Erre mit válaszolnátok? Miért baj, ha én nem szeretem kiteregetni a pénzügyeimet?
Féltestvéremmel 2 év van közöttünk, sosem éltünk együtt. Ettől függetlenül jó a kapcsolatunk, néha beszélünk. Viszont egy ideje folyamatosan az én pénzügyeimmel, pénzköltési szokásaimmal van elfoglalva.
Hogy mire költök, mennyit, hová utazom mennyiért stb.
Pl. januárban elutaztam nyaralni, nem posztoltam vele tele a Facebookot és az Instagramot, de 1 képet kiraktam. Erre ír, hogy "de jól megy, pedig azt mondják, hogy a covid embereket vitt csődbe", meg hogy "állítólag recesszió van, de úgy látja, engem nem érint". Hazajöttem, aztán múlt hétvégén családi ebéd volt és ott is ezt feszegette, hogy mennyire felesleges ennyit, meg annyit utazásra költeni, mikor az olasz és görög tengerpart is ugyanolyan szép és tizedannyiba kerül. Ja, csak nem januárban és nem világjárvány közepén...
Bármit veszek, ami drágább, rögtön jön azzal, hogy "miből". Nekem a baráti köröm nem olyan, hogy megtárgyalnánk, ki mennyit keres, vagy kinek mennyi pénze van. Nyilván ha gond van, ott vagyunk egymásnak, de ha éppen megveszi álmai táskáját, vagy kabátját, nem a szánkat húzzuk, hogy mennyibe került mégis, és miből futotta rá, hanem vele örülünk.
Már elmagyaráztam neki, hogy a zsebpénzem felét mindig félreteszem, gyűjtöm és ha valami nagyobb dolgot akarok venni, akkor az a szabályom, hogy csak akkor veszem meg, ha kétszer is megvehetném és az sem okozna gondot. Ha ez nem működne, akkor nem veszem meg az adott dolgot.
De mégsem száll le erről a témáról és hogy őszinte legyek, zavar. Még tanulok, ő is tudja, hogy a szüleim tartanak el. Tehát feleslegesek a kérdések, hogy miből megyek ide, vagy oda, miből veszem a dolgaimat.
Ha nem mondok semmit, hanem kikerülöm a kérdést, akkor jön az, hogy jajj miért, ez akkora titok?!
Szerintetek mi lenne a jó megoldás, hogy örökre lezárjuk ezt?
Szóljak vissza egyszer rendesen valami frappánsat, vagy mindig kezdjek el látványosan másról beszélni ilyenkor, hátha egyszer felfogja vége?
A "honnan van rá" kérdését megválaszolta a kérdezö:
A zsebpénzét nem költi el egyböl, hanem félretesz belöle annyit, amennyit nélkülözni tud.
Egyébként ehhez hasonló volt a helyzet nálunk a családban. A növérem meg én ugyanannyi zsebpénzt kaptunk a szülöktöl közésiskolában, egy kb az iskolába szükséges tanszerek (füzet és hasonlók) árát fedezte, illetve még kb. egyharmadát ehhez odaadták egyebekre (mozi, fagyi, stb).
A növéremnek két hét múlva nem volt egy forintja sem, mert apránként "elfolyt" a kezéböl a pénz, nekem meg a következö zesbpénznél még elég sok megmaradt, amit félretettem.
Így idönként meg tudtam maganak nagyobb értékü és értelmes dologkat is venni, a növéremnek meg sokszor a füzetekre sem jutott.
Ö is mindig azzal jött, ha valamit vettem, hogy "honnan van rá pénzed" és nem fogta fel, hogy én összespóroltam, ö meg elszórta az egészet, amit kapott, söt sok esetben még másoktól is kért kölcsön, ezért nem volt neki soha semmire sem pénze.
Szóval szerintem jogos a kérdezö részéröl, hogy ez az ö pénze, ö spórolta össze abból, amit kap, és arra költi, amire akarja.
Ha a feltestveredrol van szo valamelyik szulo kozos. Ez sok anyagi jellegu kerdes kiindulopontja lehet.
Feltestvered jart e egyetemre, kapott e o is annyi segitseget tanulmanyi evei alatt.
