Mit tehetek ebben az esetben az örökölt házzal kapcsolatban?
Édesapám halála után a feleségével közösen fele-fele arányban örököltük meg édesapám házát, mert a feleség is már gyermekrésznyit örökölt. Illetve az én felemen haszonélvezeti jogot is kapott.
A házban én már két éve nem jártam, mivel nem volt túl békés az öröklés menete, mindent magának szeretett volna a feleség, és nem hiányzott nekem a veszekedés, a legtöbb dolgot ráhagytam. Így a házból semmit nem hoztam el, egy fényképet sem és nem nyúltam semmihez. Most levélben tájékoztatott a édesapám felesége, hogy szeretné megvasarolni 3 millio forintert az en hazreszemet, illetve nyáron javitani kell valamit rajta, aminek a felét kotepes vagyok kifizetni, különben beperel. Egyetemista vagyok, nem nagyon van pénzem olyan házat felujitani, ahol nem is élhetek. De 3 millioert sem szeretném odaadni, hiszen ha a haz osszedolne, csak az üres telek magában érne 6 millio forintot a merete es elhelyezkedese miatt, igy nevetségesen kevésnek tartom az ajánlatot, amikor egy teljesen lakható, szép és jo állapotú hazrol beszelunk, ehhez hasonlo allapotu es meretu ház 3 telekkel odebb 25 millio forintert kelt el néhány honappal ezelőtt.
Ti mit tennétek a helyemben?
4!
Dehogynem. Az örökölt rész az ő tulajdona, a másik részre pedig halalig tarto hazsonelvezeti joga van.
Javaslom azt a pártízezer forintot érdemes lenne beruházni és első körben a teljes ingatlanra csináltatni kellene egy hivatalos ingatlanforgalmi értékbecslővel egy értékbecslést. Ezt szakértői véleményként el szokták fogadni. Innentől teljesen egyértelmű, hogy mennyit ér a részed, hiszen a tulajdoni lapon százalékosan rajta van. A haszonélvezeti jognak is van értéke. Ezt is szokták forintosítani. Mivel azt mondtad, hogy a nőnek az is van rajta. De ez a tulajdoni lapról egyértelműen kiderül.
Tulajdoni lapot lekérhet a Takarneten ügyvéd, de még ingatlanos is. És javaslom, ha megvan a matek, kezdeményezd te a közös tulajdon megszüntetését (azaz fizessenek ki onnan).
Elnézést de nem úgy van, hogy ingatlant egyenesági rokon örököl (azaz ebben az esetben a gyerek) és csak haszonélvezeti jogot kap a házastárs?
Az ingóságnál van egy gyermekrésznyi örökség a házastársnak is nem?
7!
Nagy esellyel eleve közös tulajdon volt a ház. Jó ideje már amúgy a házastárs is orokol egy reszt.
"c.) a házastárs törvényes öröklése
Az özvegy törvényes öröklésének jogi alapját az örökhagyóval fennálló házassága teremti meg. Az özvegy azonban akkor is kiesik az öröklésből, ha az örökhagyó halálának időpontjában a házastársi életközösség nem állott fenn és annak visszaállítására sem lett volna mód.
– egyedüli örökösként: A magyar jog az özvegyet csak leszármazók és az örökhagyó szülei hiányában tekinti önálló örökösnek. Ebben az esetben azonban az ági vagyon kivételével az egész hagyaték őt illeti.
– leszármazók melletti örökösként: holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakon, a hagyaték többi részéből pedig egy gyermekrész illeti.
– szülő melletti örökösként: az örökhagyó leszármazói öröklésének hiányában a házastárs örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakat. Az ezen kívüli hagyaték felét a túlélő házastárs örökli, a másik felét az örökhagyó szülei fejenként egyenlő részben. Az öröklésből kieső szülő helyén a másik szülő és a túlélő házastárs örököl fejenként egyenlő részben."
Hát a kettes és hármas bajusznál leírtak szerint nem örököl ingatlan tulajdonjogot a házastárs ha van az elhunytnak gyereke. Valószínű lehet, hogy valóban csak a fele volt az apáé és így lett az a fele a gyereké. A haszonélvezeti jog az sajnos valóban van.
Kérdező sajnos ezt egy jó ügyvéddel kellene megpróbálnod rendezni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!