Erre mit válaszolnátok? Miért baj, ha én nem szeretem kiteregetni a pénzügyeimet?
Féltestvéremmel 2 év van közöttünk, sosem éltünk együtt. Ettől függetlenül jó a kapcsolatunk, néha beszélünk. Viszont egy ideje folyamatosan az én pénzügyeimmel, pénzköltési szokásaimmal van elfoglalva.
Hogy mire költök, mennyit, hová utazom mennyiért stb.
Pl. januárban elutaztam nyaralni, nem posztoltam vele tele a Facebookot és az Instagramot, de 1 képet kiraktam. Erre ír, hogy "de jól megy, pedig azt mondják, hogy a covid embereket vitt csődbe", meg hogy "állítólag recesszió van, de úgy látja, engem nem érint". Hazajöttem, aztán múlt hétvégén családi ebéd volt és ott is ezt feszegette, hogy mennyire felesleges ennyit, meg annyit utazásra költeni, mikor az olasz és görög tengerpart is ugyanolyan szép és tizedannyiba kerül. Ja, csak nem januárban és nem világjárvány közepén...
Bármit veszek, ami drágább, rögtön jön azzal, hogy "miből". Nekem a baráti köröm nem olyan, hogy megtárgyalnánk, ki mennyit keres, vagy kinek mennyi pénze van. Nyilván ha gond van, ott vagyunk egymásnak, de ha éppen megveszi álmai táskáját, vagy kabátját, nem a szánkat húzzuk, hogy mennyibe került mégis, és miből futotta rá, hanem vele örülünk.
Már elmagyaráztam neki, hogy a zsebpénzem felét mindig félreteszem, gyűjtöm és ha valami nagyobb dolgot akarok venni, akkor az a szabályom, hogy csak akkor veszem meg, ha kétszer is megvehetném és az sem okozna gondot. Ha ez nem működne, akkor nem veszem meg az adott dolgot.
De mégsem száll le erről a témáról és hogy őszinte legyek, zavar. Még tanulok, ő is tudja, hogy a szüleim tartanak el. Tehát feleslegesek a kérdések, hogy miből megyek ide, vagy oda, miből veszem a dolgaimat.
Ha nem mondok semmit, hanem kikerülöm a kérdést, akkor jön az, hogy jajj miért, ez akkora titok?!
Szerintetek mi lenne a jó megoldás, hogy örökre lezárjuk ezt?
Szóljak vissza egyszer rendesen valami frappánsat, vagy mindig kezdjek el látványosan másról beszélni ilyenkor, hátha egyszer felfogja vége?
De akik kb mindennek elhordanak itt, mert jól élek, azok se legyenek álszentek... Mert nem hiszem, hogyha nekik lehetőségük lenne arra, hogy most utazzanak, tengerpartozzanak, azt mondanák, hogy nem, köszönik szépen, ők tökéletesen jól érzik magukat itt a hideg, szürke, nyálkás időben. Vagy inkább járnak busszal, mint egy kényelmes autóval. Vagy nem fogadják el a családjuk támogatását, hanem éjt nappallá téve dolgoznak az egyetem mellett, hogy legyen pénzük és +3 (idegen) emberrel élnek egy fedél alatt...
Szóval aki belém köt és azzal jön, hogy én biztos mennyire elkényeztetett vagyok, előbb inkább nézzen kicsit magába! Mert itt néhányan már átmentek nagyon személyeskedőbe és olyan dolgokat hoznak fel, ami a kérdéshez sem kapcsolódik.
Megtehetném, hogy egzotikus utakra járok, de felfogom, hogy ennek nem most van itt az ideje.
Mondjuk a te intelligencia szinten meg sem közelíti egy BME hallgatóét, így nem várhatjuk el tőled, hogy megértsd.
Nem értem, hogy miért is ne lenne itt az ideje.
Miért lenne veszélyesebb egy olyan sziget és szálloda, ahol a negatív PCR tesztek a beutazáshoz, ott tartózkodáshoz követelmények, mint egy Aldi, vagy Tesco, ahol az emberek kb. agyontapossák egymást sorban állás közben?:D Meg úgy köhög a mögöttem álló, hogy lehúzza a maszkját, vagy éppen az orrán nincs rajta, stb. Fogalmad sincs, hogy aki előtted áll, az éppen nem-e covidos.
