Jól gondolom vagy én túlzom ezt el?
Sziasztok!
Noss az alábbi a helyzet amiben nem tudunk megegyezni, pontosabban nem tudom hogy én gondolom e rosszul.
Tavaly történt egy halaleset (a gyermekem halt meg születése után pár héttel), a szüleimen kívül nem jött el senki a temetésre, és amíg élt, addig sem jöttek el megnezni, pláne nem adtak meg 1 csomag pelenkát sem. A kifogások a következők voltak :
Aznap megyek nyaralni nem érek rá(a temetés délelőtt volt, az utazás pedig este 9kor volt) a másik hogy a férje dolgozott és a feleség félt egyedül elindulni, a harmadik hogy túl messze élnek tolunk (130 km), a negyedik pedig külföldön van, és drága a jegy (oda vissza 10.000 lett volna megneztem direkt hogy mennyi az a nagyon drága jegy) az utolsót pedig nem engedte el a felesége (!!!).... Ez lenne az én "szűk családom"
Szóval csak én a férjem a szüleim, tesóm, és egy legjobb barátnőm volt ott.
Februárban esküvőnk lesz... És innen jön a kérdés. Ugye jogosan nem akarom őket meg hívni azon az elven "ha a szomorusagban nincsenek velem akkor a boldogságban sem kell" anyukám szerint illetlenseg nem meghivni őket, max nem jönnek el, de ha elis jönnek nem tudok rajuk jó szívvel nézni. Nagyon fáj hogy nem jöttek el, hisz a családomnak hittem őket. Jogos a sertodottsegem vagy nem?
40!
Oke. Az meg van, hogy az, aki a Facebook bejegyzést olvassa pont ugyanigy gondolhatja? Egyszerűbb ott részvétet nyilvánítani, mint feltépni a sebet azzal, hogy elmegy a temetésre és ott újra részvétet nyilvánít. Kettős mérce ám az ellenkezoje, nem is kicsi.
Rengeteg válasz érkezett, köszönöm, de ne vesszunk össze.
A repjegy mint írtam 10.000 forint lett volna oda vissza ha nem jön 20 kilós borondel, ha azzal jön oda vissza akkor 20on pár ezer lett volna. Ez tavaly történt, nem a vírus alatt,se híre se hamva nem volt még a vírusnak.
A fb bejegyzés pedig. Egyik nap kirakom a képet hogy milyen boldogok vagyunk aztán hirtelen csak nem posztolok róla és nem írom meg hogy mi történt? Ugye ez nem komoly? Akik közeli csaladtagok, hívtam őket. Leraztak. Ne akadjunk már ki a facebookon, akkor és ott nem lett volna erőm mindnekinek leirni egyesével, és régi barátok, osztalytarsak stb nem tudom a számukat. Sőt, annyian kérdezték hogy mi történt hogy ilyen hirtelen lett kisangyal hogy inkább azt is kiirtam egy fb bejegyzésben mintsem annak a 100-200embernek egyesével leirjam mi történt. És nekem ne mondja senki hogy az normál hogy meghal valaki a családból, 3x hazajott azóta és 1x sem hívott fel, vagy ment ki a temetőbe.
Jogos, hogy rosszul esik és nem szeretnéd meghívni őket, ne tedd. Egy éve nem is tartjátok a kapcsolatot, ami nagyon hosszú idő.
A kérdés az, hogy szeretnél-e ezen változtatni? Nem tudom, de még most is írsz róluk, lehet érdemes lenne ezt átbeszélnetek, hogy miért nem jöttek (nem a kifogásokra gondolok) és elmondani nekik, hogy ez neked nagyon rosszul esett, támogatást vártál volna, saját magad miatt kéne rendezni. Ha egyáltalán nem érdekelne, simán nem hívnád meg őket és nem foglalkoznál velük.
"Egyik nap kirakom a képet hogy milyen boldogok vagyunk aztán hirtelen csak nem posztolok róla és nem írom meg hogy mi történt? Ugye ez nem komoly?"