Barati tarsasagod nem tudom mibol el ilyen nagyvonaluan. Oket is a szulok penzelik?
Ha feltestvered soha nem elt veled, de csak ket ev a kuonbseg, megkapta mindazt a kozos szulotol amit te is megkapsz meg mindig.
Igazsagosnak erzed a kozos szulotoket a ket testver megitelese es eltartasa, segitese soran?
Meg rengeteg kerdes lenne,ezekre valoszinu tudod a valaszt, nem tudom tollunk mit varsz. Talan irigykedjunk a jo eletedert amit a szuleid biztositanak neked, es megerositest, hogy kussoljon a masik gyermek, neki ennyi jar.
Apukánk közös.
Mikor anya és apa összejöttek, már anya is túl volt egy váláson és ő mindig a külön kassza mellett volt. Neki így jobb nyilván, mert ő a tehetősebb fél. Apa sem keres rosszul, nem arról van szó, de anya jóval többet visz haza. Plusz minden ingatlan az ő nevén van, váláskor is tisztázva lenne az anyagi rész, hogy ne legyen vita a pénzen.
Apa mindig fizette a gyerektartást a tesóm után, ezen felül ő állta a különóráit, táborokat. Nyaralni is jött velünk mindig, amiket anya fizetett. De mikor összejött 15 évesen a barátjával és őt is hozta volna magával, anya arra már azt mondta, hogy nem. Neki az a fiú egy idegen volt, az első ilyennél, hogy jött volna velünk, előtte konkrétan egyszer találkozott vele 20 percre. Akkor mondta, hogy nem fizet rá ki akkora összegeket, amennyibe a nyaralások, utazások kerültek. Azóta a féltesóm sem jött velünk sehová. Ez az ő döntése volt.
Ők a barátjával szerényebben élnek, a baráti körük sem egy nagy lábon élő társaság. Sajnos tudom, hogy van olyan fiú a társaságban, akiknél a mai napig nincs bevezetve otthon a wc, meg a nagy és dédszülők is velük élnek. Szóval így összehasonlítani engem velük biztosan durva, de nem értem, hogy ez mire jó. Nyilván ha nem futná azokra a dolgokra, amikre jelenleg, akkor nem utaznék, nem lenne alap, hogy kocsival megyek mindenhová, hogy megvehetem a jobb minőségű élelmiszereket, vagy hogyha éppen nincs kedvem főzni, akkor rendelek valamit.
Persze, valószínűleg jogos lenne a felháborodása, ha testvérek lennének, ami azt jelentené, hogy mindkét szülőjük közös. De mivel féltestvérek, egymás 'másik' szülőihez semmi közük. Ha neked lenne pénzed, nem támogatnád a gyereked? Az emberek szabadon költhetik a pénzüket. Normális esetben a szülők jót akarnak a gyereküknek, egyáltalán nem látom a problémát abban, hogy valaki segít a családjának.
„Feltestvered jart e egyetemre, kapott e o is annyi segitseget tanulmanyi evei alatt."
Nem csak az anyagiak befolyásolják, hogy valaki jár -e egyetemre, és nem releváns a kérdés szempontjából.
Rövidre zárva, senkinek az égvilágon semmi köze nincs ahhoz, hogy ki mire költi a pénzét. Azt is tudakolod, hogy a kérdező barátainak honnan van pénze. Miért???
A bérek változóak, előfordul, hogy valaki többet keres az átlagnál, biztosan megdolgozik a pénzéért, és nem tartja meg a pénzt magának, hanem segíti belőle a gyerekeit.
Ahelyett, hogy belegondolnál ezekbe, irigykedsz és más pénztárcájában kutakodsz. Az, hogy egyből azt véled felfedezni, hogy ezt a kérdést erre az egyébként (és most figyelj) ANONIM oldalra csak abból a célból írták ki, hogy te irigykedj, elég sokat elárul rólad.
Kérdező, szard le. Beszélj vele egyszer erről, ha még nem tetted, hátha észhez tér, valóban zavaró lehet, ha folyton az anyagiakról kérdezősködik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!