lemondással nem jár az rátok való tekintettel, ha további 2 idős keresztjét is cipelni akarod. Te... Mert ő nem érez ennyi erőt magában, ezért dobta be az otthont. De ezért se bántsd. Attól mert neked lesz erre is(!) energiád, rajta.. csináld, vágj bele! De úgy, hogy ne tőlük vedd el a figyelmet és az eddig rájuk fordított időt.
Bizonyíts, hogy meg tudod csinálni.
Egy utolsó gondolat. Emberi értékrend. Megvan a fogalom? Egy szülőnek mindig a gyermeke a legfontosabb. Az mindent felülír. Tehát a szüleidnek Te voltál a legfontosabb. Neked a sajátod legyen a legfontosabb. Ezt így adjuk tovább.
Tehát ne készülj csonka családba dobni a gyerekeidet, mert ezt anyukádék sem várnák el. Ilyen áron nem kellene nekik a gondoskodás.
Kérdezd csak meg Őket.
"Egy utolsó gondolat. Emberi értékrend. Megvan a fogalom? Egy szülőnek mindig a gyermeke a legfontosabb. Az mindent felülír. Tehát a szüleidnek Te voltál a legfontosabb. Neked a sajátod legyen a legfontosabb. Ezt így adjuk tovább."
Igen, ez így van. Én a feleségemre értettem, hogy vele szemben a szüleim élveznek prioritást.
Hallo, a feleségedhez a közös gyerekeitek is hozzátartoznak. Azon meditálsz, hogy elhagyd. Vele együtt a családot is szétszakítod.
Aztán majd mondhatod, hogy "anyu, elhagytam Gizit meg a 2 gyereket, mert Titeket választottalak".
Szerinted boldog lenne? Ne csinálj már a 2 öregnek további terhet.
Hagyd abba a mártírkodásd, és tartsd egyben az egész családot, FÉRFI vagy,ez a dolgod. És lehetőleg ne egyiknek vagy másiknak a rovására.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!