Erre mit válaszolnátok? Miért baj, ha én nem szeretem kiteregetni a pénzügyeimet?
Féltestvéremmel 2 év van közöttünk, sosem éltünk együtt. Ettől függetlenül jó a kapcsolatunk, néha beszélünk. Viszont egy ideje folyamatosan az én pénzügyeimmel, pénzköltési szokásaimmal van elfoglalva.
Hogy mire költök, mennyit, hová utazom mennyiért stb.
Pl. januárban elutaztam nyaralni, nem posztoltam vele tele a Facebookot és az Instagramot, de 1 képet kiraktam. Erre ír, hogy "de jól megy, pedig azt mondják, hogy a covid embereket vitt csődbe", meg hogy "állítólag recesszió van, de úgy látja, engem nem érint". Hazajöttem, aztán múlt hétvégén családi ebéd volt és ott is ezt feszegette, hogy mennyire felesleges ennyit, meg annyit utazásra költeni, mikor az olasz és görög tengerpart is ugyanolyan szép és tizedannyiba kerül. Ja, csak nem januárban és nem világjárvány közepén...
Bármit veszek, ami drágább, rögtön jön azzal, hogy "miből". Nekem a baráti köröm nem olyan, hogy megtárgyalnánk, ki mennyit keres, vagy kinek mennyi pénze van. Nyilván ha gond van, ott vagyunk egymásnak, de ha éppen megveszi álmai táskáját, vagy kabátját, nem a szánkat húzzuk, hogy mennyibe került mégis, és miből futotta rá, hanem vele örülünk.
Már elmagyaráztam neki, hogy a zsebpénzem felét mindig félreteszem, gyűjtöm és ha valami nagyobb dolgot akarok venni, akkor az a szabályom, hogy csak akkor veszem meg, ha kétszer is megvehetném és az sem okozna gondot. Ha ez nem működne, akkor nem veszem meg az adott dolgot.
De mégsem száll le erről a témáról és hogy őszinte legyek, zavar. Még tanulok, ő is tudja, hogy a szüleim tartanak el. Tehát feleslegesek a kérdések, hogy miből megyek ide, vagy oda, miből veszem a dolgaimat.
Ha nem mondok semmit, hanem kikerülöm a kérdést, akkor jön az, hogy jajj miért, ez akkora titok?!
Szerintetek mi lenne a jó megoldás, hogy örökre lezárjuk ezt?
Szóljak vissza egyszer rendesen valami frappánsat, vagy mindig kezdjek el látványosan másról beszélni ilyenkor, hátha egyszer felfogja vége?
Nem szokás tirtkolózni a pénzügyekről, mindenki el szokta mondani, mennyi zsebpénzt kap, vagy kb. milyen jövedelme van.
Nem kell ehhez részletesen beavatni, elég mondani pl., hogy több tízmilliós nagyságrendű éves bevétele van anyukádnak, és abból futja. Azon felül nem érdekel senkit, hogy ennek az 50%-át utazod el, vagy 1%-át, 0%-át, tehát hogy hogyan gazdálkodsz vele, mire mennyi jut.
"Kérdező, úgy könnyű nem anyagiasnak lenni, ha mindent megkapsz a semmire :D"
20 éves egyetemista vagyok. Azért tanulok, hogy később saját magam tudjam majd biztosítani ezt az életszínvonalat és majd ha egyszer gyerekem lesz, neki is segíthessek elindulni az életben. Tanulok, nekem jelenleg ez a "munkám".
Ők a párjával már dolgoznak, az apánkkal nem is igazán tartja már a kapcsolatot. Havi egyszer, vagy kétszer beszélnek pár percet telefonon és ennyi. Az anyjával ugyanez a dolog, ahogy hallottam otthonról. Őt sem nagyon keresi.
"valóban nincsen elképzelésünk, hogy tudjátok megcsinálni."
Tanulás, kitartás és szorgalom, kemény munka. Ezeknek mindig megvan a gyümölcse.
"Ime egy ember aki nem szereti kiteregetni a penzugyeit, de meg az anyja, apja,a sajat baratai, feltestvere es annak wc nekuli baratainak az anyagi helyzetet kiteregeti."
Nem teregetek ki semmit, de ha valótlant állítotok és próbáltok hazugnak beállítani, azt nem tűröm el csendben. Gondolom ez érthető! :)
"Miert nem laktal soha a feltestvereddel"
Miért is laktam volna...? Ő az anyjával és annak a férjével élt, mi közöm lett volna nekem ahhoz a családhoz? Ez miért is kapcsolódik az eredeti kérdésemhez? Te már az előző kommentednél sem nagyon értetted a helyzetet, szerintem ezt ne erőltesd. :)
Nyilván semmi köze hozzá senkinek.
Ne válaszolj semmit, nem azért kérdezi, mert nem tudja.
Messze vagyok én a jóléttől de épp a napokban mondta 17 éves lányom, hogy az utazásra már nyár közepén összegyűjtötte a pénzt, már csak a szállásra kell és a 18. születésnapját Srí Lankán fogja ünnepelni.
Akkor már pénze is lesz, meg sem tilthatom.
Négy éve gyüjti az emelkedő, most 15 ezer zsebpénzzét.
Ez nem titkolózás a részemről, egyszerűen nem tartom érdekes, említeni való témának. Főleg úgy nem, ha szinte számon kér egy olyan ember, akinek amúgy ehhez nem sok köze van.
Én sem kérdezem meg, hogy ők a barátjával mennyit költenek el kajára, vagy hogy miből mennek nyaranta valahová.
Ráadásul többször utaltam már arra, hogy ez nem az ő dolga, látványosan tereltem másfelé a témát, "nem hallottam" a kérdést. Tehát ennyiből is leeshetett volna neki, hogy hanyagoljuk ezt a dolgot.
#34, ha szóba hozza az utazást, ne a pénzről beszélj, hanem az élményeidről.
Ha a kocsit, akkor még a képességeiről, vagy a téligumiról.
Ha megelégelem az ilyen faggatózást, én azt mondom, hogy 18 centi.
Hogy ő azt nem kérdezte, mondta egy nő sértődötten.
De, gondoltam előbb utóbb azt is megkérdezed.
Tehát egy elkényeztetett kölyök vagy, aki egyetemistaként a szülei pénzén jár egzotikus utakra egy világjárvány közepén. Értem.
"Következő (kamu) kérdést fölteszi?"
Úgy mondjuk könnyű nem anyagiasnak lenni, hogy mindent megkapsz anyucitól az életben, és semmi pénzügyi gondod nem volt sosem.
Melyik egyetemre jársz? Kitalálom. IBS? BGE? Gondolom valami büfén vagy, de anyuci intéz neked egy jó helyet valamelyik multinál. :D
Nem olvastam el a kommenteket de igen,mond meg neki a tutit és rázd le.
"Figyelj, majd én tudom mire mennyi pénzem van, amihez neked semmi közöd -miért akkora titok? - pontosan. Magánügy"
Kész. nincs köze hozzá, te nem akarod megosztani vele, úgyhogy csak keményen.
Csesztet és még te nem akarod megbántani a visszaszólással. Idegesítőek az ilyenek.
De sajnos gyakori. Az emberek többsége azon gondolkozik te mire mennyit költesz, és azt a pénzt mire verné el ő. Ezeket gyorsan le kell állítani. Majd te tudod mire mennyi pénzed van és hogy osztod be.
Ne álszenteskedjünk, ti nem e lennétek felháborodva, ha a féltestvéretek ennyivel jobb helyzetben lenne, nektek meg valami kis alamizsna jutna?
Miert nem fogott magának gazdag pasit 😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!