Családon belül tényleg ingyen kell dolgoznom?
Kezdő grafikus vagyok, de a szakértelmem elég széleskörű, kiterjed pl. videóra, animációra is. Családban többször kértek előbb kisebb (logó, névjegykártya), aztán nagyobb munkákat (tv-s reklám animáció) tőlem, végül az egyik rokon cégének már kb. rendszeresen gyártok ingyen szórólapot, animációt meg egyéb anyagokat.
Kezdő alatt azt értem, hogy még tanulok, de már kb. 2 éve vannak állandósult, fizetős projektjeim is.
Többen azt mondják barátok közül, hogy hülye vagyok, hogy nem kérek tőlük semmit, viszont van fogorvos rokonom is, és ő is ingyen csinál mindent családon belül.
A gondom igazából annyi, hogy a szívesség-projektek egyre több időmet veszik el és a hála annyi szokott lenni, hogy legutóbb pl. kaptam egy bonbont :D.
Kölcsönös a segítség amúgy? Tehát a rokonok meg a rokonok cégei cserében ingyen szolgáltatnak neked valamit?
Mert ha nem, akkor egyértelmű a válasz. Meg a rokonsági fok sem mindegy, anyámnak nem dolgoznék pénzért nyilván, de egy távoli rokonnal más a helyzet.
Autószerelő vagyok én egy határt meg húztam csak közeli családtagoknak dolgozom ingyen azaz alkatrészt meg veszik és meg csinálom pl szüleimnek , tesóimnak . Tesom mindig meg mondta , hogy akkor is ad munkadíjat mert nem fogja el várni az ingyen munkát nem azért hozza hozzám az autóját , persze ár alatt csinálom meg neki .
Többi rokon fizet ugyan úgy ahogy egy ismételten . Volt belőle probléma unokatesóm autóján a motor felújítást nem ingyen vállaltam meg mondtam , hogy ha nem tetszik nyugodtan lehet keresni más szerelőt is .
Sógoromnak most ment tönkre a kocsijában a kettős tömegű más dolog , hogy alapból más szerelőhöz akarta vinni én mondtam neki , hogy vegye meg az alkatrészeket és meg csinálom neki , anyósom kocsiján vezérlést cseréltem meg mondtam neki , hogy oké az olaj cseréjére nem kérek pénzt nem egy sok időt tartó meló , vezérlés csere fizetős volt közel fél napig szívtam vele .
Tetszik tetszik nem tetszik nem tetszik . Legjobb barátaim is fizetnek . Nincs ingyen munka .
Mond meg , hogy oké névjegykártyáért nem kérsz pénzt , de minden másért igen !
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!