Szerintem de. Anyukámnak is volt facebook oldala, és nem raktuk ki se saját oldalunkra, se az övére, hogy meghalt. Egyik nap vidám, másik naptól üres.
Amúgy semmi baj vele, csak azért mondom, mert én a környezetemben még nem láttam ilyet, és először azt hinném, hogy valaki meghackelte a fb oldalukat. És őszintén, a részvétemen kívül fogalmam sincs, mit tudnék mondani valakinek, aki elveszíti a gyerekét, elképzelni sem tudom, min mehet keresztül.
Részvétem, az esküvőt szerintem szervezd úgy, ahogy nektek a legjobb, olyanokkal, akiket tényleg fontosnak gondolsz.
Szóval csak én a férjem a szüleim, tesóm, és egy legjobb barátnőm volt ott.
Ez pont elég a temetésen és az esküvőn is, ők tényleg közeli barátok, hozzátartozók, akik támogattak. Hogy mit illik...hát, kérem, szépen, ez oda-vissza dolog. Illik részvétet nyilvánítani a rokonsági foknak megfelelő formában, és ha ők sz...nak az illemre, neked miért is kellene másként tenni?
A helyben lakókkal meg ezek szerint mégsem vagytok olyan szoros kapcsolatban, hogy illendőnek érezték volna, hogy elmenjenek és tiszteletüket tegyék. A messze ill. külföldön lakókra viszont nem értem, miért vagy kiakadva. Egy esküvő ilyen szempontból más, arra nem pár napja van készülni az embernek. Nem mindenki teheti meg, hogy hirtelen elhajítson csapot-papot, "befagyassza" a vállalkozást, csak azért, hogy több napot elb...on azért, hogy akkor arra az egy órácskára fizikailag ott legyen melletted. Mondjuk ilyenre megoldás, ha virágot , koszorút rendeltet, a mai online világban ez nem akadály külföldről sem, arra pedig nincs mentség, ha valaki olyan bunkó, hogy annyit se mondd, hogy fapapucs. Na, neki tényleg nem vagy fontos. A sír meglátogatását nem tartanám relevánsnak, ez azért más, mintha valaki olyan halt volna meg, akit ismert, akihez emlékek fűzték.
Őszinte részvétem!
Amit tenni akarsz, jogos. Egyrészt a te esküvőd - másrészt a te fb oldalad. Mindkettővel azt csinálsz, amit akarsz, meg a párod.
Ez az "illetlenség nem meghívni", hát tudod... ezen a szinten mást jelent az illetlenség. Nem leszel illetlen, ha nem hívod meg őket.
Ha meg mégis, akkor megérdemlik. Van, aki megérdemli. Ők igen, mert érzéketlen parasztok.
Ha valaha valaki szóvá teszi, hogy nem volt meghívva, még csak magyarázkodnod sem kell. Elég szárazon megjegyezni, hogy "már a temetésen eltávolodtunk egymástól, nem gondoltam, hogy meg kéne hívjalak". Ennyi.
#45 Én ugyan semmit nem osztok meg a magánéletemről a face-n, de édesanyám facebook oldalára feltettük a hivatalos gyászjelentést, mert rettentő kínos, amikor elhunyt embereknek üzenőfalára posztolgatnak, meg kívángatnak boldog születésnapot az ismerősök. A legjobb átalakítani emlékoldallá és akkor nem küld már figyelmeztetőt a face, hogy köszöntsd fel...
De ha az a típus lennék, aki mindent kiposztol, akkor tényleg jobb a félreértések elkerülése végett kitenni a tragédiát is, ha nyilván nem is a megtörténtének a percében, csak amikor már úgy napokkal-hetekkel később tudsz gondolkodni is.
Én úgy látom, hogy a legáltalánosabb "jel" az, hogy az ember eltünteti a profilképét vagy a fejlécképét és az egészet feketére cseréli, ebből mindenki "ért", mert számtalanszor látok olyat, hogy "xy megváltoztatta a profilképét" (feketére) és tele van zokogó emojikkal és az összes hozzászólás sajnálkozás és részvétnyilvánítás, anélkül hogy egyáltalán kiderülne, hogy kit gyászol az illető. Oké, kissé röhejes. De ha számomra fontos embernél látok ilyet, akkor felhívom és beszélek vele, a világon semmi jelentőséget nem tudok tulajdonítani egy fészes beírásnak.