Ezzel szemben most az összes utazásomnál (friss, 96 óránál nem régebbi) teszteket + health declarationt kértek és a gépen soronként 1 ember ülhetett. Sokkal nagyobb biztonságban éreztem magam külföldön, mint itt.
Nyáron is ugyanez volt, hogy aki esetleg külföldre utazott biztonságos körülmények mellett, az hülyének volt nézve. De közben az nem volt baj, ha a Balatonon a törölközők egymást érték, meg a nagy népmedence partja tele volt emberekkel.
Persze, tudom, te megtehetnéd, hogy akár minden hónapban "egzotikus utakra" mész, de mégis annyira jófej vagy, hogy inkább a magyar gazdaságot támogatod és jó neked itt is. Egészségedre, csináld nyugodtan. De azért, mert más nem így cselekedik, nem kell személyeskedni és beszólogatni! :)
Nem értem miért kell itt is bizonygatni és részletesen kivesézni a bizonyítványodat, valószínű ebből van elege a feltestverednek is.
Csak az kiabál, aki fél, nálad mi a becsípődés, hogy az anyagiak miatt felülpozicionalod magad? A leggyengebb érv, amit hozhatsz erre, hogy bárki más megtenné... és mentesít téged az alól, hogy egy világjárvány közepén se bírsz megmaradni a seggeden, mert égeti a tenyered a pénz? Tudod, van erre egy kifejezés, amit a valóban tehetős emberek azonnal kiszúrnak: újgazdag.
Az újgazdag jelző pont, hogy nem illik ránk, de ha téged ez megnyugtat, gondold ezt. :)
Nem hinném, hogy én bármit is bizonygatnék itt, viszont azt te sem gondolhatod komolyan, hogy majd szó nélkül tűröm és olvasom, ahogy valaki beszólogat oldalakon át úgy, hogy maximum eddig a járdaszigeteken, ha járt.
Nem azért utazom, mert bármimet is égetné a pénz. Hanem mert a covid előtt is imádtam a világot járni, idegen helyeket felfedezni. Az utazás mondhatni az egyik hobbim volt. Megvisel a bezártság, az, hogy nem mehetek szabadon oda, ahová szeretnék. A vizsgáim online voltak, tök mindegy volt, hogy itthon, a szobámból vizsgázok le, vagy egy szállodában ülve. Semmi sem indokolta azt, hogy Budapesten maradjak és ne utazzak el.
Lehet félelemben, rettegésben élni úgy, hogy a házat alig hagyjuk el. Vagy lehet okosan, a biztonsági intézkedéseket betartva élni úgy, hogy úgy alakítjuk az egészet, hogy nekünk is kényelmes legyen. Senkit sem veszélyeztettem az utazásommal, tehát nem értem ezt a fene nagy felháborodást itt ezzel kapcsolatban.
Valószínűleg csak irigy a féltesód hogy ő nem tud menni, te meg igen.
Nem nagyon tudsz vele mit kezdeni, ő megváltozni nem fog úgyse.
Én a helyedben csak próbálnám elkerülni, ne foglalkozz vele.
Sok ilyen lesz még az életedben akik irigyek van hogy a legapróbb dolgokra is :/ ne emészd el rá(juk) az energiád!
Szerintem teljesen ok hogy nem számolsz el a féltesód felé. Könnyen lehet hogy ha én gazdag lennék, támogatnám a családtagomat, én megteszem most is, de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, és ha nem teszed meg, azt nem kérheti rajtad senki számon.
A számonkérő kérdezősködés a féltesód részéről szerintem kifejezetten taszító és semmi joga sincs hozzá.
Az egyetlen ami nálam kiverte a biztosítékot hogy azt mondod nem vagy anyagias. Úgy nagyon könnyű ha luxusban élsz munka nélkül. A tanulast is lehet munkának nevezni, de nem az, mert nem függ a fennmaradásod a napi munkádtól, stb, nem részletezem, de ezt szerintem ne hangoztasd így mert ilyen kontextusban nevetséges. De még fiatal vagy, úgyhogy átgondolhatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!