Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tehetek ebben az esetben...

Mit tehetek ebben az esetben az örökölt házzal kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Édesapám halála után a feleségével közösen fele-fele arányban örököltük meg édesapám házát, mert a feleség is már gyermekrésznyit örökölt. Illetve az én felemen haszonélvezeti jogot is kapott.

A házban én már két éve nem jártam, mivel nem volt túl békés az öröklés menete, mindent magának szeretett volna a feleség, és nem hiányzott nekem a veszekedés, a legtöbb dolgot ráhagytam. Így a házból semmit nem hoztam el, egy fényképet sem és nem nyúltam semmihez. Most levélben tájékoztatott a édesapám felesége, hogy szeretné megvasarolni 3 millio forintert az en hazreszemet, illetve nyáron javitani kell valamit rajta, aminek a felét kotepes vagyok kifizetni, különben beperel. Egyetemista vagyok, nem nagyon van pénzem olyan házat felujitani, ahol nem is élhetek. De 3 millioert sem szeretném odaadni, hiszen ha a haz osszedolne, csak az üres telek magában érne 6 millio forintot a merete es elhelyezkedese miatt, igy nevetségesen kevésnek tartom az ajánlatot, amikor egy teljesen lakható, szép és jo állapotú hazrol beszelunk, ehhez hasonlo allapotu es meretu ház 3 telekkel odebb 25 millio forintert kelt el néhány honappal ezelőtt.

Ti mit tennétek a helyemben?

2020. jún. 10. 16:19
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
0%

Ha nem volt végrendelet apukád után, akkor a házat csak te örökölted (a leírtak alapján nincs testvéred) és apukád feleségének haszonélvezeti joga van az egész házra.

Végrendeletnél már attól függ, mi állt benne.

A házat eladhatod annak ellenére is, hogy a mostohaanyádnak haszonélvezete van (más kérdés, hogy így megveszik-e...).

A kérdés, hogy milyen felújításról van szó, mert ha rendkívüli, akkor viseli a tulajdonos, ha nem rendkívüli, a haszonélvező.

Írj nyugodtan privátban, ha kérdésed van, most végzek a jogon, és tudok olyan ügyvédet, aki ilyenekben nagyon jó, és nem csak a gazdagok ügyvédje.

2020. jún. 10. 22:32
 32/38 anonim ***** válasza:
38%

31!

Könyörgöm, nem végzel te jogi tanulmanyokat, akkora baromságot írtál, hogy az már fáj.

Le lett írva, hogy jóideje a házastárs is örököl egy gyerek resznyi ingatlant és az is, hogy a nő is 50%-ban tulajdonos.

2020. jún. 11. 08:31
 33/38 anonim ***** válasza:
63%
Bízz meg egy ügyvédet! Az ilyen esetekben megéri azt az ügyvédi díjat megfizetni! A haszonélvező valószínűleg le akar húzni. A felújítással is amire szerintem nem vagy kötelezhető illetve az árat nagyon mélyen adta meg valószínűleg azért mert csak ennyi pénze van. Hagyd ügyvédre a probléma megoldását.
2020. jún. 11. 09:16
 34/38 anonim ***** válasza:
0%
Nem értem hogy miért ide írtad ki a kérdést egy jogi eset amibe jobb egy jogászt megkeresni,és megbízni hogy rendeze neked el .
2020. jún. 11. 10:43
 35/38 anonim ***** válasza:
68%

31

Nem a kollega vagyok, de te is egetrengető baromságokat írkálsz. Még mindig NEM örököl a ht az ingatlanból gyermekrészt leszarmazók meletti tves öröklésnél, akárhányszor írod le. Az első oldalon az egyik válaszoló bemásolt részeket, most kimásolom megint, hogy elolvashasd:

leszármazók melletti örökösként: holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakon, a hagyaték többi részéből pedig egy gyermekrész illeti.

Egyébként a Ptk. 7. könyvében is szó szerint ez van leírva, nyugodtan megnézheted ott is. Ettől még a kérdésemre a kérdező megírta, hogy a fele a nőé a fele az övé, ez valszeg azért van, mert közös volt az örökhagyóval a ház, de hogy nem tves öröklés miatt, az hétszentség. Mindenesetre nem babra megy a játék, menjen a kérdező ügyvédhez, aztán kész.

2020. jún. 11. 10:44
 36/38 anonim ***** válasza:
23%
Vagyis 32nek ment az előző komment, na.
2020. jún. 11. 10:44
 37/38 anonim ***** válasza:
0%

Ptk:

5:150. § [A költségek viselése]

(1) A haszonélvező a rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatokat elvégezheti, ha felszólítására a tulajdonos azokat nem végzi el.

(2) A haszonélvezet megszűnésekor a haszonélvező a tulajdonostól a saját költségén elvégzett rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatok következtében a dologban beállott értéknövekedés megtérítését a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint követelheti.

Tehát: ha nem fizeted ki a javítások, stb. felét, akkor a haszonélvezet megszűnésekor követelheti rajtad az összeget. (Vagyis az ő esetében amikor majd meghal.) Vagy ha lemond a te részedre terjedő haszonélvezetéről pénzért vagy ingyen.

Egyébként, ha a ház 25 milliót ér, akkor a te részed értéke kb. 12 millió. Ő 3 milliót kínál. Nem járnál jobban, ha eladnád a részedet egy idegennek mondjuk 7-8 millióért? (Most lehet azt mondani, hogy így senki sem venné meg, de lehet, hogy van olyan embertípus, aki meglátná benne a bizniszt, és eszközei is vannak, hogy elérje a célját.) A másik út a vagyonmegosztás, akkor viszont a bíróság kötelezheti, hogy fizessen ki téged vagy értékesítsétek közösen az ingatlant, az összeget pedig felezitek. Ja, és követelni kéne apád ingóságainak a felét! Mert az a te jogos örökséged! Nem beszélve pénzről, megtakarításról, stb. Utána kéne nézni a bankszámla-forgalomnak apád halála után, pl.

2020. jún. 11. 20:38
 38/38 A kérdező kommentje:
Ilyenekről lemondtam, mert volt itt több csúnya dolog, okirathamisítással, csalással stb, 4 különböző ügyvédnél megfordultam már, akkor rengeteg pénzt beletettem, volt helyi és pesti ügyvéd is, de nem igazán tudtuk megoldani a dolgokat. Egyéb dolgok miatt, cég stb, nagyon bonyolult ez a hagyatek. De köszönöm szepen a válaszokat, szerintem akkor egyelőre ráhagyom, hogy ujitgasson, és ha egyszer eladjuk egy harmadik személynek a házat, akkor ő esetleg annyival nagyobb részt kap.
2020. jún. 11. 20:53
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!