A sztori repjegyes része még mindig sántít nekem, hiszen a repjegyek árai kb. óráról órára változnak és minél szorosabb a határidő, annál drágábbak. Nehezen tudom elképzelni, hogy pont abban az órában nézted meg az árakat, amikor megtudtad, hogy a rokon állítólagosan a repjegy miatt nem jön.
A temetőről annyit, hogy amikor én kimegyek valakinek a sírjához, nem verem nagydobra, mert ez az én magánügyem. Vagy ha látok egy új virágot rajta, nem telefonálom végig az összes rokont, hogy ki volt kint. A temetőbejárásnál fontosabb az, hogy mit érez az illető, de ez megint magánügy. A halottnak már ugyan tökmindegy, hogy ki mit visz neki.
Továbbra is azt gondolom, hogy nem a részleteken kell fennakadni, repülőjegyen, temetőlátogatáson, facebook-os részvétvakkantáson, hanem ha már van az illetőről egy kellemetlen összképed, akkor nem hívod meg és kész. Édesanyádnak mondd el, hogy ez az esemény Rólatok szól, nem arról, hogy hogy ne bántsunk meg azokat, akik minket mélyen megbántottak. Azt sem gondolom, hogy Neked kellene nyitnod feléjük, hiszen valószínűleg ezeknek az embereknek nem tűnik fel, hogy mennyire alacsony az érzelmi intelligenciájuk, tehát valószínűleg ők teljesen rendben vannak vele, hogy nem ápolnak kapcsolatot veled. Le lehet kommunikálni feléjük, hogy kislétszámú, meghitt esküvőt terveztek, ez ma már nagyon nem újdonság, rengetegen maradnak ennél, sokan már csak anyagi megfontolásból is, meg azért is, mert szerencsére elkezdett kiveszni az, hogy meg kell hívni hetedíziglen az összes rokont, "nehogy valaki megsértődjön". De könyörgöm, miben nyilvánul meg a "megsértődése" annak, aki amúgy se néz felétek? Eddig 5 évig nem nézett feléte és most 10 évig nem fog felétek nézni? Úristen, micsoda veszteség! :D
Igen, nekem az esett rosszul higy megcsak 1 szál füvet sem tettek arra a sirra. Mind1.
A profilkep meg... Fekete lett, és sokan azt hitték hogy anyukámmal történt valami, aztán raktam ki a gyász jelentest. De ez Mind1 is. Köszönöm a válaszokat.
Amúgy. Nem jöttek volna szóba a csaladtagok ha nem lenne eskuvo. Anyukám felhozta hogy hívjuk meg őket, én pedig tiltakoztam ellene mijt írtam azzal hogy "aki nincs velem a szomorúságban az a boldogságban se legyen" ha akarnak küldenek üdvözlő lapot tudják a cimunket.
"Én ugyan semmit nem osztok meg a magánéletemről a face-n, de édesanyám facebook oldalára feltettük a hivatalos gyászjelentést, mert rettentő kínos, amikor elhunyt embereknek üzenőfalára posztolgatnak, meg kívángatnak boldog születésnapot az ismerősök. A legjobb átalakítani emlékoldallá és akkor nem küld már figyelmeztetőt a face, hogy köszöntsd fel..."
ez.
kérdező: az, hogy kit illik, kit nem illik meghívni az az előző kor divatja. szerintem ma már fejlődött annyit a társadalom (legalább a fiatal generációk), hogy nem az illemet meg a hagyományokat veszik elsőnek, hanem azt hogy a párnak (akikről ugye szól ez az egész dolog) jó legyen. én biztos hpgy nem fogok illemből olyanokat meghívni, akikkel évek óta egy szót se váltottam, rossz a kapcsolatom, stb, már csak anyagi okokból sem. mert azért lássuk be, nem olcsó egy vendég. és akit látni se akarok, arra nem fogok tízezreket költeni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!